[]

Bu gerçek mi?

Öteki gündemde siber savaşlar anlatılırken İbrahim Baliç diye siber güvenlik uzmanlarından biri isterlerse devletlerin veya kişilerin insanlarda takılı kalp pillerini durdurabileceklerini veya şeker hastalarındaki insülin cihazlarının ayarını bozup fazla insülin salgılatıp insanları öldürebileceklerini söyledi. Yani bunları satan ülkelerin bu cihazlara uzaktan müdahale edebileceğini söyledi. Hatta aynı kişi bunla ilgili bir konferans vermeye giden adamın 1 gece önce otel odasında ölü bulunduğunu da söyledi.

Bunların geçtiği program şu: youtu.be


Söyleyen kişi şu: ibrahimbalic.com

Soru: Bu anlattıkları magazin mi? Yok eğer gerçekse bunlarla ilgili kaynak, haber paylaşabilir misiniz?

 
İnsülin biraz zor geldi de savaş aletlerinde böyle olduğunu düşünüyorum. Amerika isterse tüm savaş uçaklarımızı etkisiz hale getirebilir diye düşünüyorum hep :D


  • glamdr1ng  (26.11.16 00:59:03) 
Gerçek değil. Kalp pilleri zaten sürekli çalışan bir şey değil ki. Kalp pili, kalp ritmi bozulduğunda geçici olarak devreye girip küçük elektrik sinyalleriyle kalbin ritmini tekrar düzene sokan bir cihaz. Kalp pilinin bozulması sonrasında bir ritm bozukluğu meydana gelirse pil devreye girmez ve hasta fenalaşır. Bu zaten normalde de görülebilen bir olay. Kaldı ki kaç tane devlet adamında kalp pili var?


  • dissendium  (26.11.16 01:08:10 ~ 01:11:51) 
farkında mısınız bilmiyorum da, kişinin hiçbir akademik eğitimi yok.

meslek lisesi ile ilgili komik olmayan espriler yapmak isterdim ama yapmayacağım. ciddiye alınacak birisi değil.
  • mahone  (26.11.16 01:12:02) 
Medical implant ve güvenlik ile ilgili akademik çalışma linki,
ieeexplore.ieee.org

güvenlik şifreleme, üretilen verilerin doğrulanması gibi işlem gücü gerektiren şeylere ihtiyaç duyuyor, işlem gücü ise enerjiye, vücut içerisine yerleştirilen cihazlar ise ufak, hafif ve sürekli şarj edip pil değiştirebileceğimiz cihazlar olmadığından az enerji düsturu tasarlanıyorlar bu nedenle de güvenlik kısmı biraz boş bırakılıyor.

tek yöntem implant'ın ele geçirilmesi de değil üstelik;
implantlar genellikle belirli bir süre için veri toplayıp ardından bu veriyi belirli zamanlarda uzak makinelere (genelde hastanelerde yapılıyor bu işlem) aktarıyorlar, doktorlar buradaki verileri inceleyip implant'ın çalışması ile ilgili yeni değerler giriyor bilgisayarlarına, bu veri de implant'a aktarılıyor.

Hastanelerdeki güvenlik ise içler acısı, her hangi biri, X kişisine ait verileri, Y kişisininmiş gibi gösterebilir, bu durumda doktorun değerlendirdiği veriler hatalı olacağından, implant'ın yapılandırmasını da hatalı yapacaktır bu da kişinin zarar görmesine ve hatta hayatını kaybetmesine neden olabilir.

pek çok işi iyi yapabilmeniz için/yada bilgi sahibi olmanız için akademik eğitim gerekmiyor bu arada, internet bağlantısı, browser ve merak yeterli

Not: şu da bahsi geçen hack'i yapan ve vefat eden kişi, en.wikipedia.org google için keywordler, medical implant hack/hijack, human body hijack/hack, medical hacking/hijacking vs.

www.wired.com
www.blackhat.com
  • selam  (26.11.16 01:53:17 ~ 01:58:39) 
Kalp pilleri baz istasyonlarından güçlü sinyaller gelirse etkilenip gereksiz yere şoklayabiliyor. Daha geçen bir teyzeye evinden taşınmasını önerdiler. Dolayısıyla bana mümkün geldi kalp pili kısmı.


  • Lim5  (26.11.16 13:38:14) 
değil


  • varoluscusanri  (15.06.17 15:38:26) 
IoT söz konusu ise dahası da yapılır ama insülin pompasının internete ihtiyacı olduğunu sanmıyorum. He sağlam bir EMP cihazıyla sinyalleri bozulur muhtemelen ve yine işler çığrından çıkar.

e-bombalar: science.howstuffworks.com

Daha birkaç ay önce milyonlarca Çin malı kamera hacklenmiş ve zombiye dönüştürülmüştü:

motherboard.vice.com

@selam'ın verdiği örnekte ise evet implant veri gönderebiliyorsa ve bunu şifresiz yapıyorsa saldırıya açıktır.

Mesela çeşitli antenler ve cihazlarla anahtarsız çalıştırılan lüks otomobillerin sinyallerini taklit ederek sağlam bir vurgun yapılmıştı geçen sene:
www.wired.com
  • chicha  (15.06.17 16:26:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.