[]

Hemcinslerime karşı tahammülden yoksun bir insan oldum.

30 yaşında kadının öncelikle. Şekilci olmaya ve insanları aşağılamaya başladığımı fark ettim bir süredir. Bu durum beni rahatsız ediyor ama engel olamıyorum.

Misalen hemcinslerimin ağzını yayarak konuşması beni çileden çıkartıyor. Karşımdakinin konumu ve eğitimi neyse o insan saf gerizekalı oluyor gözümde. Herkesin cevabını bildiği soruyu sorsa o damgayı yapıştırmam.

Seçilen kıyafet tercihine göre de insanları yargıladığımı fark ettim, adliyede misal kış vakti yazlık topuklu ayakkabıyla yürüme gayesi içindeki kadınlara karşı anlamsızca önyargılı bakıyorum. İki adımlık yolu 5 minik adımda gitmelerini yadırgıyorum.

Bu durum bence görüntüsünü dengelemeyen başka kadınlar için de geçerli. Geçenlerde minibüsü bir koz durdurdu, yirmilerinde kış vakti kısacık etek, ten rengi naylon çorap, düz üstü topuklu çizme gitmişti. "Arkadaşım koşuyor bekleyin"dedi, bekledik. Arkadaşı da aynı kıyafetle binince ve full makyaj şehrin böyle giyinmek için fazlasıyla tehlikeli olduğunu bilmediklerini düşünerek kızdım içimden.

Örnekler en yakın tarihli ve en bariz olanlar oldu. Genellersem sanırım örnekteki gibi kadınların kadınların toplumda kadına karşı olan bakış açısını kötü etkilediklerini düşündüm. Çünkü biliyorum o minibüse kendini atan kız düz çizmeli falan rahat görünen bir tip olsaydı en azından böyle düşünmeyecektim. Bu arada başkaları da benim için aynılarını düşünebilir o konuda bir sıkıntım yok mesela. Başkasına göre de ben x ve y olabilirim.

Siz ne durumdasınız? Nasıl engel olurum kendime yoksa zaten insan çevresini seçer ve bu ayıklamayı yapması normal olan mı?

 
yaş geyiği yapmak istemezdim ama bu yaşlarda gelen bir özellik saydıklarından bazılarını bende yapar olduğumu fark ettim.

Ha yanlış yaptığımın farkında olduğum için bunlar karar mekanizmamı çok fazla etkilemiyor birisi hakkında önyargı sahibi olup onunla muhabbet edeceksem önyargı yapmanın anlamı yok kendimi mal pozisyonuna sokuyorum kurtul şu önyargıdan diyorum.
  • basond  (29.01.17 20:49:58) 
Tam ekleme yapıyordum ilk cevap geldi :), aksine başkaları için ben boş insan da olabilirim. Öyle olup olmamakta sakınca görmüyorum işte garip tarafı. Bilmediğim şey olabilir, kesin var, beceremediğim şeyler var dolu hatta. Neden böyle oldum ne ara oldum anlamadım. Sadece kadınlara karşı var bu.


  • kaymaktutmayansicaksut  (29.01.17 20:51:59 ~ 20:52:31) 
@playıng star, o benim de aklıma geldi. O sebeple engel olmaya çalışıyorum bu duruma. Verdiğim örnekte misalen topuklu ile ilerleyemeyen kadında, çivi topuk yerine bir tık kısa olsaydı bunu düşünmeyeceğime eminim. Ya da o kızın kıyafetindeki bir detay eksik olsaydı, çorabı daha koyu renk olsaydı, çizme diz altı olsaydı... O şuhluk çiğ geliyor bana


  • kaymaktutmayansicaksut  (29.01.17 20:56:20) 
Geçen fakültenin kantininde sırada bekliyordum. Bir tane kız çantasına kırmızı bir top asmış. Böyle yün gibi. Süs amaçlı tamamen. Kantinde çalışan kız, bu kızı görünce "salak" deyip kafasını çevirdi. Ben bu noktada iki şey fark ettim. Birincisi kantinde çalışan kız bu kıza özeniyor olabilirdi. Çantasında süs olan kız üniversite okuyordu ve istediği gibi davranıyordu. İkincisi de kantinde çalışan kız iş hayatı nedeniyle bıkkındı ve bu bıkkınlığın acısını başkalarından çıkarıyordu. Belki sizde de böyle bir durum olabilir. Biraz bastırılmış feminenlik sezdim. Adliyede vakit geçire geçire sert biri olmuş olabilirsiniz ki duyuruda gördüğüm kadarıyla gereksiz sert birisiniz. Kokoşları ben de sevmem ama her kadın istediği gibi giyinebilir. Giyim tarzlarıyla dikkat çekmek istemeleri tabii ki salakça ama bu çok tepki verilecek bir şey değil. Diğer bir yandan onlar kadar özgür olmak da istiyor olabilirsiniz. Özgürlükten kastım kafanızın boş olması. Yani onlar gibi biraz düşünmeden yaşamak istiyor olabilirsiniz. Ben de bazen karşımdakine içimden saydırırım ama genelde insanları kırmamaya çalışan biriyim. Herkesin kendi hayatı. Benim çocuğum değil karşımdaki.


  • dissendium  (29.01.17 21:06:09 ~ 21:07:08) 
hepimiz etrafımızdaki insanları ister istemez yargılarken kendimizi buluyoruz. en yargılamadığını iddia eden insan bile, tıpkı senin yaptığın gibi içten içe bunu yapıyor. bence bunun dozajı çok önemli. yani tepkinin derecesi, bu tepkiyi nereye götürmek istediğin. bunun illa ki imrenmeyle, kıskanmayla, yıkıcı bir eleştiriyle alakası olmasına gerek yok. bilinç altının derinliklerine inmeden konuya açıklık getirmek gerekirse bence bu çok fazla uyarıldığımız bir dünyada yaşıyor olmamızla açıklanabilir. ben de çevremdeki insanların giyimine, şehirlerin dizaynına, bir arabanın park edilişine, bir adamın yolda yürürken elini kolunu savuruşuna.. her şeye fazla dikkat eder oldum çünkü hem medyada hem gerçek hayatta bunlar gözümüze sokuluyor ve neyin nasıl olması gerektiği anlatılıyor hep. bazıları dünyamızla uyuşur, bazısı uyuşmaz. sonuçta kafamızda bununla ilgili doğru, yanlış yargılar oluşturuyoruz, tartışıyoruz.
senin verdiğin örnekten gidecek olursak, kış günü ince çorap ve minik etek giydiği için kızın durumuna "ne alaka şimdi, nası rahat ediyor böyle, ben hayatta edemezdim bu soğukta, üstelik o kadar olay oluyor niye daha düşünceli davranmıyor" diye mi düşünüyorsun yoksa bu davranışından dolayı ondan nefret mi ediyorsun? ikisinin arasında fark var. bana senin durumun ilkiymiş gibi geldi.

  • mrsmoon  (29.01.17 21:23:03) 
Bunların çiğ gelmesi normal. Bunda sorun yok. Bakar geçersin. Ama tahammul edemeyecek bir sey yok. Onlar öyle sen böylesin.

Ama bunun sadece belli kadınlara yönelik olmasında bir sıkıntı var sanki. Rahatsizligin süslü gösterişli "kadınsı" kadınlarda. Örnegin okumayan, kültürsüz kadınlardan degil de topuklu ayakkabili kadinlardan rahatsiz olmuşsun. Biraz dissendium gibi dusundüm ben de. Iyi bir egitimin kariyerin vardır dolu bir insansindir ama bu süreçte çekiciligini kaybettigini dusunduren şeyler yaşamışsındir. O abartılı görünüşü kıskanmak degil bu tabi ki ama farkinda olmadan bunu feminenlikle bir tutmuş olabilirsin. Ki muhtemelen meslektaşlarında da var. Hani onlar da senin gibi gayet işinde gucunde ama süslenmekten geri kalmamişlar. Onlarin buna vakti, hevesi vardir senin yoktur. Sen mesgulsündür. Hep oyle olmuşsundur. Bu bile senin için sinir olma sebebi belki. Yaşla da ilgili olabilir.Ayrica verdigin örnekler çok abartılı da gelmedi bana. Isyerinde topuklu cizme giyen kadinlar toplumdaki kadin imajini zedelemiyor genelde. Eger sorunun, hemcinslerinin yarattigi "boş insan" algisiysa bunlara gelene kadar kadınlarla ilgili çok şeyden rahatsiz olmaliydin. Bunlar hep varsayim tabi. Sevmeyebilirsin begenmeyebilirsin ama bu tahammulsuzluk normal degil pek.
  • aquarium  (29.01.17 21:48:51) 
geçen gün sorulan "moderatörler hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusunda senin için "forever pms" ve ayaklı "stanford prison experiment" virali demiştim.

çuvaldızı önce kendine batırdın mı? sebebi söylediğim şeyler olabilir, bir baktır derim.
  • no christ requires  (29.01.17 21:54:48) 
bu insanlar ne yapıyorlar ki? size ne zararları var? kış ayında giysin yazlık ayakkabısını ya da yazın sıcağında bot giysin kime ne? ten rengi ince çorap ve mini etek giymek, bol makyaj yapmak onların tercihi?

ben her şeye önyargıyla bakan insanların kendileri ve insanlarla barışık olmadığını ve mutsuz olduklarını düşünüyorum. sevmiyorum bu tip insanları, kusura bakmayın.
  • pinkpeony  (29.01.17 22:07:06) 
@aquarium okuma imkanı olmayan insanlara karşı kötü yönde bur eleştiride bulunacak haddi kendimde bulmuyorum sanırım, onun imkânsızlığını eleştirmek olur bu. Tam hali değil o kişi anlatabiliyor muyum? O insanların siyasî veya sosyal anlamda benim hayatımı da belirliyor oluşu ayrı mesele, kızıyorum ama tahammülsüz değilim.

Üniversitede filan etekle dolaşırken karşımdan gelen hemcinsimin bakışını görüp o bakışı anlamdiramayan insanım hala, destek olmalı insanlar birbirine, ben.onun sokakta rahat yürümesini sağlamalıyım diyorum ama diğer yandan da hor görünce kendimle celisiyorum, bu canımı sikan
  • kaymaktutmayansicaksut  (29.01.17 22:13:23) 
bir gün o embesil görünümlü hatta belki de gerçekten embesil bir insan gelir senin başarmak için çok uğraştığın, kafanın basmadığı, beceremediğin herhangi bir şeyi yapar gözünün önünde o zaman dersin ki herkesin kendi çapında bir değeri olabiliyormuş demek ki. bu dediğini ben de yapıyordum oradan biliyorum çünkü.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (29.01.17 22:13:27 ~ 22:13:42) 
Koruma içgüdüsü ile yapıyor olabilir misin bunları? Sonuçta kadınlara karşı nasıl bir onyargi olduğunu hepimiz biliyoruz. Bende de oluyor bu, 'ya kisacik etekle çıkmış bu soğukta; donacak simdi, sağda solda da bir sürü hanzo dolaşıyor. Kıza musallat olmasinlar' diye düşünüyorum mesela. Ya da o kadar topuklu ayakkabıyla sokakta yürüyen birini görünce 'e düz yol değil ki, düşer kırar bir tarafını' diye düşünüyorum.

Ayrıca kompleksli biri olduğunu da düşünmüyorum kesinlikle.
  • fraise  (29.01.17 22:14:32) 
Yakın arkadaş çevremde bu tür insanlar olmuyor, iş yaşamında da tahammül etmeye çalışıyorum.
Aşırı derecede yüzeysel+habire çocuğundan bahseden dominant kadınlardan mobbing gördügüm oldu bu nedenle hiçbirinden hoşlanmıyorum. Samimi olmasam da kiyafetlerine, çocuklarına iltifat ediyorum, sosyal medyada beğeniyorum, konuştuklarını dinleyip onaylıyorum-konusmayı devam ettirecek nötral cümlecikler kuruyorum. Hoş tutmaya calışınca saldırganlıkları azalıyor, ciddi anlamda psikopat değillerse.

  • Sulfoxaflor  (29.01.17 22:15:12) 
@pink :) ne kusuru aşk olsun, kendim cozemedigim için sordum zaten. Haklı olabilirsiniz, her yorumu okuyup üzerine düşünüyorum.
Herhangi birinin hemcinsime bakıp aşağılaması benim kadın olarak içime dokunuyor. Bir yerde ağzını yayarak konuşan bir kadına bakıp gerizekalı olduğunu veya salak bir tiki olduğunu düşündüren haline kızıyorum. Kadın toplumda zor yer ediniyor, her anlamda. Neden tane tane konuşmuyorsun diyorum icimden.

Veya o kıza kıyafeti yüzünden gelecek bakışlar beni geriyor, bir bakıyorum kızı yadırgayan ben olmuşum içten içe.

Aman bilemedim böyle şeyler.
  • kaymaktutmayansicaksut  (29.01.17 22:20:51) 
"Şekilci olmaya ve insanları aşağılamaya başladığımı fark ettim." bu cümleden ve devaminda verdigin örneklerden çok da sadece hemcinsleri koruma icgüdüsü, yolda yurumelerini kolaylastirma amacı sezemedim ben. Aşagılamadan da yapabilirdin bunu. Çok sinirlenmiş gibi görünüyordun. Neyse, okumayanlar derken genel olarak kitap okumayanlar,kendini gelistirmeyenler anlamında dedim. Hani yolda guvenle yurumesini istedigin korudugun,ama ayni zamanda boş, saf gerizekalı diye dusundugun hemcinslerin. Bence de dedigin gibi tam olarak neyin rahatsiz ettigini cozememissin celiskilerin var :) olabilir ya cok dusunme. Bir yandan haline uzuldugumuz bir yandan da kizip elestirdigimiz bir sürü insan var etrafimizda. Normaldir.


  • aquarium  (29.01.17 22:33:14) 
işte bunlar hep mahalle baskısı, hep bastırılmış ve pompalanmış duygular. 90larda ful makyaj mini etek giyen kadın göze batmıyordu. çevremizdekilerden dolayı kendimizi sınırlar olduk, ve diğer insanlardan da bunu bekliyoruz

ve ben bu duyuruyu okumadan önce yarın işe ten rengi çorap ve beyaz, üstünde kırmızı çiçek desenleri olan elbise ile gitmeyi düşünüyordum. tabii sonra nerede yaladığım aklıma geldi, siyah opak çorap ile bordo daha mutaassıp elbisede karar kıldım
  • la noix  (29.01.17 23:20:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.