[]

Parfümlerin son kullanma tarihine dikkat ediyor musunuz?

Geçen gün bir parfüm aldım (tekinacar), kargo dün geldi. Parfümün kutusunu açmadan kodu kontrol ettim, raf ömrü 9 ay kalmış görünüyor. Ben de hem en büyük boyunu aldım, hem de başka parfümlerim de var. O parfüm bana 2-2,5 sene gider.

Bu raf ömrü olayı önemli midir? Siz dikkat ediyor musunuz alırken?
Bir de, daha önce almış olduğum parfümlere de bir bakayım dedim, hepsinin raf ömrü son demlerindeyken almışım. Sanırım onlar da dikkat ediyor, raf ömrü az olanları satıyorlar ilk. O yüzden hiçbir zaman taze parfüm alamama ihtimalim de var.
Şimdi sırf bunun için iade edilmeli mi, yoksa değmez mi?

 
Parfümde dikkat edilmesi gereken tek şey son kullanma tarihi zaten. Raf ömrü bitmeye yaklaşan parfümlerin kokularında muazzam bir bozulma oluyor.


  • angelus  (26.11.16 18:48:43) 
Dikkat ediyorum ben. Bir parfümü bitirmem aşağı yukarı 1-1.5 senemi alıyor, o yüzden bakarım hep. Yarısına geldikten sonra kokusu değişsin, kalıcılığı azalsın falan istemem yani.

Bence iade edilmeli.
  • naberabi  (26.11.16 18:53:31) 
parfümde son kullanma tarihi olduğunu bile bilmiyordum.


  • delicevat  (26.11.16 19:15:16) 
Parfümün raf ömrü dediğiniz, kapağı açılmış krem kutusu sembolü içindeki ay sayısı ise o raf ömrü değil; açıldıktan sonraki önerilen kullanım süresidir. Mesela iki sene önce üretilmiş, uygun şekilde saklanmış/depolanmış ve hiç açılmamış parfümü ilk kullandığınızda o süre işlemeye başlar. Şişenin içine kullanılan parfüm yerine hava dolduğundan, oksijen parfümün kimyasallarıyla etkileşime geçip yavaş yavaş formülünü bozar. Kaliteli malzeme kullanılan parfümler de doğru saklandığı sürece (güneş ışığından uzak, banyo gibi nem ve ısının sık değiştiği, buzdolabı gibi nemli olmayan ortamlarda) senelerce kokusunu kaybetmeden kullanılabilir. Bazen internette 60lardan kalma şişeler bile satılıyor.


  • kaportaci mahmut  (26.11.16 19:24:51) 
Hayır, dikkat etmiyorum. Bende bayağı eski parfümler var. Hala ilk günkü gibi kokuyorlar, herhangi bir bozulma yok. Gerçi tenime sıkmıyorum ben parfümü, yalnızca kıyafetlerime sıkıyorum. Cilde değince problem yaratabilir belki.


  • köstebek kurabiye  (26.11.16 20:01:44 ~ 20:03:43) 
parfümün son kullanma tarihi olmaz. o skt zorunluluktan konur.

parfüm oda sıcaklığında, çekmecede 10 sene de durabilir hiç sıkıntı olmaz. şişelemesi zarar görmemelielbette.

parfümün kalıcığı ile skt si arasında 0 korelasyon var. tekrar yazayım 0- yazı ile sıfır.

@cesario
200 ml olanlar ile 50-100 etc ml arasında hiç ama hiç fark yoktur. sıfır fark var arada. özelden ayrı yazacağım zaten. fiyatlandırmada gariplik yok. 200 ml alan zaten hiç bir zaman 4 tane 50 ml almayacak, ucuz olmasına ya da fiyat performansına dikkat eden adamlar, bunlar ayrı pazar, 50 ml alan adam farklı markaları da alıp farklı farklı kullanıyordur, bundan dolayı o adam belki sonraki parfümü 1 sene sonra alacak olabildiğince kar etmen lazım o adamdan o ayrı pazardır.

esansı değişiyor geyiklerine gülüyorum. parfüm denen nane pahalı bir ürün değil. şişeleme masrafı içindeki sıvının kaç katı.

hele tester lar farklı ürün, esansı çok, kalıcılığı fazla diyenler uyduruyor, zira fabrikalarda hepsi sırayla şişelenir, sallıyorum sırasıyla 1, 2, 5, 20, 30, 50, 75, 100, 200 ml gibi. genelde böyledir 1, 2, 5 ml ler testerdir. aynı yerden doldurulur. sallıyorum lojistik zincire bağlı önce 20 sonra 200, önce 100 sonra 50 ml üretilebilir. genelde arka arkaya üretilir ama.

yani raf ömrü bitmeye yakın parfümün kokusu, kalıcılığı etcsi değişmez. kötü saklanan, güneş gören, şişesi zarar görmüşse ancak koku değişir.
  • kurnaz  (26.11.16 21:30:49) 
cildin temas eden bir kimyasaldan söz ediyoruz. skt zorunluluktan konur diyenlere kulak asma. cildim çok hassas ve bir çok şeyin son kullanma tarihinden sonra cildimde alerji yaptığını cildimi kızarttığını gördüm. tabi bu direk son kullanma tarihinde değil de genelde bir 6 ay sonrasında baş gösteriyor. 9 ay diyosa rahat bir seneden fazla kullanırsın. cildin hassas değilse de kullanırsın. ama cildin hassassa dikkatli ol.


  • manuelka  (26.11.16 22:36:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.