[]

Türkiye'de özel üniversitelerin 30-60k arasında olması saçmalık değil mi?

yıllık minimum 7500€ yapıyor öğrenci masrafı hariç, 8-10k arası öğrenci masrafı dahil okunabilen almanya dahil birkaç avrupa ülkesi de mevcut. çoğu bölümü bitirince 1000€ maaş alman çok çok düşük ihtimal ki işsizlik ihtimali de ciddi. almanya'da bitirsen min.1500 alırsın mesela. finlandiya'da okumak 3 ya da 3,5 yıl ve bu yıla kadar yıllık 9-10k€ civarı tutuyordu. ilk işe giriş maaşıda 1600€ dan fazla.

vakıf üniversitesi yatırımın geri dönüşü açısından çok kötü değil mi? bir de vatandaşı olduğun ülkede eğitim kurumunun fiyatı bir de, ironiye bak.

abd gibi yerlerde acayip borçlanıp okuyabiliyorsun pahalı okullarda, burada o imkanda yok.

bu kadar kişi mi kötü yatırıma bayılıyor, başka bir olayı mı var?

 
Bizim manavın kızı bile özel okulda artık. Taksit maksit sıkıla sıkıla ödüyorlar . İnsanlarda vizyon yok öncelikle hele yüksek lisans yapanlarını burada iyice anlayamıyorum. Bir de insanlar çocuğunu İstanbul dışına yollamak istemiyor eğer sapıtırsa diye. Çocuk hep çocuk kalmalı özellikle kızsa sevişir maazallah.


  • fasulyek  (11.01.17 02:33:43) 
Neden bin yerine k yazıyorsun ki

Yani neden neden. Sebebin ne olabilir iki tane harfe basamak mı? Bu kadar usengec misin?

Sorunun cevabina gelince, öğrenci bir yatırım değildir, eğitim hayatı da aynı şekilde. Sen hiç swot analizi yapıp meslek seçen gördün mü?

Çok para kazanirim diye secenek oluyor, o aptalca da burada arada duyuru acıyor zaten yok işimi sevmiyorum yok 38 yaşından sonra üniversiteye yeniden başladım diye.
  • zugas  (11.01.17 02:41:22) 
2016 koç tam fiyatı + öğrenci masrafına abd'de birkaç yer ve kanada'da okunuyor neredeyse, orada bitirsen yıllık $40-50k alman çokta zor değil, bu nasıl fark.


  • christopher nolan  (11.01.17 02:41:48) 
burada 7500 euro verebilen ve baraji gecen herkes universite okuyabiliyor. Ayni parayi veren herkes almanya'da bir universiteden kabul alamiyor. evet bir suru kisi gidebilir ancak bizim vakif universitesi populasyonunun tamamini alacak okul yok avrupa'da amerika'da ayni fiyatlara. arz talep dengesi yani.


  • robokot  (11.01.17 02:44:10 ~ 02:44:37) 
@zugas

keyfim öyle istiyor ve o kadar "usengecim". Senin ü ve ç harfini arada kullanmaman gibi.

ayrıca para ile okunan okul nasıl bir yatırım değildir? Anlamıyorum demek istediğini.

bu arada swot analizini sınavda yaptırıp öğrenci seçen okul gördüm, bu da olur mu? :D
  • christopher nolan  (11.01.17 02:48:18 ~ 02:51:52) 
Ticarethane özel okullar. Ne kadar sığır varsa baba parasıyla okuyor.


  • empedokles  (11.01.17 03:24:41) 
Eskiden univ.mezunu olmak bir meziyetti ve herkes univ.okuyamiyordu.en azindan sinavda belli bir derece yapman gerekiyordu.simdiyse her gerizekali univ.mezunu mesela ustelik parasi oldugu icin sana fark atiyor.her seyin oldugu gibi eğitimli olmanin da onemi kalmadi artik.hacettepeyi bitiren de yeniyuzyil univ.de bitiren de doktorum diye geçiniyor.paranin her seyi satin alabildigi bir ulkedeyiz.


  • bugunolmadiamayarinkesinolacak  (11.01.17 03:35:58) 
@Sour

yarım burs ile 7500€ maliyeti olan okullarda mevcut, koç üniversitesi. eğitim kalitesi ciddi yüksek ama iş bulunca yüksek maaş alma ihtimali nedir? tartışmaya açık.

abd'de neredeyse tüm eğitim ücretini borçlanma imkanın var bu biraz durumu eşiliyor bana kalırsa. bazı üniversiteler sadece ailenin gelir durumuna göre ücret alabiliyor.

ayrıca abd batı'da en yüksek ort. maaşa ve alım gücüne sahip birkaç yerden biri ve vergi olayı bize ve avrupaya göre daha farklı. asıl bizdeki vergilendirmeye ve batı tanımına avrupa birliği uyuyor bana göre ve bildiğim kadarıyla sadece ingiltere ciddi ücrete sahip ama ordaki öğrenci de diğer avrupa ülkelerinde ücretsiz okuyabiliyor.
  • christopher nolan  (11.01.17 03:57:39 ~ 04:00:00) 
ozel universiteden hic burs alamayan adam icin bence gayet normal o rakamlar.


  • ahoy kaptan  (11.01.17 04:16:23) 
türkiyedeki okullarda paranı ödedikten sonra diplomanı alıyorsun, birkac prestijli özel üniversite disindakiler ögrenciyi müsteri gibi görüyor ve üzmek istemiyor. avrupadaki okullarda hak etmeyen dersten gecemiyor, okuman, araştırma yapman, herseyden önce dil bilmen lazim. türkiyedeki kac özel üniversite mezunu bir yabanci dili kendini ifade edecek kadar biliyor.


  • thewizardofearthsea  (11.01.17 05:01:48) 
başka okulları bilmem de Almanya içn konuşuyorum
buranın sayılı anadolu liselerinden mezun, dili almanca olan çocuklar bile Almanyada lisans okumakta zorlanıyor. bambaşka bir sistem ve orada lisans zor. girmek kolay çıkmak zor derdik biz :) burada ise eşek bağlasan mezun oluyor.
Özel okul profilindeki çocuklar ise
prestijli olduğunu düşündükleri bölümlere kabul alamazlar (numerus clausus var), başka bölümlere gitseler de
daha dil sınavını geçemeden, almanyanın disiplini ve yalnız kalarak cozutmaktan 2-3 sene sonra döner gelirler.

etrafımdaki ailelerden çift maaşlı devlet memuru olup özele yollayanlar oldu. (şu an değil ama yakın sayılır)
başka ile çocuk yollayıp yurt, yemek vb .parası verene kadar yarı da burslu vs. ise bulundukları yerlerde okuttular. edirneye çocuk yollayacağına istanbulda özelde okuttu adam. üstelik özel okulun tiki kızı/erkeği, türkiyenin taşrasına gidemezken çoğu avrupa ülkesinde sürünür resmen. ne ortamı olur ne arkdaş çevresi ne havası ne cıvası. avrupada burada yaşadığı hayatı yaşaması için ayrı bir aile sınıfında olması lazım. onlar zaten apayrı bir dünya.
TÜRK aile yapısı diye bir şey var adam daha kızını başka ile yollamıyor, sen ABDden UKden bahsediyorsun.
  • niye ama  (11.01.17 06:46:51) 
bu arada parası olmayan aileler için de aynı yatırım mantıksızlığı var
özel okula değil ama sivasa işletme, ne biliyim adıyamana fizik öğretmenliği, kütahyaya sosyoloji ve daha saçma sapan iş bulunmayan envai adını bilmediğim bölümler okumak için çocuk göndermek de asgari ücret düzeyinde maaş alan aile için saçmalık.
küçük şehirlerde yurtlar dağ başında, iş imkanı yok. kendini geliştirecek bir şey de yok. Kafelerde takılmaca. Mezun olunca da işsiz.
Aile bütçesine oranlarsan bu adamlar da aynı düzeyde masraf yaıyor, pek bir şey değişmiyor.
  • niye ama  (11.01.17 06:52:06) 
okula ve aileye göre değişiyor aslında. her okul ve aile bir değil. mesela yeditepe işletme genelde öylesine takılmak için gidiyor. adamlar derdi para kazanmak vs. değil tatile gidiyor. bilkent vs. paranın hakkını verir ve iyi bir eğitim alırsın. onun dışında son 3-5 yılda açılan okullar da parayı çöpe atmaktır. o okulun vereceği eğitimden ne olacak?


  • black mamba  (11.01.17 09:04:10) 
neden sasirdin ki? turkiyede etin kilosu 50 lira zaten. turkiye'de her sey pahali. finlandiyaya gidince daha iyi anlamissindir.


  • baldur2  (11.01.17 09:26:46) 
öncelikle bazılarının ciddi çevreleri ya da yerleri var. oraya gidenler için yalnızca diploma almak önemli. diploma için gidiyorlar. diplomadan sonra işleri hazır.

sağlık bölümleri, eğitim fakülteleri için sıkıntı olmaz ama - özel üniversite nedir ya? türkiye'de özel üniversite mi var? vakıf üniversitesi onlar- buralara gidip fen edebiyat fakültelerinde okumak biraz abes bir iş.
  • blue eyes white dragon  (11.01.17 12:56:40) 
ben de özel okullarda okudum, şimdi baktığımda hepsi çok pahalı geliyor.

özel okulda çalışan bir arkadaşım ücretlerini söylemişti (üniversite de değil, orta düzey bir kolej). bir çocuğun olsa tamam da insanlar nasıl üç çocuklarını da özel okula gönderebiliyorlar diye konuşmuştuk.

eskiden daha oluru vardı, şimdi her şey pahalılaştı. vergiler, zamlar, alım gücünün düşmesi.
  • pinkpeony  (11.01.17 13:01:54) 
Blue eyes white dragon.

Ozel uni iste. Anayasaya aykiriligi olmasin diye vakif dendi. Kelime oyunu yani. Goren de sanacak amme hizmeti verdikleri icin vakif deniyo.
  • baldur2  (11.01.17 23:07:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.