bunu da hep hali vakti yerinde, ekonomik kaygıları olmayan insanlardan duyuyorum. muhabbet paradan puldan açıldığında maddi açıdan refah olan kişi bunu dile getirir bir yerde, haklısın deriz ve konu kapanır.ya benim hayattaki motivasyonum yanlış ya da bu muhabbette bir yanılgı var. bu diyaloglardaki
bunu da hep hali vakti yerinde, ekonomik kaygıları olmayan insanlardan duyuyorum.
muhabbet paradan puldan açıldığında maddi açıdan refah olan kişi bunu dile getirir bir yerde, haklısın deriz ve konu kapanır.
ya benim hayattaki motivasyonum yanlış ya da bu muhabbette bir yanılgı var.
bu diyaloglardaki parayı önemli bulan taraf (%99,8 + ben diyelim) hayatını sıkıntısız geçirebilmek için ister. bkz
egitim.erciyes.edu.tr 
içinde bulunduğumuz toplum içerisinde mutlu da demiyorum, nötr bir ruh halinde olabilmek için belirli bir gelir elde etmek (çalışmak) gerekiyor.
ben her ay verdiğim evin kirasının boşa gittiğini bildiğim için huzurlu olamıyorum, çünkü gelecekte çalışamayacağım. ev sahibi olabilmek için çabalamam gerekli.
veya her gün sabah akşam toplu taşımada göt göte (mecazi değil) giderken huzurlu veya mutlu olamıyorum. sistem beni araç almaya zorluyor, onun için de çabalamam gerek.
www.rayhaber.com 
özel sektörün rekabet ortamında (bkz. işsizlik oranları) mevcut işimden olmamak için ayrıca çabalamam gerekli.
sistemin dışına da çıkamam. temel ihtiyaçları karşılayabilmek için sistemin içinde çalışıp maaş elde etmem gerek. babadan atadan miras yok, ticaret için sermaye de yok. (mecburen) çok çalışınca da bu muhabbet hortluyor işte.
özet geçiyorum: optimum refah elde edebilmek için çabalıyoruz, mutluluk için değil olm. mevcut durumumda günde 3 birim mutlu oluyorsam 5 birim de mutsuz oluyorum maddi yetersizliklerin sonucunda. bu 5 birim mutsuzluğu azaltan şey de para.
zengin ipneler konuyu saptırıyor bence :D