[]

bilgisayar mühendislerine bir soru?

daha önce görüştüğüm 74 bilgisayar mühendisinden 71'inden - küsüratlı vereyim de- aynı cevabı aynı aldım; 'üniversite farkı o kadar da önemli değil.'

tamam dedim, eyvallah. linkedin'de bir gezintiye çıktım. yıldız teknik ve istanbul teknik mezunlarını karşılaştırmaya aldım.

uçurum olmasa da büyük bir fark olduğuna inanıyorum insanların çalıştığı yerler konusunda. zaten yıldız'dan çıkanların bir kısmı da istanbul teknik'te yüksek yapmış.

öte yandan itü'de okuyup yurtdışında yaşayanlarla yıldız'da okuyup yurtdışına gidenler arasında da ciddi bir uçurum vardı.

sizler yetkili kişiler olarak ne düşünüyorsunuz? bu insanların böyle bir cevap vermedeki kastı ne?

 
bilkent, odtü ve boğaziçi mezunları yurt dışına daha çok çıkıyor.

bilgisayar mühendisliğinde üniversite önemli değil diyenlere kesinlikle katılmıyorum. amaç coder olmaksa bilemem. ama ben bu işin bilimiyle, argesiyle uğraşacağım; işletim sistemi tasarım, real time sistem geliştirmesi ve embedded sistemlerle ilgileceğim diyorsanız iyi üniversite şart.

Türkiye'de bunlarla ilgilenen firma sayısı da iki elin parmağını geçmez.

bu arada itü, bilgisayar mühendisliğinde ilk 5'de değil, adamlar daha dğru düzgün ingilizc öğretemiyor. boğaziçi hariç hepsine puanı yeten biri olarak bilkent'i seçtim.

edit: amaç coder, software engineer, software developer falan olmaksa akademik geçmişten çok, programlama bilgine ve yeteneklerine bakarlar. Lakin google gibi firmalar bazı pozisyonlara alım yaparken phd'yi bile şart koşuyor, aldıkları kişiler de akademik geçmişi sağlam mühendislerden oluyor
  • prince legolas  (08.02.17 19:26:47 ~ 19:34:52) 
su an yurtdisinda calisan, universiteyi eskisehir'de okumus bir disi bilgisayar muhendisi olarak cevap verebilirim sanirim.

yurtdisinda siradan bir recruiter icin bogazici yada sutcu imam'dan mezun olmus olmanizin herhangi bir farki yok gozlemledigim kadariyla. ellerinde teknik birisi tarafindan listelenmis bir skillset olur; linkedin'de, job boardlarda bu skillset'e uygun biri var mi diye bakarlar. CV'nizde listelediginiz yetenekler ne kadar match eder, CV genel olarak ne kadar dolu o dikkatlerini ceker. Benim boyle bir recruiter'in ilgisini cekme sebebim CV'min dolulugundan da ziyade 3 sene Siemens Turkiye'de calismis olmam diyebilirim.

Bu noktada en fazla sunu soyleyebiliriz belki, Siemens Turkiye'nin ITU'den, Bogazici'nden mezun olanlari alma sansi daha yuksek, cunku Siemens Turkiye'de calisan bir Turk recruiter bu universitelerin iyi oldugunu bilir ve bu universitelerden mezun olan adaylara daha cok sans verir. Bu gibi firmalara basvuru yapmak icin kariyer.net'e guvenirseniz dandik bir universite filtresiyle CV'niz dahi goruntulenmeden elenirsiniz. Recruiter'in mail adresini bulmayi becerip CV'nizi gonderebilirseniz bu da gercek bir sorun degil aslinda :) Sonrasi o firmayi etkileyebilmekte, bu noktada tek sahip olmaniz gereken sey iyi teknik bilgi ve bunun universiteyle falan degil kisisel ilginizle alakasi var.

Uzun lafin kisasi, beni de istatiklerinize ekleyebilirsiniz 75 muhendisin 72.si olarak :) 'üniversite farkı o kadar da önemli değil.'
  • zombiedeveloper  (08.02.17 19:29:12 ~ 19:36:18) 
"önemli" kelimesi cok subjektif. Bircok is icin gercekten donanimli bilgisayar muhendisi gerekemeyebiliyor, yani o kisinin cok iyi egitim almis olmasi yada almamasi cok da bir fark yaratmayabiliyor. Bircok durumda deneyimli olan egitimli olandan daha yararli olabiliyor. buna belki kimi arkadaslar kizabilir ama web gelistirme, networking gibi konularda iyi egitimden cok denyim ve pratik one cikarken, yapay zeka, karmasik algoritmalar ve buyuk yazilim mimarileri konularinda egitim ve zeka one cikiyor.

Bunun yaninda universitelerin birbirinden egitim kalitesi olarak farkli oldugunu dusunuyorum, hocalarin kalitesi onemli, anlatabilme ve ifade edebilme yerenegi onemli. Cunku cok soyut kavramlarin oldugu bir egitimde somut ornekler verildiginde ogrenci cok daha kolay kavrayabiliyor. Somut ornekler verebilmek icin de hocanin konuya sadece teorik degil pratik taraftada hakim olmasini gerektiriyor. Bunun yaninda siniftaki ogrencilerin genel durumu bir ogrenciyi yukari cekebiliyor. Eger sinifin geneli o konuyu hizli kavrayamiyorsa o konuyu kolay kavrayacak ogrenciyi de asagi cekiyor. Ama yine de bir kisi iyi bir universite olmasa da kendini yetistirebilir, yani universite cok da kritik degil.

Burada kisinin o konuda iyi mi kotu mu oldugunu universiteden cok bilgisin olcerek anlamak cok daha mantikli. Ise hakim bir uzman birkac soruda kisinin bilgili mi degilmi cok kolay olcebilir. Peki iyi universite okuyanlar daha iyi yerlere gelirken, nispeten daha populer olan universitedekiler niye onlarin seviyesine ulasamiyor? Cunku insan kaynaklari departmanlarinin tembelligi bunun nedeni, kisileri degerlendirmekten cok universiteye gore filtreliyorlar, dogal olarak her universiten mezun olan kariyer basamaklarini tirmanirken esit sartlarda baslamiyor.
  • emrahday  (08.02.17 19:31:09) 
başka benim gibi düşünen var mı ama ben şöyle düşünüyorum üniversite hakkında.

üniversite okumak insanı akıllı yapmaz, ama akıllı insanlar üniversite okur. aynı şekilde odtü'nün başarılı olmasının sebebi oradaki eğitimin inanılmaz kaliteli olması değil, oraya türkiye'nin en zeki ve çalışkan öğrencilerinin gitmesi.

o yüzden bence üniversiteler (en azından türkiye'dekiler) birer eğitim kurumu değil, sertifikasyon kurumu, bildiğini ve yapabildiğini ispatlama kurumu.

sertifikasyon dışında bir de üniversitenin şu yönü var. oradaki kişiler senin arkadaşın oluyor. birlikte proje yapıyorsunuz. senin arkadaşın iyi bir işe girdiğinde sana referans olabilir. zeki ve çalışkan kişilerin referansını almak çok önemli.
  • nickini degistiren yazar  (08.02.17 19:47:09) 
Yukarıda bir arkadaş "yurtdisinda siradan bir recruiter icin bogazici yada sutcu imam'dan mezun olmus olmanizin herhangi bir farki yok gozlemledigim kadariyla." demiş.

Yurt dışında bir bilgisayar mühendisliği mezunu olarak diyebilirim ki görece küçük firmalar için bu geçerli olabilse de büyük firmalar için geçerli değil. Hem ülke ofislerinden, hem bölge ofislerindeki Türkiye'de eğitim almış kişilerden hangi üniversitelerin iyi olduğu bilgisini alıp CV filtrelerken bunlara dikkat ediyorlar.
  • crown  (08.02.17 20:44:30) 
Bilgisayar mühendisliğinde üniversite farkı o kadar da önemli, işin gerçeği budur kabul edilmese de. İstisnalar tabi ki vardır.

Bugün BT sektörü çalışanlarının yapması gereken en önemli işlerden birisi, güncel teknolojileri takip etmek, hızlı adapte olmak. Bunu yapabilmek İngilizce bilmekten geçiyor. Sana soruyorum, Türkiye'de kaç tane üniversitenin mezunu İngilizce konuşabiliyor? İngilizce konuşamayan bir insanın Türkiye dışında çalışma ihtimali var mı? Lokal çalışsa zaman zaman yabancı insanlardan danışmanlık, ürün eğitimi vb. almak durumundayız. İngilizce bilmeyen birisi bunları nasıl yapacak? Uluslararası firmaya nasıl girecek?

Daha önce çalıştığım, Türkiye'nin en büyük IT firmalarından birisi, bankanın teknoloji iştiraki. İnsan kaynakları portalinde gözlerimle gördüm üniversite sıralamasını. İlk 3 üniversite her zaman tercih sebebi ve diğer mezunlardan (çok az da olsa) daha yüksek maaş veriliyor. Liste yapmışlar, bunlar dışındaki mezunları görüşmeye dahi çağırmıyorlar. Eminim birçok kurum buna benzer bir uygulama içindedir. Türkiye içinde durum bu.
  • Lethe  (08.02.17 22:24:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.