[]

Yabanci ne demek?

Turkiye'de yabanci denince yalnizca beyaz, batili, zengin, egitim duzeyi yuksek gibi kliseler anlasilmiyor mu? Sanki yabanci kavraminda bir miktar "Musluman olmayan" "bizden daha zengin olan" "bizi asagilayan" "bizi normalde begenmeyen" kisi anlamlari yerlesmis.

Kimi zaman burada sorular goruyorum, yabancilar bu konuda boyleler mi sunu bunu yaparlar mi gibi genellemeler geliyor ama ornegin Japonlari, Brezilyalilari hatta Bosnaklari demek istemiyorlar sanirim.

Ornegin

"Yabanci dizi izledim yabancilar hep boyle mi?"
"Amerika'da cocugunu istirmar ediyorlarmis yabancilar hep boyle mi?"
"Yabanci dil ogrenmek istiyorum hangi kursa gideyim?" (Hangi dil oldugunu bile soylemiyor ama Ingilizce demek istiyor yorumlarda sorup anlaiyoruz.)
"Yabancilar Islam/Turkiye'de son olaylar/Turk kizlari/Turk erkekleri... hakkinda ne dusunuyor?"

 
sahsen sevmedigim uc bes sozcukten biridir yabanci, ama turk olmayan kisi icin kullanilabilecek baska bir tanimlama yoksa (ve kisinin nasyonalitesini belirtmek sart ya da mumkun degilse) kullanmak zorunda kalinir, el kol baglanir.

hem taninmayan kisi, hem de turk olmayan kisi icin kullanildigindan dolayi da turk olmayanlara karsi olusan tipik sevmezligin/nefretin olusumunda az da olsa etkisi oldugunu dusunuyorum.
  • hopeless  (16.01.17 07:01:22) 
küme kavramını kullanmak zorunda kalıyoruz. kompleksimizi nasıl yansıttığımız ayrı bir sorun. bu şekilde düşünürsek tüm dil denen icadı ortadan kaldırmamız gerekebilir.

foreign movie dendiğinde sana abes gelmiyorsa demek ki sorguladığın şey global arenadaki politik varlığımızın bizi gündelik hayatta mecbur kıldığı şeylerin aklımızda yarattığı algı sonucu dilimizde ve bunu müteakip düşünüş biçimimizde yarattığımız tahribat. bu da bu genel durumun spesifik bir örneği yalnızca.

milliyet ve milliyetçilik de böyle kelimelerden biridir mesela. sözlük anlamından başkalaşmış şekilde şovenizm yerine geçercesine kullanılagelmiş bu kelimeye tepkiyle tabii ki vatandaşlık bilincini anlayamadığı için doğuştan gelen farklılıklardan kimlik diye bahsedip bunlarla özgürleşeceğini sanan, öznefreti yüksek bir toplum oluşur. biz diyemediği için gelişmeMİZ lazım da diyemez. siz türkler gerisiniz, siz lazlar falansınız demeli ki aynı toplumda yaşamanın getirdiği sorumluluktan tereyeğından kıl çeker gibi sıyrılınsın, ben sizden farklıyım ve daha fazla şey hak ediyorum denebilsin.

işte "biz" diyemediği için yabancı gördü mü gelecekten gelen uzaylı görmüş gibi bakar. hem kendi toplumunu sahiplenmeyi faşizanca algılar hem de sahiplenmeyince mahrum olunan gelişmenin yokluğuyla ekonomik olarak boyunduruk altına alınıp buna uygun dış politik bir zemine hapsedildiğinde yaşadığı eziklikle kümelemesine duygu ataması yapar, neredeyse bilinçsiz bir şekilde.

bunların hepsi birbirini zorunlu kılan unsurlardır zira.
  • godoşu beklerken  (16.01.17 08:22:35 ~ 08:27:16) 
bu diger toplumlarda da var ki, biraz kusku, biraz dalga gecme, biraz hayranlik, biraz hor gorme...
yabanci her yerde yabanci, bence turk toplumu zannedildigi kadar yabanci dusmani degil fakat kolay gaza geliyorlar, bu tehlikeli, uygur turkleri olayinda gordugumuz gibi. bunun disinda turk toplumunda hemen herseye acinir, hemen ay yazik moduna girilir, o yuzden turken raus tarzinda bir irkcilik yaygin olarak mahalle arasinda yok, son donemde ortaya cikan goc olaylarini haric tutuyorum. o durum farkli.

  • mavicorap  (16.01.17 09:55:50) 
Yabanci dusmanligi degil surekli kendini savunma durumu goruyorum. "Bizi elestiriyorlar ama onlar soyleler" durumu... Sanki kendini ezilmis gormeye alismislar ve bir miktar kabul da ediyorlar Yabanci'nin ustun oldugunu ama Yabanci her zaman batili, zengin, egitimli, beyaz (hatta Katolik). Biz ise bunlarin tam tersi.


  • Traveller  (16.01.17 11:09:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.