[]

Okuduğumu anlayamıyorum?!

Arkadaşlar merhaba.

Kendimi şöyle tarif edeyim, günümün yarısından çoğu okuyarak geçiyor. Özellikle son birkaç senede bu okumanın 80%'si sözlük entry'lerinden ibaret. Eskiden kitap filan okurken 20 kelimelik bir cümlenin 5-6 kelimesini okuyarak cümlenin ne demek istediğini anlardım.

Ancak son 3-4 aydır okuduğumu anlamakta güçlük çekmeye başladım. Uzun ve kompleks cümleleri ya da içerisinde yabancı dilde (ingilizce-osmanlıca) terimler geçen cümleleri-paragrafları anlayamıyorum. Bu sorun genellikle entry'lerde başgösterse de bilimsel makalelelerde de beliriyor. Belki de çok entry okuduğum için entry'lerde görülme olasılığı daha sıktır, bilemiyorum.

Bunu önceleri yazarın anlatım bozukluğuna bağladım, mesela otisabi'nin şu entry'sini belki 20 defa okumuşumdur ama anlayamadım (bkz: #17533361)

Hadi entry neyse, Caner Taslaman'ın evrim ile ilgili bir kitabını okumak istedim bilgisayar başında ama beceremedim, anlayamadım.

Eskiden kitap açıp okuduğumda 2 saatte ortalama bir kitabı bitirirdim, dönüp bir bölümü açtığımda ise o bölümde ne anlatılmak istendiğini hatırlardım. Şimdi o da yok, dönüp ne okuduğumu hatırlamakta zorluk çekiyorum.

Bu sorunun birkaç nedeni olabileceğini düşünüyorum.

1- Çok entry okumaktan beyin klasik kısa ve anlaşılır cümlelere odaklandı ve artık uzun, kompleks cümleleri anlayamıyor.

2- Psikolojik sorunlarım artık beyin kimyama etki etmeye başladı. Nöronlarım benden değiller. Ama konsantrasyon problemim olduğunu düşünmüyorum.

Ne olabilir sizce benim sorunum, ne yapmalıyım da eskisi gibi leb okumadan Hitit tarihçesini anlayabilmeliyim?

 
konsantrasyon sorunu olabilir. ben de çok film izlediğim için ve artık her filmde neredeyse 5 sn tek bir sahnede kalamdığından görüntü, hızlı geçişler nedeniyle sınav kağıdına bakamıyordum.
allah korusun başka bir seçenek var o da disleksi.

  • lesterdexter  (29.12.09 10:14:08) 
Disleksiyi daha önce de düşündüm, mesela yazı yazarken harfleri filan karıştırıyorum, el yazım zaten berbat (berbat yazarken beraber yazmışım, silip düzelttim), i ve ı farkını 20 yaşımdan sonra öğrendim ama bu kadar belirtiden bir şey çıkacağını sanmıyorum. Zaten daha önce de okuduklarımı çok iyi anlıyordum.

Yine de bir test yapılabilir.
  • ataturkiye  (29.12.09 11:04:14) 
1) kitap/makale/entry okuduğunuz saatleri ve bunları genelde hangi mekanda okuyorsanız bu mekanı değiştirebilirsiniz. sabah ofiste okuyorsanız akşam evde okumak gibi.

2) kendiniz belli bir cisim ya da olay hakkında uzun cümleler yazarak pratik yaparsanız yeniden uzun cümlelere ısınabilirsiniz diye düşünüyorum. bilmem iyi mi ediyorum.
  • ursula  (29.12.09 11:18:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.