[]

patent olayları

twitter.com

benim tam kafam basmadı şu patent olaylarına.

şimdi ben şeker, su, glikoz felan bi karışım yapıyorum adına kola koka diyorum ve patentini alıyorum. bi başkası ebesinin örekesinde 1 yıl sonra aynı malzemelerle aynı oranlarda kola yapıp le kola diye piyasaya sürüyor. ama benden ve ürünümden hiç haberi yok. şimdi ürünü önce ben çıkarıp pantenti aldım diye diğer şahıs haksız mı oluyor?
bu biraz sıkıntılı bir durum değil mi? üretebileceğimiz ve çeşitlendirebileceğimiz ürünler sınırlı. aynı kaynak/malzemeleri (su şeker vs. felan) kullanıyoruz sonuçta.

başka bir örnek:
Apple, Samsung'un Galaxy S2'de kullanılan köşeli tasarımın iPhone 4'ten çalındığı gerekçesiyle tazminat davası açmıştı.
www.ensonhaber.com

anasını satıyım telefon yapılabilecek kaç adet geometrik şekil var. telefon dediğin ya sivri köşelidir ya oval köşelidir.

patent deyince kafama hep buluş ve icatlar için kullanılan bir kavram geliyor. şimdi daha çok rakibin piyasasını artniyetli daraltmak için kullanılan birşey gibi gibi.

 
Patenti aldığı değil, başvurduğu tarih önemli. yani;
le kola için patent başvurusu yaptığın esnada "benzer bir buluş için başvuru yapılmış mı?" diye bir araştırma yapman/yaptırman gerekiyor. Yani evet, patent araştırması yaptırmadığı için Le cola, kola koka karşısında haksız duruma düşüyor.

#Bundan sonraki bilgilerden çok emin değilim#
Her alan için bildiğim kadarıyla belli bir yakınlık durumu inceleniyor. Yani mekanik bir tasarım ise emsaline %kaç benzediği inceleniyor. Şarkı sözündeki kelimeler veya notalar gibi...

Söylemeden edemeyeceğim, kusura bakma;
"anasını satıyım telefon yapılabilecek kaç adet geometrik şekil var. telefon dediğin ya sivri köşelidir ya oval köşelidir."

uzun zamandır böyle vizyonsuzluk, böyle düz adamlık, tasarımcı aşağılama görmedim, kusura bakma. "zaten 7 tane nota var, kaç şarkı yapılabilir ki" değil mi?
  • theli  (01.03.17 11:33:22) 
bu işi meslek haline getirmiş patent troll'leri bile var. özellikle tasarımsal yenilikleri patentlemek için büyük yarışlara giriliyor, büyük davalar açılıyor, bir büyük şirket iflasın eşiğine gelmiş kendine para getirmeyecek başka bir şirketi sırf elindeki patentler için satın alıyor.

yani art niyet kesinlikle var, sürdürülebilir bir sistem yok, zaman içinde daha uygun bir forma evrilecektir diye düşünüyorum.
  • baba jo  (01.03.17 11:36:46) 
@theli
açıklama için teşekkürler.
verdiğim örnek için yaptığın yoruma istinaden aşağıdaki fotoğrafa bak ve bana tasarım üzerine bir vizyon/yenilik göster. düz adamlıktan evrileyim o zaman. piyano örneği ile günümüz akıllı telefon tasarımları arasında uçurum var. alakasız olmuş.
i.ytimg.com
img-1.newatlas.com
cdn.cultofmac.com (sağ taraf)

benim kafama takılan böylesi dar bir tasarım skalası (veya başka sektörlerden başka örnekler) için patent alabilmenin ve rakibi sıkıştırmanın hatalı olması.
  • yons  (01.03.17 13:04:36) 
yazında "tasarımlar hep aynı" dememişsin. öyle deseydin hak verirdim. "başka geometride yapılamaz" demişsin. vizyonsuzluk bu.

hatta gönderdiğin 3. fotoğrafta görülüyor ki çok çeşitli olabilirmiş. şimdilerde o çeşitlilik tercih edilmiyormuş. yapılamıyor değil, tercih edilmiyor.

yine olmadıysa apple iwatch'u düşün.
  • theli  (01.03.17 13:31:50 ~ 13:32:26) 
@theli emin olduğu kısımda haklı, emin olmadığı kısımda patent ile telif hakkını karıştırıyor.

buluş ve icat zaten öyle bişey, daha önce olmayan teknik bir fikir buluştur. ne kadar "büyük", "önemli" vb. olduğunun bir önemi yoktur. apple'ın en değerli patentlerinden biri "dosya çağırma sistemi". buluşun tek başına bir ürün olması gerekmez.

telefon yapılabilecek sonsuz sayıda geometrik şekil var, bu konuda patentler hala yağmur gibi akıyor.

bir ürün üretmeye başlamadan önce yapılması gereken araştırmanın adı "freedom to operate search". bu iş ile uğraşan kişilere de patent vekili deniyor. mesela bosch grup dünya çapında 200 kişi ile yürütüyor bu işleri.

öyle "benim habarım yoğudu gardaş" diyemezsin, adamın götünden kan alırlar.

evet, patentin kullanım alanlarından biri de rakiplerin alanını daraltmak. en güzel örneklerinden biri televizyon için uzaktan kumanda. yapılabilecek tüm yollar patentli olduğu için vestel yıllarca royalty ödedi, en sonunda kendi yolunu bulup patentledi de (dedikleri kadarıyla) para ödemekten kurtuldu...

patent bizim işimiz, sorun anlatayım.
  • babilbaligi  (01.03.17 13:35:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.