[]

türk müziğinde nota makam usul vb bilen var mı bişey sorucam

şimdi elimizde bir eserin notası var. bu eserin elimizdeki bir kaydı da bir nota aşağıdan çalınıyor. yani eser sol'den değil de fa'dan başlayıp gidiyor. şimdi bu kayıt kaç sestir? beş ses? bir ses? koro hocasına kırk defa sordum anlatmadı şunu :/




 
Sözlükte muhayyer divan nickli yazara sor bunu. O bilir.


  • yaren  (21.02.17 02:03:50) 
bir ses aşağısından çalıyor yani bir ses, eserin makamı ne buna da bağlı makamın karar sesi ne ise onun kaç ses altında buna bağlı yani, aslında transpoze ediyor sesi


  • öteki ben  (21.02.17 02:17:20) 
@öteki ben, makama göre değişiyor olması lazım evet, sol'ü fa'dan çaldı diye her zaman bir ses olmuş olmuyor diye biliyorum. eserimiz segah makamında


  • kül  (21.02.17 02:32:30) 
segah makamındaysa karar segah perdesi yani si notadaki si sesi yerine kayıtta la basıyorsa bir ses olur.


  • öteki ben  (21.02.17 02:42:08) 
sol si ile başlıyor örneğin notada ama kayıtta fa la çalıyor.


  • öteki ben  (21.02.17 02:43:41) 
aman gençler türk müziğinde ses olayı öyle değil. öncelikle bizde akortlar belli başlı neylere göre yapılıyor. baş sazımız ney yani. ana akordumuz da bolahenk neyidir. dügah perdesi, piyanodaki 330Hz'i üreten E3(3. oktav mi) tuşuna denk geliyor.

yani senin rast perden, bir tam dörtlü alttaki re sesi olarak tınlıyorsa yerinden, senin rast perden do sesi olarak tınlıyorsa 1 ses, si bemol olarak tınlıyorsa 2 ses(kullanılmaz pek) falan filan işte anladın sen.

en çok kullanılanlar 1 ses, 4 ses ve 5 sestir. 4 ses ve 5 sesi okurken(ÇALARKEN DEĞİL) bir oktav yukarıdan tınlatırsın). göreceğin üzere bu ikisi alto kadınlar için daha uygun olabilir.
  • alperz  (21.02.17 07:55:20) 
örnek duruma da açıklama yapayım keyfim yerinde.

şimdi diyelim ki eser segah, yazı da sol si perdeleriyle başlıyor.(ne ka ilginç :P) ama piyano ile adamın sol bastığı yerde aynı sesi elde edebilmek için fa tuşuna basman gerekiyor. şimdi normalde bolahenk akordunda adam sol bastığında senin re basman gerekiyordu ancak fa basmışsın. o zaman akordun şah neyi olacak. ney türlerinin tonlarına göre bu yorumları yaparsın.
  • alperz  (21.02.17 08:11:28) 
tabii batı müziğinde sistem değişir türk müziğindeki mi batı müziğindeki mi değil kafa karışmasın diye oraya girmedim


  • öteki ben  (21.02.17 10:15:08) 
sadece 4 ses 5 ses mantığını sormuş piyanodaki seslerin karşılığını sormamışsın ona göre anlattım


  • öteki ben  (21.02.17 10:16:53) 
anlayacağım inşallah :) eserimiz şu efenim

www.youtube.com

bu yorum kaç ses oluyor onu merak ediyorum. elimdeki nota sol'den giriyor, bu fa'dan girmiş.
  • kül  (21.02.17 14:46:20) 
re fa arasi altili aralik oluyor. alti ses iste. sol gorunce re sesi geliyorsa yerinden oluyor. ona gore hesap etmek gerek.


  • alperz  (21.02.17 19:00:49) 
soruyu anlamadım. kaç sestir derken tam olarak neyi soruyosun?


  • nocturness  (21.02.17 20:10:06) 
alperz belki duyduğu notayı da türk müziği notası olarak söylemiştir yani nota sol işe başlıyormuş arkadaş yine türk müziğine göre bir ses altından karar aldığını görmüş türk müziğine göre sol değil de türk müziğine göre fa perdesi, böyle oluyorsa bir ses oluyor şarkının notası sol si diye giriyor ama segah mekamında sol karar sesi değildir karar sesi segah perdesidir. 1 ses 2 ses konusu batı müziği notalarıyla açıklanmak zorunda değil bunun mantığı barı müziğindeki transpoze mantığıdır.

sol minör bir şarkıyı re minör çalmak gibi düşün. örneğin bu şarkının notaları baktığın kağıtta sol si ladiyez sol ladiyez si diye başlıyorsa türk müziğine göre ki öyle. dinlediğinde çaldığı ise fa la soldiyez - fa soldiyez la diye gidiyorsa türk müziğine göre. yine bir ses altı olur yani bir ses olur eser. tabi buradaki segah perdesi düz si değil komalı.

ama sen udla değil de piyanoyla bakıp bulduysan o notayı alper z nin dediği geçerli.

udu elime alıp bakmam lazım şarkıya. telefondan yazıyorum hatalar için k bakmayın.
  • öteki ben  (22.02.17 00:55:33 ~ 01:01:36) 
aynen.

ses adı ile perde adı başka şey. bu konu için ra-dü-se solfejini önermişti karaosmanoğlu hoca. her zaman olduğu gibi dinozor hocalar "olur mu öyle şey?" diye karşı çıkmıştı. 24 perdeli sistemin karşısına 79 perdeli, göçürmeye tamamen uyumlu bir sistemi de önermişlerdi, yine aynı yaygara koptu. neyse dertliyim.

evet uddan bakıp fa ile girdiğini gördüysen 1 ses, piyanodan bakıp gördüysen 6 ses. case closed :D
  • alperz  (22.02.17 08:13:44) 
fa sesini akortlu bir çalgıyla görmedim, telefonumdaki tuner programına ses vererek gördüm :) notada sol görüyorum, o aslında türk müziği akordunda re olarak çalınıyorsa ben işte o kısmını bilmiyorum :) kağıtta yazan sol, frekansına göre çıkan ses fa.

özetle notamız şu
www.neyzen.com

şu iki yorumun yeri farklı, ikincisi daha pes. bunlar sırasıyla kaç sestir diye sorarsam daha iyi anlayacağım sanırım.

www.youtube.com

www.youtube.com
  • kül  (22.02.17 10:58:52 ~ 11:00:45) 
ilkini söylemişsin zaten fa-la ile başlıyor.
ikincisi mi -sol# ile. (piyano ile)
türk müziği teorisinden anlamam bu 'kaç sestir' sorusunu transpoze sorusu olarak mı sordun?
  • nocturness  (22.02.17 11:23:39) 
@nocturness evet arkadaşların bana anlatmaya çalıştığı üzere türk müziğinde transpoze durumu 1 ses - 4 ses gibi ifadelere sahip. mesela konserimizde dışarıdan saz ekibi geldi, hoca onlara notayı verip "5 ses çalacağız" diyor onlar durumu anlayıp ona göre çalıyor. ben bunu oturtmaya çalışıyorum da henüz tam oturtamadım


  • kül  (22.02.17 13:15:29) 
burda kafayı karıştıran en büyük nokta bizim müzikteki perde anlayışındaki sol ya da rast perdesi ile yani uluslararası sol notaları frekansları aynı olmaması. yoksa olay basit bir ses altındakinden çalıyorsa bir ses 2 seste 2, 3 te 3 diye gidiyor işte.

bir de işin şu yönü var bazı makamlar zaten göçürülerek transpoze şekliyle oluşur. yani atıyorum makamı re karar çalsan başka makam sol karar çalsan başka makam oluyor. burada da türk müziğinde makamların transpoze mantığındaki sorunlar.
  • öteki ben  (22.02.17 14:40:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.