[]

İsim sıfat farkı

Nedir? Bunu hem genel olarak soruyorum hem de islam terminolojisindeki "Allah'ın isimleri ve sıfatları" konusunu anlayabilmek için soruyorum.

Anlayamamamın sebebi şu. Bana göre isimler de birer sıfat. Çünkü verildiği nesneyi ifade ederken onun niteliğini de ifade ediyor. Mesela masa kelimesi hem o nesneyi işaret ediyor hem de o nesnenin nasıl bir işlevi/özelliği olduğunu ifade ediyor.

Bu durumda her isim birer sıfat? O zaman isimle sıfat arasındaki fark ne?

 
Masa gibi kütük diyebiliyorsun ama masa gibi masa diyemiyorsun. İsim kavramları ayırt etmek için ve var etmek için var, sıfat var olanın nasılını tanımlamak için.


  • podrostok  (18.11.16 01:42:44) 
taş isimdir, taş gibi sıfattır. dilbilgisi kurallarını yeniden yazmaya gerek yoktur. allahın 99 ismi arasında sevmekle alakalı bir isim olmaması ayrıca enteresandır. bu yazdığıma cevap verme, senin yazdıklarını okurken kendimden geçiyorum. kib bye


  • cekilmis gayfe  (18.11.16 01:44:02) 
Allah ın isimleri arasında sevmekle ilgili birden fazla isim vardır;

www.dersimiz.com
  • podrostok  (18.11.16 01:47:07) 
Sıfatlar ismi niteler. Her isim bir sıfat değildir. Masa isimdir, sıfat değildir.

Vikipedi bahsettiğiniz konuda sıfat kelimesini kullanmıyor.

tr.wikipedia.org
  • dissendium  (18.11.16 01:47:49) 
@cekilmis gayfe

O zaman bana asla cevap verme. Sana sormuyorum bundan sonra, hiçbir sorumu üstüne alınma. Bi de hiç merak etmeden okumadan hüküm vermemek gerek aklında olsun. Bi de şunları araştır,

(bkz: el vedud)
(bkz: meveddet ayeti)
(bkz: meveddet)
  • yaren  (18.11.16 01:50:22) 
cins isimler, o varlığın işlevini en kısa ifadelerle karşılıyor. sıfatlar ise o "işlevsel" varlığın niteliğini ve niceliğini nesnel veya öznel ifadelerle belirliyor.

allah'ın isimlerinden bahsederken de aslında adlaşmış sıfat kavramını görebiliriz türkçe düşünürsek. "ya rezzak" derken aslında "inanan, inanmayan herkesin rızkını veren" dememiz gibi.
  • m e b  (18.11.16 01:52:33) 
@m e b

İşte o noktada karışıyor kafam. İsimleri ve sıfatları deniyor adam her "isim" birer sıfat veya her sıfatı "isim" diye anıyoruz. Kafamı kurcalayan bu. Ki Kuran'da sıfat diye bir kavram yok, sadece isim var. Sıfat konusu sonradan insanların ortaya koyduğu bir kavram.
  • yaren  (18.11.16 01:57:51) 
Sözcükler önce tür olarak isim ve fiil diye ikiye ayrılır. Daha sonra ise isim; ad, sıfat, zamir, zarf, ünlem gibi başlıklara ayrılır. Fiilin alt başlıkları yoktur.
Yani sıfat olan her şey yine bir şeyin ismidir ama adı olmayabilir.

adlar sadece etrafımızdaki nesne ve varlık vb. leri diğerlerinden ayırmak ve iletişim kurmayı kolaylaştırmak için kullandığımız şeylerdir. masa, kitap, sandalye gibi.

sıfatlar ise adlarla beraber kullanıldıklarında sıfat özelliği kazanırlar. dağınık masa dediğinde o masayı dağınık olma özelliğiyle farklılaştırıp öne çıkarırsın. masanın bir nesnenin adıyken dağınık ise sıfat ve isimdir.

inanan dersen bu sözcük hem ad hem de isimdir. inanan insanlar dersen buradaki inanan sıfat ve isimdir.
  • duyond  (18.11.16 02:40:10) 
senin takıldığın gibi islamiyetin doğuşundan itibaren Hz.Allah'ın sıfatları tartışılmıştır. sıfat kelimesinin kökü (vasafe) vasıflamaktan gelir. yani vasıflayan şey/şeyler...

masa deyince masanın işaret edildiğini anlaman farklı bir şey. bugün başka birine masa deyince farklı birşey anlayabilir. yani nasıl vaz edildiyse(isim konduysa-sana nasıl öğretildiyse.) kısacası sen masa diyince anlarsın, ingiliz table diyince... ya da sen masayı anlarsın başka biri sandalyeyi...

sıfat olayına gelecek olursak yamuk masa, kırık masa ya da bir insanın adının ahmet olması ama onu vasıflayan şeyin iyi olması, kötü olması...

sanırım kafa karışıklığı türkçedeki sıfat kelimesinin nasıl algılandığına bağlı.

meseleye gelecek olursak Hz. Allah'ın sıfatları zati ve subuti olmak üzere 2'ye ayrılır zati sıfatları kendine mahsus subuti sıfatları yarattıklarında da olabilir.

şimdi 99 isimden yola çıkarsak; kadir isimdir(ismi fail/gücü yeten) ama kudret sıfattır(mastar-gücü yetmek). 99 isim içinde kudret sıfatıyla alakalı Hz. Allah'ın birden fazla ismi olabilir mesela;
El-Kâbıd: "Dilediğine darlık veren, sıkan, daraltan."
El-Bâsıt: "Dilediğine bolluk veren, açan, genişleten."
El-Hâfıd: "Dereceleri alçaltan" vs vs.

Yani bu isimlere sahip olan şeyin tahtında Kudret sıfatı olabilir.(başka sıfat da olabilir iman tavsiyesi değildir. araştırmak lazım...)
Yani zengin insan diyince evi, arabası, parası pulu, yatı katıda vardır diye düşünmen gibi.

Bunların dışında diğer bir mesele de bahsettiğimiz sıfatlar içinde bazı itikadlara göre sıfatullah'ın hepsi sıfatullah mıdır değil midir ayrı bir konudur. Sıfatların birbirine benzemesi (ilim (kudret+basar)) ayrı bir konudur. sağlam kaynaklara başvurunuz.
  • qobel  (18.11.16 03:32:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.