[]

Evde kedi beslenmesi / apartman sakinlerinin tavrı

Selam duyuru,

Bugün yönetici gelerek birkaç gün önce yapılan apartman genel kurul toplantısının tutanağını verdi. Yarın da dairelerde ilaçlama yapılacağını söyledi. Kedim olduğundan dolayı ilaçlama yaptırmayacağımı söyledim, terslendi. Net bir tavırla ilaçlama yaptırmayacağımı tekrarladım ve gitti.

Toplantı tutanağını okudum, kendini bilmez insanlar apartman ve dairelerde kedi/köpek beslenmemesi gerektiğine dair karar almışlar. Bildiğim kadarıyla 1 dairenin köpeği var, zaman zaman havlama sesi oluyor. Alt katında oturan kişiler bundan rahatsızlık duyduklarını da ekletmişler tutanağa...

2 yıldır burada oturuyorum, kiracıyım. Ev sahibim bu apartmanda oturmuyor, evi tutarken kedim olduğunu biliyordu. Ayrıca geçen yıl da yapılan ilaçlamayı kabul etmedim. Herhangi bir sorun çıkmamıştı, yönetici farklıydı.

Şimdi sormak istediğim şu: bunlar kedimden dolayı başımı ağrıtabilir mi? Yani imza vs toplayarak evden çıkarmaya çalışabilir mi? Ne bileyim bir huzursuzluk yaratırlarsa ben ne yapabilirim? Ev sahibimle bir sorunumuz yok, bizden gayet memnunlar. Hayvan düşmanı bu insanlara karşı nasıl davranabilirim?

Yardımlarınızı bekliyorum

 
ev sahibini ara, yönetici ile konuşsun.

yasal olarak sana yaptırım uygulamaları o kadar da kolay değil diye biliyorum detayları birazdan birileri yazar.
  • cedex  (28.10.16 18:20:43) 
Ev sahibinizi dolduruşa getirmedikleri sürece bir şey olmaz. Nerde sevgisiz insan var, apartmana yönetici oluyor! Benim önceki yıllarda kaldığım bir sitede de böyle bir kural vardı, gözlerine soka soka hayvanlarımızı bahçede gezdirip evimize çıkarıyorduk. Onlar kim ki, sizin gönüllü olan evinize aldığınız küçücük bir canlıyı o evden çıkaracak?


  • BuddyGuy  (28.10.16 18:40:03) 
hiç bişey olmaz. evine kimseyi sokmak zorunda değilsin. evinde ne beslediğine de kimse karışamaz.


  • hasmetizm 2046  (28.10.16 18:44:31) 
Sağolun.. Biraz önce eski yöneticiyi arayıp görüştüm. Geçen yıl da ilaçlama yaptırmadığımı ve kendisinin bu şekilde problem çıkarmadığını hatırlattım. Evimi ilaçlatmak zorunda olmadığımı, kendisinin de ilaçlatmadığını söyledi :)

Ama malum yönetici ile daha önce de tatsız bir durum olmuştu beslediğim sokak kedileri yüzünden. Eğer evimde beslediğim kediye bulaşacak olurlarsa verin mahkemeye demeyi düşünüyorum :) Ne dersiniz? Hoş olmaz mı? :))
  • kelrapunzel  (28.10.16 18:56:17) 
Evet, ilaca alerjim var de.
Hayvan besleme ile ilgili, apartmanin bir yonetim plani veya yonetmeligi vardir. eger o yoneim planinda hayvan beslemesine karsi bir kural yoksa, imza mimza ile hicbirsey yapamazlar diye biliyorum.
Ben haklarimi biliyorum, eger zorluk cikarmaya kalkarsaniz ben de yasal olarak bir aksiyon alirim diye de tehdit edin. tirsarlar.
  • innerbliss  (28.10.16 19:11:18 ~ 19:11:59) 
@acemi aklıma gelmedi öyle demek. Zaten çoğu komşu biliyor kedimiz olduğunu

@innerbliss geçen yıl yapılan toplantıda böyle bir konu olmamış. tutanakta evcil hayvanlara dair bir ibare yoktu. yeni çıkan bir karar yani.
  • kelrapunzel  (28.10.16 19:16:25) 
o aldıkları hayvan beslenemez kararını en başta ilk toplantılarında almaları gerekiyordu. şu an almaları hiçbir işe yaramaz. dolayısıyla size hukuken hiçbir şey yapamazlar. haytap.org sitesinde örnek davalar var. dava açmaya kalksalar mahkeme masrafı vs gözleri korkar zaten :) üstüne de bi iki sene sürüyor o davalar. ve de siz kazanıyorsunuz. bu arada balkonunu yıktırıp birleştiren varsa imara aykırı. siz de bunu şikayet edebilirsiniz :)


  • pide  (28.10.16 20:51:29) 
Öncelikle umarım bir şekilde konu tatlıya bağlanır, kediniz zehir solumak zorunda kalmaz. Fakat ben bir soru sormak istedim, daha önce de ilaçlama yapıldığında dairenizin es geçildiğini yazmışsınız. İlaçlama tüm apartman genelinde yapılmayınca, haşere yaşama içgüdüsüyle sizin dairenize -borulardan, çatlaklardan hangi yolu buldularsa- sığınmadı mı?


  • testis agrisi  (28.10.16 22:17:42) 
@testis +1
ilaçlama yaptirmadiginizda kacan boculerin sizin evi basması muhtemel.
imkanınız varsa kedinizi 2 gün pansiyona alın ve ilaçlamaya iştirak edin.
  • balik kraker  (28.10.16 22:30:59) 
ya onu bırak kedin olmasa bile ilaçlamayı sağlıksız bulup karşı çıkabilirsin. solumak mı zorundayım ben o kalıntıları dersin. yok artık.

hakikaten nedir bu ya. bir şeyi yaptırmak isteyince topaklanıp insanı zorlamaya kalkmak.

bak acemi daha iyisini demiş. öyle bir yönetmelik olabileceğini sanmıyorum bu arada. tam da olası sağlık sorunları yüzünden böyle bir şey standart uygulamaymış gibi kabul göremez.
  • godoşu beklerken  (29.10.16 04:26:45 ~ 04:33:51) 
bir şey olmaz, apartman sakinleri de sinsi pisliklermiş. @pide'nin dediği gibi balkonunu içeri katan falan varsa git şikayet et, "alın lan develer, hak ettiğiniz komşuluk" de.

bir de o yöneticiye tutuldum, bana sormadan ve iznim olmadan evin içini ilaçlatmaya kalkacak yönetici gelse g*t deliğinden içeri böcek ilacı sıkmakla tehdit eder kovarım, nasıl manyaklarla yaşıyorsunuz ya
  • azizakin  (29.10.16 09:31:32) 
@godos...
@aziz...

yazdıklarınızı içinde barındırdığı öfkeyi görerek ve buna üzülerek okudum.

bu ülkede 16 sene yalnız yaşamış bir kadınım. bağımsız olmak, kendi kararlarını almak ve bireysel olmak kavramlarinin ne olduğunu bildiğim gibi öneminin de farkındayım. üstelik türkiye ne yazık ki cinsiyetten bağımsız olarak insanın bireysel olarak yaşaması için zor bir ülke. tamirat yaptırmak istersiniz, servis beklersiniz, arıza için gelecek olurlar; randevu ile calismaz "evde biri beklesin" derler. sınava girecek olursunuz para, araba anahtarı vb almazlar; birinin sizi götürmesi gerekir...bu örnekler çoğaltılabilir.

ancak tüm bunlardan ayrı olarak hepimiz bir toplum içinde yasıyoruz. bu yüzden toplumun iyiliği zaman zaman bizim bireysel iyiligimizin önüne gecer; geçmelidir.

apartmanda ilaçlama yapılması "haşere ile mücadele"nin yapısı gereği bir bütün işlemdir. biraz yapılıp biraz eksik kalması söz konusu değildir. uygulama insan sağlığına en az zarar verecek (bakin zararsız demiyorum) ilaçlarla yapılır. burada zarar/zarar dengesine bakılır (yani boceklenmenin sağlığa zarari/ilacın sağlığa zarari) ve en az zarar verecek olan seçilir.

ilaçlama ve haşere mücadelesi sadece bir apartmana özel değil toplu yaşanılan yerlerde yapılması gereken bir uygulamadır. bazen bireysel olarak istemesek ya da karşı bile olsak uyum göstermemiz gereken durumlar olabilir; kamu yararı bunu gerektirir.

bu durumda yapılması gereken bu işlemden en az zararı alacak şekild e davranmaya calismak; inat edip enerji harcamak yerine evdeki canlilari ve kendimizi korumaya almak daha akıllıca olur.

bilmiyorum; hic öğrenci yurdunda kaldınız mi? yurtlarda da neredeyse 2 ayda bir ilaçlama yapılır. odalarda yiyecek bulundurulması bazı komplo teorisyenlerinin ortaya attığı "kantin para kazansin" mantığıyla değil, kontrolsüz ve uygun saklama koşullarında bulundurulmayan yiyeceğin haşere üretme ihtimalidir. herkesin bireysel olarak dikkat edip etmediği takip edilemeyeceği için, bulunan yiyecekler sorgusuzca imha edilir.

geçenlerde burada bir duyuru vardi; bir arkadas evinde böcek olduğunu, evini ilaclatacagini ancak bunun apartman bazın da yapılması gerektiğini ve buna kimseyi ikna edemediğini yazip; fikir almaya çalışıyordu.

kısacası olayın bir de karşı tarafına bakmak lazım. kaldı ki burada xx'n ya da yy'in yararı değil, haşere mücadelesi gibi toplum sağlığını ilgilendiren bir durum vardır.

o zaman "çöp ev" olarak nitelediğimiz kişilerin evleriyle ilgili de şikayette bulunmamalıyız; çünkü orası kişinin kendi evi ve bizim çöp diye adlandırdığımız şeyler onun kişisel eşyaları?? ? ya da düşünün apartmanınızın alti nda bir gıda işletmesi, depo vb olsa ve kullanıcısı burada yiyecek var; ilaçlama istemiyorum dese ne yapardiniz? kısacası hayatta beraberce yaşıyoruz ve sadece ucu bize olumlu/olumsuz dokunduğu için aşırı tepkiler göstermemeyi öğrenmeliyiz.

buna "uzlasma" denir ve iyi bir şeydir.

evde hayvan besleme ile ilgili kısmına gelince; arkadaşlar alınan karara karşı ne yapılacağını anlatmışlar. katılıyorum. sonuçta orası sizin mülkünüz. evde baktığınız hayvan asılı olduğu, gürültüsü ile kimseyi rahatsız etmediği ya da saldırgan olup tehdit yaratmadığı sürece tabii ki bakabilirsiniz. bunları evinde köpek ve 3 kedi beslemiş biri olarak yazıyorum.

hepimiz için sorunları çözerken biraz daha sükunet, akil davranış ve geri adım atma becerisi diliyorum. bunları insanın ozsaygisina tehdit oluşturmadığı gibi insanı yücelten tavirlardır.
  • balik kraker  (29.10.16 11:10:15) 
@balikkraker, iki satır yazıya yavru manas destanı yazacak ne vardı?
bir de kendi kendine vay üzüldüm vay kahroldum diye duyar kasmışsın, bak aynaya kendine üzül bence.

ezikliğin adı akil olmak makul olmak ortada buluşmak olmuş haberimiz yok. kendini mini tayyar sanan 3 kuruşluk adam benim evimin içine iznim olmadan ilaç sıkmak isterse ve üstüne diğer hırtlarla bir olup evimdeki ufacık kediyi ve dolayısıyla beni evimden etmek isterse ben de yüzüne yüzüne "senin g*tüne bi kutu raid sıkarım sigit lan burdan! haşereyle mücadele edecekseniz hepiniz evinizde birer kedi besleyin alnına koduklarım" diye hönkürürüm sorun çözülür.

bunun içimizde öfke barındırmayla alakası yok, insan olana insan gibi aha böyle hıyar olana hıyar gibi cevap vermek bu ülkede hayatta kalabilmenin huzurlu yaşayabilmenin ilk kuralı.
sizin yöntemi izlediğimizde tamirat yaptırmak istersek servis bekliyoruz, arıza için gelecek olduklarında evde ağaç oluyoruz, sınava gireceğimiz binaya dadı ile gelmek zorunda kalıyoruz

benim dediğim gibi, yani arka camı tuğralı doblo sahibi gibi davranırsanız o zaman o servis "aman abim/ablam" diye kapınızda biter, arıza için gelecekse "ben gelmeden seni arar haber veririm abi/abla" der, sınava girecek olursanız da seve seve içeri sokar en fazla "salon başkanı almayabilir yannız :/" derler. maalesef düzen böyle, düzeltmek yerine uyum sağlamak gerekiyor.

bu senaryoda da efendi efendi takılıp geri adım atınca o pisliklerin yapacağı ikinci şey tahliyen için adım atmak olur ama böyle hayvanlaşırsan, toplantılarda "evden çıksın yea" diye konuşurlar ama korkudan kimse gidip başvuru yapamaz

"aman ali rıza bey ağzımızın tadı kaçmasın"cı olmayın, ses çıkarın, o pislikler kadar ve hatta daha fazla böğürün ki hakkınızı alabilin, sokmuşum topluma. benim çıkarımı gözetmeyen, fırsat bulduğunda hakkımı yiyen ve beni yok sayan cahil güruha toplum diyeceğim bir de üstüne değer verip uzlaşma zemini arayacağım he mi?
canlı canlı yansın şerefsizler su verenin hortumuna dolanayım...

olur da bir gün başkalarının haklarınsa saygılı "insan"larla yaşama fırsatı bulursam dediğin gibi insanca yaklaşırım ama şimdilik almayalım ya.
  • azizakin  (29.10.16 18:29:21) 
Balıkkraker:

Öfke mi? Apartman sakinine katakulliyle baskı yapılışının ne ilk ne de son örneği burada anlatılan. Buna duyduğum kızgınlığın makul ölçüde olduğunu düşünüyorum.


Ek olarak:

Böcek ilaçlarının nasıl işlediğini henüz bilmiyorsanız bakmanızı öneririm.

Kalıntısız kimyasal bir böcek ilacı olabileceğini sanmıyorum.

Dolayısıyla bu tercih sağlık etiği açısından zaten bireysel olmak zorunda.

Son olarak apartman çalışmalarında evlere girilmez. Bu belki ciddi böcek baskınlarında söz konusu olur. Zaten apartman ortak alanından ilaçlama sonrası böceklerin ev içlerine kaçması da kaş yaparken göz çıkarmak gibi bir ahmaklık içerdiğinden apartmanlar da kolay kolay ilâçlamaz. Sitelerin bahçeleri falan ilaçlanır. Keşke onu da yapmasalar, uzun vadede evrimsel anlamda hatalı bir şey bu. Önemli olan bunların topluca alınabilecek kararlar olduğu yanılgısı. Kişisel deneyimlerimizin çok geçerli olduğunu düşünmüyorum.
  • godoşu beklerken  (31.10.16 23:26:44 ~ 23:37:04) 
Ha bir de çöp evden bahsinizdeki amacın ne olduğunu anlamadım.

Kimse evine özellikle böcek toplamıyor. Böcek popülasyonunu dengelemek istiyorsanız hayvanlara hayatı şehirlerde zindan edip ekolojik dengeyi tanrıcılık oynayarak bozmayacaksınız. Bu sistemik bir sorun. Yayılmış durumda ve tepeden kanunla çözülmesi için talep toplamaya uğraşılacağına bireysel kısa vadeli çözdüğünden de fazla sorun üreten çözümleri dayatmak çok anlamsız bence.
  • godoşu beklerken  (31.10.16 23:31:34 ~ 23:35:30) 
daire alırken yapılan sözleşmede evcil hayvan besleyemez ibaresi varsa(yüzde 90ında yoktur)kimse bişey yapamaz siz HE deyip geçin.


  • she aint you  (01.11.16 00:32:18) 
Dün akşam cevap yazmıştım ama internetteki anlamsız yavaşlık sebebiyle yayınlanmamış. C.tesi günü ilaçlama yapılmış, ancak zilimiz dahi çalmadı :)

@pide
malesef yok :)

@testis agrisi
hayır zaten dairede hiç böcek yok. hatta geçen yıl ilaç yaptırmadığım için önlem olarak sprey böcek ilaçlarından aldım ama 1 kere dahi kullanmadım.

@godoşu beklerken
kesinlikle…

@azizakin
yönetici aklınca işini yapmaya çalışıyor ama yanlış yerlerde debeleniyor.. ortak alanlarla ilgileneceğine daire içlerine karışma hakkını görüyor kendinde. cuma gecesi uykum kaçtı ya sabah erkenden gelip kapının altından ilaç sıkmaya çalışırlarsa diye.. psikolojim bozuldu resmen

@balik kraker
eğer bu karara sadece ben karşı çıkmış olsam, esgeçilmeyi sadece ben istesem söylediklerinizde sonuna kadar haklısınız.. lakin benim dışımda da diğer dairelerden -üstte de belirttim, eski yönetici dahi yıllardır yaptırmıyormuş- ilaçlama yaptırmayanlar var.
@godoşu beklerken ve @azizakin'a cevaben yazmışsınız ama bence gereksiz bir tepki olmuş. yöneticinin görevi apartmanda düzeni sağlamaktır. her ne kadar genel kurul vs. yapılmış olsa dahi hiç kimsenin bu uygulamaya insanları zorlama hakkı yoktur, olmamalıdır. ki benim başıma gelen, zorunlu olmadığı halde sırf kedimden dolayı mecburmuşum izlenimi verilmesi.
verdiğiniz çöp ev örneği de son derece afaki..

@she aint you
ev kiralık, sözleşmede öyle bir ibare yok, hatta ev sahibine de evi tutarken söylemiştim.
  • kelrapunzel  (01.11.16 14:56:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.