[]

İş arama izni ve IK kıllığı

Arkadaşım geçen gün istifa etti. Şimdi bu kızın 4 haftalık ihbar süresi var, toplu kullanım durumunda da 5 gün iş arama izni var sanıyorum.

Yöneticisi buna 3 hafta sonra çıkabilirsin, 4 hafta beklemeye gerek yok demiş. Ama arkadaşım 4 haftalık ihbar süresini kullanıp, 5 günlük izni düşüp yine 3 hafta çalışmak ama 4 hafta maaş almak istiyor (mantıklı olarak)

Gel gelelim IK'da ki tip yöneticin 3 hafta yeter dediği için iş arama izni falan yok, 3. hafta sonunda çıkartacağız seni diyor (yani yine 3 hafta çalışacak ama 3 haftalık maaş alacak)

Böyle bir yasal hakları var mı? Ben 4 hafta çalışmak istiyorum, paşa paşa düşün iş arama iznimi diyebiliyor mu?

Bir de bu işten çıkınca çalışacağı yeri buldu aslında ve bunu pek çok kişi ile paylaştı. Bu durumda yine de iş arama izni kullanabiliyor mu?

 
iş arama iznini toplu kullandırtmayabilir işveren, ayrıca ihbar süresini uygulamak zorunda da değil. iş akdini fesih eden tarafı değil karşı tarafı korumak için var ihbar süresi, bu durumda korunması gereken taraf işveren oluyor ve işveren de korunmak istemediğini belirtme hakkına sahip. yani evet, ihbar süresini kullandırtmak zorunda değil istifa durumunda.

işveren bi kısmını kullansın diyorsa o sürede iş arama iznini vermesi lazım ama toplu vermek zorunda değil dediğim gibi, 3 hafta içinde kullandırabilir. istifa eden kişi "beni 4 hafta tutmak zorundasınız" diyemez ama işveren 3 hafta çalıştırıyorsa o sürede iş arama iznini kullandırtmak zorunda, 3 hafta tam çalış sonra gidersin diyemez.
  • baba jo  (15.11.16 00:48:29 ~ 00:50:05) 
Yok, bundan zaten 3 hafta çalışmasını istiyorlar.

O diyor ki: 4 hafta parasını alır, 3 hafta çalışırım
IK diyor ki: Zaten senden 3 hafta çalışmanı istiyoruz, iş de bulmuşsun. O yüzden sana iş arama izni yok. 3 hafta paranı al, 3 hafta çalış.
  • elon  (15.11.16 01:04:10) 
3 hafta çalışacaksa o sürede iş arama izni kullandırılmak zorunda. toplu ya da değil, 3 haftalık maaşı ödenecekse mesai gününden 2 saat düşülecek.

şunu da söylemeden geçmiyim, hem iş bulduğunu söyleyip hem de iş arama izni için bu tip isteklerle giderse ik kıllık yapar. tabii bu durum iş arama izin hakkına etki etmez...
  • baba jo  (15.11.16 01:06:28 ~ 01:08:04) 
Arkadaşının yaptığı etik değil. Ben olsam böyle birisini şirketimde çalıştırmam.


  • benaslindayohum  (15.11.16 09:00:43) 
öncelikle iş arama izni toplu kullanılacaksa istifa dilekçesine yazılmalı, eğer yazılırsa toplu kullanılmasına işveren itiraz edemez. ancak yazılmadıysa işveren kabul ederse toplu olur, etmezse günde 2 saati yine vermek zorunda.

istifa dilekçesini noterle göndersin o zaman mecburen ödeyecekler ve istediği gibi de olur. ancak şu an zaten zaman geçtiyse ve sürecin içindeyse, diğer firmaya da başlaması gerekiyosa lanet olsun deyip geçsin. zira firma yine 1 haftayı öder ama arkadaşın yıpranır, diğer firmaya geç başlar vs vs...
  • prodeq  (15.11.16 09:15:02) 
iyi niyet kötü niyet işin gayri kanuni boyutu.

4 hafta ihbar süresi içinde işveren 3. haftadan sonra, 3. günden sonra, 3. saatten sonra bile git diyorsa 4 haftalık ihbar tazminatını ödemekle yükümlüdür. iş bulsun bulmasın.

hadi çalışanın niyetine de gelelim madem öyle.

çalışan ben anlaştığım firmadan daha iyi bir firma olursa onlarla anlaşmak istiyorum dediğinde. bu firmayı bulmak için çıkacağı iş arama süresi neden ihbarın içinde olmasın.

madem ik zaten iş bulmuşsun diyor. arkadaşınız da ben o firmayı yedekte tutup daha iyi firmalarla görüşmeye gitmek istiyorum desin. olsun bitsin.
  • eeb  (15.11.16 11:35:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.