[]

Bayan, Hanım yerine Kadın kullanmak

Ya böyle bişi var. Bayan ve hanım yerine kadın kullanın diyorlar ama kadın diyince kulağa çok kaba gelmiyor mu?

-Gülden hanım buyrun
-Gülden kadın buyun

-Bayan bakar mısınız
-Kadın bakar mısınız

Sizce de öyle değil mi. Hanımefendi var ama o da her zaman olmuyor. Cidden kadınlar; bayan, hanım yerine kendilerine kadın denmesini mi istiyorlar?

 
Kulaga neden kaba geliyor? Asil soru bu. Kaba diye kabul edilmis, oyle gidiyor. Kadin demeye alissaydik kaba gelmeyecekti.


  • stavro  (06.01.17 13:57:46) 
Ah en sevdigim konu.

İddia ediyorum bu konu hakkinda konusan kadinlarin cogu ne dedigini bilmiyor.
  • cikmaz sokaktan cikagelen cocuk  (06.01.17 13:59:50) 
Gülden Kadın hitabı biraz Elma Meyvesi gibi duruyor, anlatım bozukluğu var burada.


  • angelus  (06.01.17 14:02:54) 
hanım-bey
bay-bayan
kadın-erkek
hanımefendi-beyefendi
kız-oğlan
-iki bayan, üç erkek vardı.
olmaz. iki kadın üç erkek vardı. burda sıkıntı yok
bey, hanım sıkıntı yok
kız erkek değil, kız oğlan olmalı
bayan bakar mısınız yerine, hanımefendi bakar mısınız
  • limoncello  (06.01.17 14:02:55) 
Genelde bir beklentim yok ama 'hanımefendi'nin en uygunu olduğunu düşünüyorum. 'Her zaman olmuyor' demişsiniz ama olmadığı yer yok bence. Gerçekten merak ettiğim ve kafamda canlandıramadığım için soruyorum, saldırmak amaçlı değil. Sizin yaşadıklarınızı yaşamak zorunda kalmadığımdan. Hangi durumlarda olmuyor ki hanımefendi? Her durumda beyefendi diyebiliyorum ben. Bunun dışında 'Abla', 'Teyze', 'Bacım' gibi hitapları da garip bulmuyorum, ki genelde abla derler.

Ayrıca, niye birinin bana kadın diye bağırmasını bekleyim ki, ben yoldaki bir adama 'Adam, bir şey düşürdünüz' diye bağırmıyorum ki. Aynı şekilde, ben kimseye 'Bey, bakar mısınız', 'Bayım, bakar mısınız' demiyorum ki? 'Beyefendi, bakar mısınız' ya da duruma göre 'Abi/amca bakar mısınız' derim. O yüzden birinin bana seslenirken kadın/bayan demesi garip geliyor. İsmiyle seslenirsem 'Ahmet Bey bakar mısınız?', 'Ahmet Abi, bir baksana', 'Ahmet Amca, bakar mısın' falan derim. Aynı şekilde 'Ayça Hanım bakar mısınız', 'Ayça Abla, bir baksana', 'Ayça Yenge, hele bir gelsene' gayet normal konuşmalar gibi geliyor bana.

Başka bir şey derse, orada iki saat dilbilgisi ve sosyoloji dersi vermem ama kulağımı tırmalar sadece. Bayanın da düzgün olduğu yer var, olmadığı yer var.
  • aychovsky  (06.01.17 14:03:22 ~ 14:23:59) 
Gülden Hanım buyurun,
Hanımefendi bakar mısınız ? Bayan bakar mısınız çok kaba geliyor bana, kadını hiç kullanmıyorum. Kadın da bayan da kötü.

  • elikası  (06.01.17 14:03:48) 
ben niyete bakarım.


  • elorelia  (06.01.17 14:06:33) 
Kimse bayan yerine kadın kullanılsın demiyor ki. İkisinin farklı anlamları var. Sıkıntı bizde hatalı olarak cinsiyet belirtirken kadın değil bayan denmesi.

Hitapta bayan ya da hanım demede sakınca yok ama "içeride 3 erkek, 4 bayan var" dersen yani cinsiyet olarak bayanı kullanırsan sıkıntı oluyor.

Bayanlara/hanımlara özel işletme, Bayan/hanım yanı, Bayan/hanım arkadaş vb bunlar hatalı.
  • crown  (06.01.17 14:12:37) 
Altında kötü niyet olmadığını düşünmek saflık olur. Bekarete kadar gider bu konu ama şimdi onunla uğraşasım yok esasen. Hanımefendi güzel bir hitap şekli, kadını cinsiyet belirtirken kullanmak kafi.


  • devilred  (06.01.17 14:19:45) 
Verdiğin örnekler konuyu çok yanlış anladığını gösteriyor:)

"Gülden kadın" veya "Kadın bakar mısınız?" şeklinde olması gerektiğini kimse söylemiyor zaten.
Aynı şekilde "Ahmet erkek" veya "Adam, bakar mısınız?" da olmaz.

Sadece "kadın" kelimesinin kullanılması gereken yerlerde "bayan" kelimesinin kullanımlasına karşıyız.

Kadın demeniz gereken yerde kadın deyin, utanmayın. Kız mıdır, kadın mıdır bilemem hesabı yapıp, kısa yoldan bayan deyip geçiyorlar. Kadınlar arasında sevişmiş/sevişmemiş ayrımı yapmamak lazım.

Edit: hanımefendi, hanım, bayan kelimeleri tabii ki kullanılır ancak doğru yerde.
  • peggy  (06.01.17 14:20:28 ~ 14:21:54) 
iyi de kadın ile hanım kelimeleri çok farklı yerlerde kullanılıyor. erkeklere mesela ibrahim erkek demiyoruz, ibrahim bey diyoruz. bunun gibi. iyice karıştı algılar :(


  • dedimmidemedimmi  (06.01.17 14:21:04 ~ 14:21:21) 
ben kadın kullanmıyorum pek.
hatta neredeyse hiç.
kraldan çok kralcılar gelip rererö diyecektir şimdi.
  • basond  (06.01.17 15:05:07) 
ben genelde tontişim diyorum.


  • kosun lan mevzu var  (06.01.17 15:06:36) 
yaw ciddi değilsinizdir umarım.


erkek yerine kadın: erkekler tuvaleti/ kadınlar tuvaleti
bey yerine hanım: ahmet bey/gülden hanım
bay yerine bayan

bu konu bu kadar zor ya da karışık olmamalı.
  • halanne  (06.01.17 15:15:13 ~ 15:16:02) 
bayanın cinsiyet yerine kullanılması gerekiyor bence, bayan bakar mısınız demek bay bakar mısınız demek kadar yanlış. kadın bakar mısınız da kaba, erkek bakar mısınız demek gibi. hanım/hanımefendi, bey/beyefendi demek hitap açısından daha doğru.

bayan bakar mısınız deseler gerçi onu da sallamam döner bakarım, bayan değil kadın falan da demem. kibarlık olsun diye söyleniyor sonuçta. ama kasıtlı olarak bağyan diyen olunca bir iğrenme gelmiyor değil. ama bu farkı ayırıcak kadar ayrıntılı düşünmek istemediğimden hepsini kibar olarak algılamaya çalışıyorum. kadınlar olarak tek problemimiz bu olsun ya.
  • bunaldım a dostlar  (06.01.17 15:17:53) 
o zaman erkeklerde de

Ahmet bey
Ahmet erkek
Ahmet adam

hangisini diyeceğiz?
  • srdr  (06.01.17 15:23:18) 
Şu benim en nefret ettiğim konu, ama kız midir kadın mıdır gibi saçma şeyler söylenince nefret ediyorum tabii. Yoksa bana bayan demeleri kız demeleri falan umrumda değil. Karşıdaki art niyetli söylemezse dikkat etmiyorum bile. Bunun bi diğer örneği bilim insanı lafı, ulan yapılan ise bak kelimelere bu kadar takılma, bana bilim adamı deseler nolur o zaten kapsıyor kadını erkeği. Bu şey gibi, hangi kelime kullanımının boku çıkarsa o kadar içi boşalıyo hani "laiklik" gibi öyle saçma bi durum işte.


  • pamuk helvalar cebe  (06.01.17 15:50:42) 
aslında bu olay şöyle: bizde hanım ve bey denir. ahmet bey, ayşe hanım denir. bence denmesi gereken de, en kibarı da budur. tanımıyorsan da hanımefendi, beyefendi bakar mısınız dersin.

bay, bayan kelimesi son dönemde bekarete mesaj yollayarak kullanılsa da aslında soyadı önüne gelen mr ve mrs'ın karşılıkları. bay ahmet olmaz mesela. bay soyadı şeklinde kullanılır.

kadın-erkek ise hitap değil cinsiyet ifade eder. hepsinin dildeki görevi farklı yani.
  • jangbogo  (06.01.17 15:56:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.