[]

yetenek uzerine

.




 
yok. sadece yönlendirme. kas yapısıyla alakalı bazı durumlar olabilir tabii. siyahların basketbol ve koşuda iyi olması ama yüzmede sıçmaları gibi.


  • bohr atom modeli  (19.10.16 22:45:47 ~ 22:46:16) 
Var böyle bir şey. Söz konusu özellik ailede ilk kimde görülüyorsa onun özelliğine Allah vergisi denebilir. O kişinin ailesinden olan kişilere de denebilir. Genetik olayına katılmıyorum. Nasıl ki Cem Yılmaz bir iyi bir komedyen ise kardeşi olan Can Yılmaz'da aynı özellik yok. Kendine göre komik olabilir ama bir Cem Yılmaz olmadığı da açık. Mutlaka bahsettiğin kişilerin herhangi bir yeteneği olmayan kardeşleri de vardır.


  • dissendium  (19.10.16 22:50:52) 
Allah vergisi var bence. Çünkü zaten kalıtım denen kanunu yaratan da Allah. Bi de kalıtımda her zaman babadan/anadan evlada geçmeyebiliyor. Mesela bir arkadaşım ailesinde herkes müzik kulağı şahaneyken kendisi asla müzik kulağına sahip değildi. Ritim duygusu olmamak da mesela böyle bir şey. Bu da kalıtım ama belki 7. kuşak atasından geliyor bu, yani hemen bir üst kuşaktan geçmeyebiliyor. Mesela benim annem babam ve iki kardeşim a rh pozitif, ben a rh negatifim. Birinci ve ikinci kuşaklarda negatif yok. Demek ki daha önceki atalardan geliyor.

E hangi atanın hangi geninin ne zaman hangi cinsiyete aktarılacağı da bence biraz mucizevi ve direkt Allah vergisi tanımına uyan bir konu.
  • yaren  (19.10.16 22:54:03) 
mozart' ı falan okuyana kadar duyuruyu bildiğimiz ' ev vergisi'olarak anlamam.......

ben bunların hep gen olduguna inanıyorum.
  • yuvarlanantencereninkapagi  (19.10.16 22:56:23) 
bence yok. yetenek diye bir şey de yok. Yetenek Dediğin Nedir Ki? kitabını okumanı öneririm.
www.dr.com.tr

mozart örneği yetenek konusunda en uç, en son nokta.kitapta da konusu geçiyor. mozart 5 yaşında bestelerini yazıp 7 yaşında da yorumluyor. müzik kariyerini ve başarısını da biliyorsunuz. ama nasıl oluyor ? allah vergisi, yetenek diyorrsunuz dimi ? değil. babası da besteci. mozartı 3 yaşından beri müzik konusunda eğitiyor, çok çalıştırıyor. mozartın yaptığı bestelerde babasının da parmağı var. yazdıklarını babası düzeltiyor,iyileştiriyor.
daha böyle bir çok konu var.
en önemli olay çalışmak. çok çalışmak ve erkenden başlayıp çalışmak. efsane başarılı olan kişilerin çoğu küçük yaşta hobi olarak başladıkları işlerde prof olmuş insanlar. kitabı okuyunca tam olarak ne demek istediğimi de anlayacaksınız.
  • MtKrt  (19.10.16 23:02:45) 
Misal bir sinestezi, imgesi kuvvetli sanatkarlarda yoğun görülür deniyor.
Misal psikopati, iş adamlarında üç kat fazla oranda imiş.
Bizim bölükte (100 kişiydik) 25 m atışında renk körü arkadaşlar belirgin şekilde başarılıydı (bu şahsi gözlemim, önceki ikisi gibi bilimsel değil ve başta saçma görünebilir ama tübitak yayınlarından şaşırtan varsayım da benzer bir durum anlatılıyor).

Özet: uygun dozda "genetik" "kusur" bile "allah" "vergisi" denen yeteneklerin mayası olabilir, ohoo daha neler var kim bilir..
  • kargn  (19.10.16 23:40:08) 
Var bence, kendimden örnek veriyorum. biz uç kardeşiz, aramızda 6 ve 2 yaş farkı var aramızda, yaşadığımız mahalle aynı olmasına karşın şartlar farklı, okullar farklı vs. Ama hepsi bir yana hepimizde gözle gorulur şekilde çizim yeteneği, normal bir insandan daha iyiyiz, bu çocukluğumuzdan beri aynı, ben birinci sınıftayken abimin sekizinci sınıftaki arkadaşlarından daha güzel ve detaylı resim yaptığımı hatırlıyorum.

Direkt üçümüzde de olması tesadüf olamaz herhalde?
  • Apocalypse  (20.10.16 07:34:25) 
az da etkisi var mı bilemiyorum ama başarıda en önemli şey çalışmak, çalışmak, it gibi çalışmak. bu konuyla ilgili outliers diye bir kitap var. mutlaka öneririm.

biyografi okumayı çok severim. hep başarılı insanların hayatlarını didiklerim. hepsinin farklı hayatları, farklı yolları var ama tek ortak nokta çalışmak. yaptıkları iş için aylarca, yıllarca günde 10-15 saat çalışıyorlar ve o noktaya geliyorlar. mesela slash günde 12 saat gitar çalarmış. ailenin şöyle bir etkisi olabilir. sonuçta müzisyen aileden gelen biri erken yaşlardan itibaren müzikle iç içe olduğu için sürekli çalışıyor olabilir. ama ana nokta çalışmak. bir işte çok iyi olan birinin hayatına bakın. min 10 saat çalışıyordur günde.

www.youtube.com

www.hurriyet.com.tr
  • black mamba  (20.10.16 07:47:34) 
Genetik falan değil. 3-4 yaşından itibaren sürekli duzenli it gibi çalışmakla alakalı.

Einstein'ın 17 yasinda tum Kant kulliyatını okuması gibi bişey.
  • babilbaligi  (20.10.16 08:35:51) 
@diego de almagro telefondan yazmıştım, o kadar yanlışa rağmen anlaman güzel^^ bu tartışmayı daha önce de yaptım bir kaç kişiyle, açık şekilde söyledim yine okuyup geçecek insanlar ya da bildiklerini söylemeye devam edecek "ginitik diğil, çivri ili ilikili" diye. örneğiyiz bu durumun açık şekilde, daha ne diyeyim.


  • Apocalypse  (20.10.16 15:12:55) 
çok fazla şey genetikten gelen yetenekler ve bir kısmı da yine ailenden gelen sosyal çevre ile ilgili. Müziğe yeteneği olup bir de uygun sosyal çevrede yetişen alıp götürüyor işte. Biri eksikse daha zor oluyor, ikisi de yoksa hiç olmuyor.

"Çizginin Dışındakiler / Outliers " adlı kitabı bi okumanı tavsiye ederim. Bazı şeylerde şans ve bir şeylerin arka arkaya denk gelmesi de çok çok etkili. Aileden gelen genler + çevre + para + vizyon vb. her şey birleşince ortaya Bill Gates ortaya çıkıyor mesela.

www.dr.com.tr
  • rodriguez2  (20.10.16 15:34:52 ~ 15:35:22) 
"Allah var mı" sorusundan farksız olmuş. Var olduğunu düşünenlere göre sorunun cevabı evet, düşünmeyenlere göre ise hayır.


  • harvey  (20.10.16 15:37:17) 
Ozellikle atletizmle ilgili alanlarda basarinin buyuk bolumu genlere bagli. 2dk'lik soyle bir video var, mutlaka izlenmeli www.youtube.com


  • elon  (20.10.16 15:43:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.