[]

ateistlerin dini sorulara "allah yok, din yalan" tadında cevap vermesi...

ne kadar mantıklı?
mesela biri geliyor "şu kadar rekat namaz kılacağım, nasıl yapsam?", "şu kadar gün oruç tutacağım, nasıl yapsam?", "şu kadar miktarı sadaka olarak vereceğim, nasıl yapacağım?", "şöyle bir şey var. dindeki önemi nedir?" gibi, inançlı birinin uygulayabileceği şeyler hakkında sorular soruyor. hemen "ye, iç, keyfine bak ya.", "onun yerine git mama al da köpeklere ver. ne sadakası ya?", "dinler uydurma. ne oluyorsa bu dünyada oluyor, boşver ya." minvalinde cevaplar geliyor. az önce de dini veya geleneksel anlamda önemsenen bir durum için duyuru açılmış. hemen "ya kaçıncı yüzyıldayız, kaldı mı böyle şeyler?" minvalinde cevaplar verilmiş.

yahu zaten adam inançsız olsa veya o gelenekselleşmiş değerleri önemsemese o soruyu sormaz. böyle sorulara bu şekilde cevap vermekteki amaç nedir?

aklıma hemen bu görsel geliyor:
i.imgur.com

 
Evrenin sırrını keşfetmiş olmanın verdiği heyecan, ateist olmanın getirdiği sözde karizma o kişilerin maalesef bu kadar saçmalamalarına neden oluyor. Biri kedi, köpek bile adını öğreniyor yazmış. afsgfsbd. Sanki o eylem çocuğa adını öğretmek için yapılıyor. Dini bir ritüel işte. Şu kadar basit bir olaydan ateizm reklamı yapmak çok boş bir hareket.


  • dissendium  (26.01.17 20:24:16) 
ateistlikten ziyade milli kültürsüzlüğümüzle alakalı bir durum. yobaz dinciler de aynısını yapıyor, ateistler de, çaya şeker atmayanlar da, veganlar da vs vs... kendileri için değil başkaları için yaşayan arkadaşlar bunlar.


  • nrmnm  (26.01.17 20:32:12) 
Çünkü insanlar sizin gibi düşünmüyorsa eğer ya köylü ya da cahil olur Ekşi'de. Burada mutlaka lümpen takılman lazım. Adama desen ki yahu sen öyle yap tamam olmaz, sende onun gibi düşünmek zorundasın çünkü onun dediği doğru.

Halbuki onun dediğinin ömrü de kendi ömründen daha kısa. 2.bp.blogspot.com Şurada 18.yüzyılda Fransız Kralını görebilirsin mesela o dönemin doğrusuydu o, şu anda götünle gülüyorsun muhtemelen.

Not: Atayızspor.
  • gozu acik sevisen yahudi  (26.01.17 20:33:01) 
caps or gtfo

bana hiç denk gelmedi, iyi kötü vakit geçiriyorum duyuruda böyle genelleyecek kadar sık olsaydı bilirdim diye tahmin ediyorum.

dediğiniz olay ancak abuk subuk bin defa sorulmuş sorularda olmuştur, sakız çiğnemek orucu bozar mı? gibi gibi...
  • nickimin hakkini veremedim  (26.01.17 20:35:52) 
@üğpoıuy: aptallık derken?

@nickimin hakkini veremedim: ben de burada çok vakit geçiriyorum. dini sorular zaten o kadar da çok olmuyor ya da salt dini içerikli olmuyor. ama defalarca denk geldim. en son örneği hala mevcut zaten. bebeğin kulağına isim okumakla ilgili olan duyuru. nick'leri tam olarak aklımda tutmuyorum ama denk gelirsem özelden atarım.
  • m e b  (26.01.17 20:47:27) 
www.youtube.com

şöylesi hakaretlere maruz kalınca doğal olarak tenhada yakaladıklarını cezalandırmak istiyor olabilirler.
  • baal  (26.01.17 20:47:54) 
çünkü burası anonim bir yer ve insanlar içlerinden gelen şeyleri çok daha rahat söyleyebiliyorlar. söz konusu da din gibi toplum içinde konuşulması hele hele sorgulanması çok hassas bir konu olunca içlerinde birikiyor burada patlıyorlar. arada benim de yapasım geliyor sonra diyorum lan dur kendine gel sanane. ondan sanırım.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (26.01.17 20:53:24) 
burada verdiğin örnekleri esas alırsak haklısın, saçma bunlar.

ama ben bunun genelde aksi şekilde vuku bulduğunu gördüm m e b. bunlar dindarları kendi aramızda çekiştirirken söylediğimiz şeyler. zaten nasıl oruç tutulacağına ateist neden cevap vermeye kalksın. pek görmediğim, duymadığım bir şeyden bahsediyorsun. (hani aman abi nasıl tutarsan tut, ben yemeğimi yiyorum ve canın çekiyor diye beni dövme yeter, der, bunu çok duymuşuzdur mesela)

benim gördüğüm bu muhabbet x var mıdır, yok mudur, inanç nasıl bir şeydir vb şekillerde önce dindarlardan ateistlere "tavsiyeler" oalrak geliyor, sonra olay tartışmaya dönüyor, sonra da dindarlar ateistlere biraz kızıyorlar.

yani mesela mikroskopik bir canlıyı maksroskopik bir "ara form", başka genustan bir fosil olarak sunma türünden tatışma kazanmak için gerçek çarpıtmayı vs ateistlerde ben pek görmedim. bu, verilen cevaptan çok, dışlama derdi açısından tasvirini yaptığın davranışa benziyor diye örnek verdim bunu.

ateist olmakta karizma da göremiyorum. bunu karizma meselesi vs gibi algılamak dünyadaki tartışmalara gerçek çarpıtan bir dinci(harun yahya dindardan ziyade dinci olsa gerek) kadar zarar verir. ya öyle saçma ki elma yere düşerken sen de bunu gözlemlerken ne kadar karizmatik olabilirsen inançlara prim vermiyorken de o kadar karizmatiksin. karizmanın konuyla alakası bile yok.

çek cumhuriyetinde ateizm %85 oranında diye biliyorum. burada ateistler sürekli tehdit edildikleri için "ateist" olmak belki bu tür algılara neden oluyordur.

ben doğrudan konunun kendisi değil de ibadetlerle uğraşan ateist -kurban bayramı sanıyorum genel olarak tartışılan bir şey- görmedim. bu zihniyeti daha ziyade dindar kesimde görüyorum ben. argümantatif değil de totolojik konuşma tarzından bahsediyorum.
  • godoşu beklerken  (26.01.17 21:11:36 ~ 21:19:28) 
İnançla inatlaşan şüphecinin hali biraz sıkıntılı evet :(
Gerçek ateizm bu değil ama, valla bak.

  • kargn  (26.01.17 21:15:00) 
sizin dininizde nasıl "inanmayanları bulduğunuz yerde öldürün" emri varsa, bizimkinde de "inananlarla bulduğunuz yerde dalga geçin" var. bence bizimki yine de daha ılımlı.

saygı duyacaksın bize. biz nasıl beş vakit ezan gürültüsü çekiyorsak, siz de beş vakit "bırak yaa kaçıncı yüzyıldayız" tıngırtısı çekeceksin.

(bkz: kısasa kısas)

böyle cevap verince saçma mı oldu? :D
  • harzem  (26.01.17 21:21:04 ~ 21:21:58) 
Saygıyı sadece kendilerine duyulması gereken bir şey olarak düşünüyorlar çünkü.


  • devilred  (26.01.17 21:22:52) 
@godoşu beklerken: bir tek benim mi dikkatimi çekmiş, anlayamadım. bundan böyle caps alsam iyi olacak zannedersem :) ayrıca ikimizin de yaptığı algıda seçicilik mi bilmiyorum ama aksiyle karşılaşıyorum. bu örnek olarak verdiğim konular ve cevaplar hatırladığım kadarıyla olanlar üstelik. hatta duyuruyu silmiş ama @devilred'in bir duyurusu vardı akademik hırsızlıkla iilgili. devilred de duyurusnu "allah belalarını versin mi?" diye bitirmişti. cevaplardan biri de "allah yok. bla bla" yazmıştı. işte bu tarz cevaplardan da bahsediyorum.

@harzem: açıkçası evet :)
  • m e b  (26.01.17 22:05:02) 
saygısız olmak bence. neden takılıyorsun ki?

mezarın içine girince de aynı ukalalıgı göstermelerini isterdim:))
  • hopp  (26.01.17 22:10:17 ~ 22:10:30) 
meb, kusura bakma, uzun yazımı tamamen editledim:


kendi adıma özet geçeyim:

genellemedeki eyleme ilişkin değerlendirmem: bu şekilde cevap veren ateistlerin tavırları bana göre saçmadır.

genellemeniin ne kadar doğru bir genelleme olduğu kanısındaki kanaatim: a: din iddiaları, b: ibadetler c: kişilerin söyledikleri ve yaptıkları arasındaki uyuşmazlık

ateist soruda bahsedileni en çok a ve c durumlarında yapar bana göre genellenebilecek olan budur, "ekmek" değil "örnek" söz konusudur. oruç da ne saçma şey canım"ı mı daha çok duyuyoruz, "oruç tutup da etrafa çatmak ne saçma canım" mı daha çok duyuyoruz?

soruya cevap kadar genelleme üzerinde durdum çünkü bana göre de temsil sorunu var biraz.


neden editledim: bu soruyu defalarca kontrol ettim, soruda değil de cevaplardan birinde kaşıma olduğunu düşünüyorum, bilinçli yapıldığını düşünüyorum, buna başta açıklama yapma girişimimin safça kaldığını düşünüyorum ve bahane vermemiş olmak için editliyorum.
  • godoşu beklerken  (26.01.17 22:21:04 ~ 28.01.17 04:23:21) 
Soruna biraz farklı bir cevap olacak ama;

Birazcık düşünen bir insanın, bak birazcık diyorum, dinlerin insan uydurması olduğunu bulması bence çok kolay. Yaratıcı var mı yok mu belki arada kalırsın da, dinler için çok az düşünmek yeter.

Bu azıcık düşünmeyi yapmayan, inandığı kitabı okumayan, çelişkilerini ortaya koyduğumda bana boş boş bakan insanlarla dalga geçiyorum ben. Ha, o da benle dalga geçsin sorun değil benim için. Geçebiliyorsa tabii lol.
  • humblebirth  (26.01.17 22:29:02) 
@godoşu beklerken: öncelik bu denli uzun ve açıklayıcı cevap vermeye çalıştığınız için teşekkür ederim. fakat dinin eleştirilebilir olması ile dini ritüellerin uygulanışı hakkında bilgi alınmasını neden aynı kefeye koydunuz? benim eleştirim (duyurumda açıkça belirttiğimi düşünüyorum ama sizin vardığınız noktayı görünce şüpheye düştüm) dini eleştiren ateistlerden ziyade "şu ibadeti nasıl uygulayabilirim?" sorusuna alakasız şekilde "allah diye bir şey yok, niye kasıyorsun ki?" diye cevap veren ateistlere yönelik. yani bu tür cevaplar, vegan birinin "dana bonfileyi nasıl pişirmeliyim?" sorusuna "et yemek katilliktir! et yemeyin!" demesi kadar gereksizdir. yani veganlar istediği kadar et yemenin yanlışlığını kendilerince bir şekilde izah etmeye çalışabilir ama onun yeri o soru değildir. işte, benim bahsettiğim de bu şekildeydi tam olarak. dini, dini görevleri, ritüelleri, gelenekleri eleştirmek normal bir şey elbette ama o tip soruların altı değil en azından.
hatta çok güzel bir örnek daha geldi ikimizin de gözünün önüne:
@humblebirth'ün cevabı. şimdi, benim eleştirdiğim kısımla, sevgili @humblebirth'ün dile getirdiği kısım arasındaki bağlantı nedir? aradaki tek bağlantı din ama içerikleri farklı. umarım anlatabilmişimdir.


bu arada görsel de şu:
i.hizliresim.com :)
  • m e b  (26.01.17 23:32:40) 
işte haklısınız, diyorum ki, bu soruyu bir genelleme gibi sorduğunuz zaman değerlendirmenize katılıp genellemenize katılamıyorum çünkü ateist genelde din eleştirisi soruları sorar ve dalga geçerse -benim bildiğim- bunlarla geçer. stereotip dediklerinizden ziyade bunların üzerine odaklanıyor sanki demeye çalıştım.

yani bunu yapan insan saçmalamıştır ama başlığınızdaki kadar genellenebilir bir profil göremiyorum, diyorum. o genellemeyi şu konularda yapabiliyorum, diyorum.

öyle uzun bir cevabı okuduğunuz için teşekkür ederim. kısmen katıldığım bir şeyin katılmadığım yanını anlatmak sanırım tamamen katılacağım veya katılmayacağım bir şeyi anlatmaktan daha zorlayıcı geldi bana, ayrıntıya girme ihtiyacı duydum. bilemiyorum şimdi hala alakasız geliyor mu size söylediklerim?

(yani o yıldızların hepsi birer örnek, tartışalım diye koymadım, bunu ben de belirttim aslında başlıktaki gibi "ateistler" diye genelleyeceksem bunları genelleyebilirim sanırım, diye)

not: resme güldüm. ama veganlığa nazaran söz konusu küme daha tehditkar bir ortamda yaşadığı için sözel ve yazılı ifadeye ağırlık vermezse çatlayacak hissi olması beklenen bir durum olur sanırım :D
  • godoşu beklerken  (26.01.17 23:42:49 ~ 27.01.17 00:01:49) 
özel mesaj üzerine editliyorum:

vatandaşlık kimliğinden ötesini zerre umursamayan bir insan olarak geçmişteki gibi galeyana gelmenin aksini savunuyorum, yukarıda yazdığım şeylerden biri sadece bir örnek olup o örnekleri de "stereotip sanırım bu şekilde" diyebilmek için verdim.

bu nasıl böyle anlaşıldı, bilemiyorum ama ülke diken üstünde, olabilir. fakat tam da bu nedenle, madem, bir daha olması için değil de tam da bu aralar olmaması için hatırlayabiliriz bunu. o tufaya bir daha düşmememiz için. neyse, üzüldüm.
  • godoşu beklerken  (27.01.17 00:21:13 ~ 00:50:32) 
Yobazlar da o yüzden.


  • Apocalypse  (27.01.17 02:01:26) 
bizim ülkenin insanlarının çapsızlığıyla alakalı. ülkemizin er sektörü kötü olunca ateistleri de kötü. hele ekşidekiler dünyanın en çapsız ateistleri. dediğin gibi her dini soruda fırlamalık yaparlar. karşısındaki ile dalga geçilince o işten vaz geçeceğini sanıyorlar. dalga geçmek onu daha çok dine bağlar bilemiyorlar.


  • gotic  (27.01.17 02:06:06) 
@tncserap ben orada dinlerden bahsettim Tanrıdan değil. Bunu da açıkça belirttim zaten :) Tüm inananlar ya düşünmüyor, ya da düşünüyor ama eyleme geçmiyor/geçmekten korkuyor bana göre.

@meb farklı bir cevab olacak dedim zaten :(
  • humblebirth  (27.01.17 09:32:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.