[]

Yazılım - avrupa'ya gitmek vs.

selam arkadaşlar. kafamda baya sorular var, hem genel olarak konuşalım hem de benim sorular ıcevaplayalım daha iyi olur.

son dönemde, özellikle 1 senede, piyasanın içindeyseniz biliyorsunuzdur, avrupa türkiye'deki bütün yazılımcıları topluyor. genel sebebi de basit; avrupalı yazılımcı 8-9 bin eurolara çalışırken, türk yazılımcılar 3500-4000 eurolara koşa koşa gidiyorlar.

ben de yazılımcıyım. diplomalı yazılımcı değilim ama referans bakımından ve portföy bakımından iyi bir yazılımcıyım.
(bir arkadaşım da diplomasız yazılımcıydı, alakasız bir bölümden, kendisi almanyaya gitti daha yeni)

düşüncelerim var, sorularım var.

1. bir anda avrupa'ya gitmeye karar verirsem, karı-koca olarak bizi kabul etmeleri daha mı zor ihtimaldir? (eşimin çalışmayacağını düşünerek)

2. orada 3000-3500 euro civarı para kazanmak, iki kişinin yaşaması için yeter mi? (türkiyede 3500tl ye 2 kişi zor yaşar da ondan sordum)

3. diplomasız yazılımcı olarak şansım var mıdır? (üniversite mezunyum ama dediğim gibi alakasız bir bölüm) referans, portföy vs. bakımından iyi durumdayım.

4. siz bu konular hakkında genel olarak ne düşünüyorsunuz?

 
Benzer bir seklini gerceklestirdigim eylem. Deneyimlerimi paylasiyim kisaca.

1- bir anda karar versen de o surec cok hizli yurumeyebilir. oncelikle sirketin seni kabul etmesi & kontrakt imzalanmasi, senin tr'deki basvurulari yapman ve bunlarin sonuclanmasi zaman aliyor. Seninle birlikte ayni anda esinin islemlerini baslatmasi mumkun sanirim ama biz oyle yapamadik. Oturum izni aldiginda esinin bulundugun ulkeye turist vizesiyle gelip orada basvuru yapmasi da bir alternatif. Biz 2. secenegi kullandik cunku ilk secenek tr tarafinda yurudugu icin ciddi zaman almisti. Ama yurtdisinda basvurunda basvuru hemen sonuclanmasa bile esimin ulkede kalabilecegine dair bir belge vermislerdi.

2- ulkeye gore degisir tabi bu. ama genel tuketim urunleri tr'ye gore oldukca ucuz oldugu icin yetecegini dusunuyorum.

3- portfoyunu guzelce sergilersen diplomasiz olarak gidebilirsin ben en azindan calistigim alanda diploma sahibi degilim ama referanslarini saglam sunmak gerekli.

4- iyi ya da kotu bir karar olur diyemem ancak yasamak fikri cidden farkli bir durum bunu da yasamadan bilmek zor.

tekrar okumaya firsatim olmadi eger sacmaladiysam affola, sonra tekrar kontrol ederim
  • oldboy  (12.01.17 16:33:00) 
1. karı koca olmanız iş bulduktan sonra pek sıkıntı değil. bir ihtimal 3-5 ay geç gelebilir ama. yeni çocuk var ise biraz daha uzayabiliyor süreç.

2. bu rahatlıkla yeter. almanya münih, hamburg, frankfurt pahalıdır yaşam olarak %20-30 arası diğer şehirlere göre sadece. normalde tutumlu biri temel giderler harici 400-500€ ya çok iyi sağlıklı yaşar. ev 700-900€ arası(daha az olabilir %80 ihtimalle), temel giderler 300€ geri kalan da size bağlı. bu işin sınırı yok ama 3 bine iyi yaşar 2 kişi. bu ara netto 3 bin için konutum.

3. bence zor ama şans ve çevren varsa olur. ama diploma çok önemli. %10 diplomasız-%90 diplomalı şansı var derim.

eğer projelerin çok iyise yine olabilir. geçerli diploma almaya çalışırsan şansın çok yükselir.
  • kurnaz  (12.01.17 16:34:53) 
avrupalı 8-9 bin euroya çalışmıyor, nerden aldın bu bilgiyi? berlin özelinde mid to senior bi software developer'ın alacağı max maaş 5000 eurodur.


  • try again fail again fail better  (12.01.17 16:37:37 ~ 16:39:00) 
1. is yeri ile sozlesme yaptiktan sonra calisma izni ve oturumu sadece sen kendin icin alacaksin. daha sonra ulkeye yerlesikten sonra esini de yanina almak icin beraber esin icin aile birlesimi vizesine basvuracak. bu durumda senin oturumun ile aile birlesimi vizesi alman arasinda 3 ay gibi bir sure gecebilir o nedenle 3 ay ayri kalma durumu olabilir. (bu sartlar almanya icin, diger ulkelerde farklilik gosterebilir)

2. Berlin icin soylersem 3000 euro aldigin maas nerelere gider? 3 odali apartman dairesinde sehir merkezine 20 dk mesafede bir yer 800 euro isitma dahil kira. 200 euro elektrik, internet, cep tepefonu faturalari. 700 euro mutfak ve disarda yemek giderleri. 300 euro avukat sigortasi, araba sigortasi gibi yan giderler. Bu hesaba gore aylik 1000 euro keyfi harcama, tatil, benzin veya giyim icin kaliyor.
Eger ozel bahceli 4-5 odali villa tipi evde kalmak isteniyorsa sehir disinda ama sehre toplu tasima ile 30-40 dk mesafede 1200 euro kirayi gozden cikartmak gerekir. Bu rakamlar Munich gibi pahali alman sehrinde %30 daha fazladir.
3500 euro yu 3500 tl gibi direkt degistirmek mantikli degil cunku ornegin turkiyede etin kilosu 40 tl iken almanyada ayni kalite et 7 euro. disarida turkiyede 20 tl ye yemek terken ayni kalitede almanyada 10 euro gibi bir takam tutar.

3. diploma onemli ama en onemlisi isi bilmen. genelde almanyada bircok is yeri ise girince 6 ay deneme suresi verir, o surede normal maasini alir, normal calisan olursun ama sozlesmen 6 ay sonra tekrar degerlendirilir. duruma gore 2 seneye uzatilir yada iptal edilir. 2 seneden sonra ise limitsiz sozlesme yapilir. limitsiz oldugunda ise isten cikarma zorlasir. Piyasanin yazilimciya ihtiyaci var ama bircok isyeri yazilimin pratik ve teorik tarafina hakim calisanlar ariyor. turkiyenin aksine is yerleri yazilim gelistirme methodolojilerine (scrum, kanban vs.) ciddi bagli calisiyor. O yuzden yazilimcidan bekledikleri yazilan kodun teorik ve pratik tarafina hakim, gelistirme methodolojilerini bilen, bunlarin yaninda yardimci arac gereclere hakim yazilimcilar ariyorlar. Is ilanlarinda turkiyeden farkli olarak genelde ne gerekliyse onu yaziyorlar, turkiyedeki bircok is ilanindaki gibi gerekli gereksiz tum dilleri, teknolojileri eklemiyorlar.

4. Avantajlar: Turkiyede ve almanyada buyuk web projelerinde calistim. Almanyada calismak deneyim, is kalitesi ve is disiplini olarak turkiyeden cok cok iyi. Calisma saatleri 40 saat ve ekstra mesai cok istisnai bir durum, belki senede 1 gun. O ekstra mesainin ucreti alinir yada izin gunune eklenir. Aksam mesai bitince, ya da hafta sonu seni kimse arayamaz, is yapmani isteyemez. Senede 24 is gunu izin hakki var, nerdeyse 1 bucuk ay yapiyor bu. Izin hakki ise girdigin ilk gun basliyor. Oturumu olana issizlik durumunda 1 yil issizlik maasi odeniyor ki bu rakam 3500 euro alan biri icin yaklasik 2000 euro gibi bir rakam. Sosyal hayat rahat. Araba ev gibi buyuk harcamalar cok ucuz. Kredi faizleri senelik %1,30 gibi. Kazanilan para ile turkiyede tatil yapmak ise acayip ucuza geliyor. Cocuklarin tum egitim masrafi devlet tarafindan karsilaniyor, universite ucretsiz, universite okuyan cocugun yasam giderleri icin devlet kredi veriyor, aile hicbir yuk altina girmiyor. Saglik sigortasi tum ozel doktorlarda geciyor, istisai bir durum yok ise hicbir ilac masrafi odenmiyor.

Dezavantajlar: Calisma izni bir turk olarak almak zor, cunku diger AB vatandaslarinin ispanyol, italyan, polonyoli, romanyali, bulgar, yunan onceligi var. Daha sorna ozellikle yazilim sektorunde calismasi icin hintli, koreli, cinli gibi yazilim alaninda parlak ulkelerin vatandaslarina oncelik taniyorlar. Ayrica pek aciga cikmasa da turklere yazilim gibi islerde calismayi pek yakistiramiyorlar, daha cok servis sektorunde (temizlik, restaurant), uretim sektorunde (fabrika iscisi) calismalari uygun goruluyor, boyle bir on yargilari var. Turkler daha az maas aliyor ama almanlarla cok ucuk bir fark yok. Alman 4000 alirken turk 3000 aliyor. 8000-9000 almanlar icin bile cok zor bir rakam, google da iyi bir yazilimci degil ise nerdeyse imkansiz. Ne kadar iyi almanca veya ingilizce konusulsa da sonradan gelen turklerin mutkala iletisim problemleri oluyor, cunku ayni seye gulmuyoruz, ayni durumda farkli tepkiler, farkli geyik muhabbetleri donuyor. Daha dolu dolu calisiliyor, kaytarmak pek soz konusu degil.
  • emrahday  (12.01.17 16:44:22 ~ 16:51:38) 
Öncelikle şunu düzelteyim: avrupa'da yazılımcılar 8-9bin eurolara çalışmıyor, türk yazılımcılar da 8-9 bin euro yerine 3500-4000 eurolara çalışmıyor. Buna sonra tekrar değineceğim.

Türkiye'den sadece benim tanıdığım 100'den fazla kalifiye adam Avrupa'nın dört bir köşesine gitti. Bir çoğu iyi üniversitelerden mezun, piyasada 3-5 senedir tecrübe yapmış veya üniversite(yazılım/bilgisayar mühendisliği) mezunu olmasa da piyasada ismi bilinen kişilerdi. mülakat süreçlerinde de başarılı oldukları için rahatça gidebildiler.

1. Ülkeden ülkeye göre değişiyor. bazı ülkeler highly-skilled olmanı bekliyor, dolayısıyla üniversite mezuniyetini şart koşuyor(bilgisayar ya da yazılım olmak zorunda değil). Bazı ülkeler daha relax bu konuda. Nereye gitmek istediğinize göre değişir. Ülkenin şartlarına göre değişmekle birlikte, tek gitmek ve karı-koca gitmek arasında süreçte büyük farklar olmuyor.

2. Oranın insanları da aşağı yukarı bu paraları kazanıyorlar. Yazılımcılar Türkiye'deki gibi oranın ortalama gelirinin bir tık ila epey üstünde para kazanıyorlar. O yüzden rahatça yaşarsınız.

3. İhtimal dahilinde. Size sponsor olacak şirket, ülkenin policy'si vb bir çok etmen var.

4. 2 senedir gitmeyi planlıyorum ama evli olduğum için eşimin de benimle aynı motivasyona sahip olmasını bekleyen birisiyim. Onun da motivasyonu olduğunda muhtemelen rahat ve hızlı bir biçimde gideriz.
  • saygilarefendim  (12.01.17 16:44:45) 
basına düştü mü bilmiyorum ama son olaylardan sonra Türkiye artık Orta Doğu Ülkeleri ile aynı havuzda değerlendiriyor yapılacak başvurularda.Sizi işe alacak firmadan bahsetmiyorum.İşe alındıktan sonraki devlet onayından bahsediyorum.


  • turkuaz  (12.01.17 17:27:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.