[]

Şairi anlamaya çalışarak şiiri okumak?

Bir roman yazarı için, Kitap okurken acaba ne tür duygularla yzdı, kitaptaki kişiler olaylar gerçek hayat mıydı vs gibi şeyler düşünüp empati yapmaya çalışırım yazara ya da filmler için de yönetmene. Dönemin şartları, çevresindeki kişiler bunları araştırırım.

Şiir de böyle bir şey yapmak, şairin yerine koymaya çalışmak, yazdığı bir mısranın kime veya neye ya da hangi duyguyla yazıldığını düşünmeye çalışmak hakkında düşünceniz ne?

Bir arkadaşım eleştirdi çünkü beni de böyle yapmam yüzünden. Şiirin öyle bir şey olmadığı konusunda.

 
Bu doğru ya da yanlış denebilecek bir şey değil bence. Hatta bunu merak etmek oldukça doğal.

Lisedeki edebiyat öğretmenimden geliyor: daha iyi anlamak için yazıldığı dönemin şartlarını ve yazarın / şairin hayatını bilmek gerek.
  • rahip janick  (02.02.17 10:54:16) 
şiirler çok başka anlamlar çıkarılabilecek şeyler. herkes kendi parçasını bulur şiirden. şair bunu insanlara ben ne hissetim anlasınlar diye yazmıyor. yazıyor, o kendi parçasını alıyor, siz kendi parçanızı alıyorsunuz. yanlış bir tutum, şiirin amacına uygun değil. ama herkesin hayatına kimse karışamaz.


  • tosiba  (02.02.17 13:01:52) 
siirde bir kelimede bile hangi anlam var bilemeyebiliriz bence. sadece bize hissettirdiklerini anlariz nadir de olsa belki sairi anlariz. ne hissettigini o an falan. ama genel olarak siirler bizim anladigimiz gibidir. siirler sarkilar hakkinda genel gorusum bu. duzyazida tahlil yapma sansi daha yuksek. yine de bazi metinler de boyledir. bilemeyebiliriz her seyi.


  • tiredpanda  (02.02.17 13:13:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.