[]

Programlama sizce yetenek istiyor mu, yoksa çalışma ile hallolur mu?

Bir süredir programlama ile uğraşıyorum. Merak ettiğim konu şu. Sizce kodlama (java, php, js gibi diller; html ve css markup dilleri değil) yetenek isteyen ve herkesin yapamayacağı konular mı; yoksa çalışma ile mükemmel olmasa da iyi bir seviyeye gelinebilir mi?




 
Oncelikle ilgi istiyor. Yani bilgisayar programlama yeni bir seyler uretmeye yonelik onune gecilemez bir arzu yoksa gereken calisma iskence gibi gelecegi icin insana peygamber sabri yoksa bir yerde pes edip birakacaktir. "butun gun bilgisayar basinda oturmaktan nefret ediyorum" kisiliginde bir insan dusunelim mesela, ne kadar calismaya verebilir ki kendini? ote yandan bir sey uretme askinda gunlerini gecelerini ekran basinda seve seve geciren kisiler var. Bu ikisi arasinda tabii ki buyuk bir fark olacaktir uzun vadede.

Sozun ozu, esas mesele "sevmek". Seversen zaten calisiyorsun. Bu kadarini yapmaya uygun herkes istedigi seviyede programci olabilir.
  • robokot  (23.12.16 18:26:56) 
asıl yeteneği markup dilleri istiyor, görsel olarak kafanda canlandırdığını hayata geçirebiliyor olman gerek. geri kalan programlama dilleri prosedürü bilmek ve arkadaşın dediği gibi işi sevmekle alakalı.


  • masa penisi  (23.12.16 18:37:19) 
- Birseyler uretmeye ilgi (@Robokot a katiliyorum): en buyuk basari etkeni bu bence. Programlama ogrenmek ve ilerletmek cok zaman alan bir ugras. Uzun sure yuksek konsantrasyon gerektiriyor. Eger programlama yaparken zamanin nasil aktigini unutanlar icin super.
- Soyutlama yetenegi: Gercek hayatta olan seyleri daha soyut duzleme aktarma yetenegi. Ornegin matematik bu isin en doruk noktasidir. bir kurallar butununu, davranisi soyutlayabiliyorsan iyi bir programci olmak cok da zor degil. Bu soyutlama isi proramlamada algoritma yazmak oluyor. Bircok kisi program yazabilir ama sadece iyi programcilar iyi algoritmalar yazarlar. Zaten programlama dillerinin markup dillerinden en buyuk farki algoritma yazabilmektir.
- Bol bol okumak ve denemek gerekir. Okumak ve ogrenmek icin de ingilizce bilmek avantaj. Bir olayi bircok sekilde yazabilirsin ama en iyi sekilde yazmak icin cok ilgili olmak gerekiyor. Iyi programcilarin yazdiklari algoritmalara bakinca insan zekalarina hayran kaliyor. o noktaya gelinceye kadar bulmaca cozer gibi calismak gerekiyor.
  • emrahday  (23.12.16 18:38:34 ~ 18:41:43) 
Ben biraz satranca benzetiyorum. Birkaç hamle ileriyi görebilmek avantaj oluyor. Hem yeteneğin hem çalışmanın önemi var. Ayrıca sevmeyen kişiye hiç bulaşmasın derim, çünkü sürekli yeni teknolojiler çıkıyor ve ileri yaşlarda bunları öğrenmek, sevmeyen kişi için katlanılmaz bir durum olabilir.


  • mikro patlama  (23.12.16 20:02:29) 
bir yerden sonra şu soruyu soruyorsun
'' iyi bir programcımıyım yoksa iyi bir gogıl kullanıcısı mı?''

  • yuz kiloluk bir zenci  (23.12.16 20:07:47) 
Çok fazla saygı duyulmayan vasat altı programcı var ve bunlardan bir kısmı kendilerini iyi de zannediyordur mutlaka. Eğer program yazmadan bir gün duramayan işine aşık tiplerden değilsen iyi programcı olunmaz. Mükemmelliği geç zaten...

Bunun dışında sosyal, geveze, yalnız kalamayan, sıkılan çıkayım gezeyim tipli insanlardan da sağlam bir programcı çıktığını görmedim.
  • neotunc  (23.12.16 20:31:57) 
çalışma ile oluyor, kesin bilgi, yayalım...

yeteneğin elbette ki rolu var ama buradaki bahsi geçen yetenek daha çok kavramları anlama ve yorumlama yeteneği. eğer böyle bir yetenekde varsa zengin olman işten bile değil.
  • selam  (23.12.16 20:33:05) 
doğru dürüst olabilmek için :
zeka, dikkat ve hafıza gerektirir.
bunlardan ne kadar çok varsa işin kolaylaşır,
ne kadar az varsa işin zorlaşır.
  • supermatik  (23.12.16 20:37:51) 
çalışma ile olur, yetenek ile daha hızlı ve kolay olur.


  • sanguine mcqaer  (23.12.16 21:02:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.