[]

python vs c

raspberry ile uğraşıyorum. uğraşmışken c ile uğraşayım ilerde iş hayatında faydası olur dedim. fakat bir şey araştırmam gerektiğinde c ile ilgili fazla bilgi bulamıyorum. api'ların wiki sayfalarında kayboluyorum. çoğu tutorial, yardım soruları falan python üzerine. hazır yolun başındayım python'la mı devam etsem acaba diyorum. ne tavsiye edersiniz? bu arada sıkıntı c'nin kendisi değil c'ye yazılmış kütüphanelerle ilgili.

sözlükte baktım python için yavaş falan demişler de zaten ben de askeriyeye bir parça üretmiyorum şu an. saniyenin yüzde ya da biri daha yavaş olması umurumda olmaz şu an.


 
python ve c arasinda daglar kadar fark var. bence once script language nedir, low level high level yazilimlar nedir bir ona bak. farki anlayip tercihini o sekilde yaparsan kaynak konusunda ekleme yaparim.


  • sparkle kiddle  (25.11.16 13:02:35) 
o şekilde değerlendirdiğimde c daha avantajlı bana göre. söz gelimi alt dile inerek daha ince ayarlar yapabilirsin. o kadar ince ayar yapmayı gerektirecek bir yazılım, ürün ortaya koyma sıklığın ne olur tabii burası tartışılır. kabaca söylemek gerekirse gönlüm makine dilinden dolayısıyla c'den yana. ama dediğim gibi api'ların wiki sayfalarında gezinirken deli oluyorum.


  • seksli harf  (25.11.16 13:41:17) 
diller arasındaki farkı ayırt edecek kadar araştırmışsınız. hangisinin sizin işinize (şimdi, gelecekte) yarayacağı konusunda da düşünmüşsünüzdür herhalde.
c ile ilgili donanım üzerinde kullanım alanını da gösterir şekilde alttaki kaynak oldukça iyidir.
microchip.wikidot.com:start
burada ram nedir rom nedir data nereden gelir nereye gider birçok şeyi anlatır. büyük ihtimalle içinde kaybolursunuz.
  • sparkle kiddle  (25.11.16 22:08:35) 
@sparkle kiddle az-çok bilgim var o konularda. asm ve c'ye aşinayım başlangıç seviyesinde. iskelet bakımından programlama mantığına da hakimim. sıkıntı şu: mesela dün face detection için bir program yazmaya çalışayım bununla servo kontrol ederim diye düşündüm rp aracılığıyla. opencv diye kütüphane buldum. adamlar uğraşmış bildiğin bir sürü fonksiyon eklemişler. ama wiki sayfalarında bildiğin kayboldum adamların. örneklere falan bakayım dedim internette genel itibariyle python kodları var. bu sebeple acaba python'a mı geçsem diye düşünmüştüm.

sakinleşince tekrar düşündüm c geleceğe yönelik daha iyi tabii. bcm2835 api'ını kullanıyordum rp'nin i/o port kontrolleri için. şimdi wiringpi diye bir kütüphaneye geçtim. daha kolay ama daha sığ bir kütüphane. en basiti bcm'de flag setleme resetleme işlemleri oldukça faydalı olabiliyor ama wiringpi'da bununla ilgili bir şey bulamadım ya da yok. neyse c zaten en kötü ihtimal mikroişlemci de yarar işime diyerek c'den devam etmeye karar verdim.

tabii her türlü yardıma açığım, yol göstermeye. :) özellikle şu api'ların wiki sayfaları için önerilere. :D:D
  • seksli harf  (25.11.16 23:35:39) 
opencv kalp ben.
bence python'ı tamamen saf dışı bırak. çok tatlı ve çok kolay bir dil ama script language değil olayın belli ki.
opencv e gelince c/c++, c# ya da java kullanmanın çok büyük bir farkı yok. çünkü library yi kullanıyorsun temel olarak. yani en basit düzeyde bu dillere hakimsen oluru var. tabii yine ayrımlar çıkıyor meydana. işte java'nın platform bağımsız olması ya da garbage kontrolü olması olmaması vesaire.
en temizi c/c++ üzerinden kullanmak opencv'yi.
opencv üzerinden konuşmak gerekirse yine; kendi sitelerinde sample'lar var. bence sample'lar üzerinden gitmek daha sonra ihtiyaç halinde fonksiyonlara bakmak mantıklı olabilir. aslında o kısım da çok basittir ama kod okumak biraz korkutucu gelebiliyor. yoksa adamlar (olması gerektiği üzre) full commentle zaten anlatıyorlar fonksiyonu.
ayrıca görüntü işlemede temel şeyler sabit olduğundan (face detection, edge detection, binary large object vs) onları direkt bile uygulayabilirsin ki sample'larda var dediğim gibi. daha sonra bunların üzerinde oynamak daha kolay ve anlaşılabilir yapabiliyor durumu.
  • sparkle kiddle  (26.11.16 02:38:59) 
bakalım olmadı örnek varsa örneği modifiye ederek kullanabilirim. ya da python'da yazılmış kodu fonksiyon inceleyerek c'de yazabilirim.

yok c'den devam edicem. şey dedim baktım ilerde bir şeye takıldım işin içinden çıkamıyorum. os command kullanıp kod veya program çağırırım, sub program olarak çalışır en kötü.

opencv'nin de wiki kötü demiyorum veya eksik. zilyon tane fonksiyon var. "şuna bakayım belki buradadır bu ne ki? " derken arif'in golünü ararken songül karlı izleyen youtube kullanıcı gibi oluyorum. :)
  • seksli harf  (26.11.16 13:42:56) 
docs.opencv.org

mesela bu bence pek zor ya da anlaşılmaz değil.
siz biraz zaman geçirin isterseniz beyin fırtınası yaparız (:
  • sparkle kiddle  (27.11.16 03:22:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.