[]

öğretmenler çok kazanıyor mu?

bizim zamanımızda en kötü ihtimalle öğretmen olurum kafası vardı. Hala da öyle belki bilmiyorum. Yani genelde çalışkan, hedefleri olan, kafası çalışan gençlerin ilk tercihleri eğitim fakültesi olmazdı. İstisnalar vardır tabii ki çok idealist değillerse. Eskiden öğretmen maaşının ne kadar düşük olduğu konuşulurdu.
Tam emin değilim o yüzden soruyorum şimdi yeni devlete giren bir öğretmen ek ders kurs ücreti vs. derken 4 bine yakın para alıyor diyenler var doğru mu bu? Aslına şartlara göre güzel paraymış doğruysa. İyi okuldan mezun olsan bile bi mühendis işletmeci, hukukçuvs. bile nerdeyse ilk girişte asgari ücretin biraz üstünde veriyorlar ve canını çıkarıyorlar. Öğretmen olmak o kadar da kötü değilmiş, yazlıları bile derste ya da arada okuyor birçoğu eve iş de getirmiyorlar. Siz ne düşünüyorsunuz? Yanlış bildiğim şeyler de olabilir, özellikle öğretmen olanlar görüş belirtirse, bu kadar rahat mı öğretmenlik. Hatta 5000lerde alan bile varmış

Bu arada artık hepsi sözleşmeli olacak ve mülakatla alınacakmış. Merkezi atama yokmuş.

 
Çok değil ama en nihayetinde part time çalışıyor gibiler. Çalıştıkları saat karşılığı olarak çok. Kadrolu öğretmenlikten bahsediyorum tabii.


  • cilekli krep  (18.10.16 16:21:37) 
ek ders hariç 3 bin mayış.


  • vodafona kayıtlı böyle bir kullanıcı yoktur  (18.10.16 16:25:30) 
bir öğretmen olarak cevap veriyorum. öğretmene verilen maaş kesinlikle fazla değil. ha diğer meslekler de hak ettikleri değeri almıyor olabilir. ona bir şey diyemem. part time çalıştığımızı düşünen @cilekli krep arkadaş bu düşüncene nasıl bir cevap vereyim bilemedim.

memurlar içinde en az kazanan belki de öğretmen. saat mantığına göre bakarsak bir hoca 5 kere namaz kıldırıp 2.500 tl alıyor kemiksiz. belki daha fazladır. yeni başlayan bir öğretmen net 2.500 civarı bir maaş alır. ek dersler bu senelerde çok arttı doğru çünkü dershaneler kapandı ve okullar dershaneye döndü. öğretmenler cumartesi de çalışıyor çoğu yerde. o zaman da 2.500 tl olan maaş 3.500 belki 4.000'i bulabiliyor. matematik gibi branşlarda özellikle. ama sosyal hayat falan kalmıyor tabii.

öğretmenlik rahat mı? bence değil. 50 kişilik sınıfta ders verdiğim de oldu 1 kişilik sınıfta ders verdiğimde. davulun sesi uzaktan hoş gelir diyorum ve o sorumluluk ve mesleki tatmin duygusu çok çok az.
  • burya  (18.10.16 16:27:52) 
@vodafona kayıtlı böyle bir kullanıcı yoktur:

ek ders hariç 3000 mayış alan öğretmen 20 yıllık öğretmendir ancak eşi de çalışmıyordur 160 tl eş yardımı alıyordur. 6 yaşından küçük iki de çocuğu varsa 60 tl de çocuk yardımı alır. ben 10 yıllık öğretmenim. eşim şu an çalışmıyor. iki çocuğum var. kpds dil tazminatım da var. aldığım maaş 3200. ilk başladığımda 960 tl ile başlamıştım. sene 2007
  • burya  (18.10.16 16:29:33) 
Matematik bölümünde okurken ilk yılımda bir etüt merkezinde çalışmıştım. Özel sektör için konuşursak öğretmenlik zor. Bizim dershanedeki fizik öğretmenimiz sabah saat yedide dershaneye geliyordu, akşam yedide dershaneden çıkıyordu. En kötü 12 saat çalışmak demek bu. Devlette çalışmak biraz daha iyi. 4 bin olmasa da 3 bin alanlar var. Lisedeki öğretmenlerimiz de eylem yapıyorlardı. Neredeyse hepsinin arabası vardı. Hatta felsefe öğretmenimiz okulun karşısına yapılan yeni evlerden birini satın almıştı. Böyle bir söylenti vardı. Düşün artık gerisini. Mühendislerin iş hayatında kullandığı bilgiler çok daha teknik. Matematik bölümünde okuyup matematiğin dibine vursan bile lisede anlatılan konular çok basit. Mühendislerin teknik anlamda daha çok şey bilmeleri gerektiğinden başlangıç için maaşlar düşük oluyor. Öğretmenlik böyle değil. İş hayatında edinilen tecrübe mühendisliğe göre çok farklı. Öğretmen okulda ders görmez, seminer falan haricinde, ama mühendis mezun olduktan sonra bile kursa gider, hep bir şeyler öğrenmeye çalışır. O yüzden öğretmenler daha önde başlıyor.


  • dissendium  (18.10.16 16:30:53 ~ 16:31:21) 
eve iş getirmeyen öğretmen ben görmedim duymadım, 7 ay süren öğreticilik görevimde beni en çok zorlayan şey "yarın ne anlatıcam ulan ben bunlara" oldu. bunu plana programa koyabilirsin, hatta uygulayacağın sınavı quizi bile çok erkenden hazırlayabilirsin ama dinamikleri değişebiliyor anlatacaklarının ve ertesi güne hazırlık yapmak çoğu zaman için elzem, en azından işini düzgün yapmak istiyorsan.

böyle olmasa da çok kazanıyorlar demezdim, hatta sırf "topluma hayırlı" birey yetiştirme potansiyellerinden ötürü fazla fazla kazanmaları gerektiğini düşünüyorum. bu ülkede birileri emeğinden fazla kazanacaksa bunlar çok rahat öğretmenler olabilirler; hiç itirazım olmaz.
  • baba jo  (18.10.16 16:33:19) 
Öncelikle kazandıklarını düşünmüyorum. 3 bin alan öğretmen hem yılların öğretmeni hem eş yardımı çocuk yardımı alıyor. 6-7 yıllık öğretmen 2600 küsur alıyor. Zaten kiralar 1000 lira. Herkesin kredisi var. Şayet ailede kalıyorsanız, kimsryr para vermiyor ve maaşınız sadece size aitse evet şahane bi para.

Maaşı bi kenara bırakırsak öğretmen olmak zaten zor. Ben kesinlikle önermiyorum. 3 sınav yetmezmiş gibi bir de mülakat yapıyorlar ve sonucu sınavlar değil de mülakat etkiliyor. Üstüne yıllarca sözleşmeli çalışacaksınız ve her an görevden atılabilirsiniz. Varsa öğretmen olmak fikri kesinlikle vazgeçin.
  • cemallamec  (18.10.16 16:36:36) 
bir öğretmen bir milletvekilinin yedide biri kadar kazanıyor. az mı çok mu sen karar ver.


  • babilbaligi  (18.10.16 16:40:56) 
ogretmen olmak cok zor bir sey, ben de ogretmen tanidiklarimla dalga geciyorum uc ay tatil yapiyorsunuz diye ancak sadece dalga geciyorum. fazlasiyla yorucu bir meslek ve surekli kendinizi gelistirmeniz lazim.
gun icinde cok fazla telefonla konustugumda ya da toplantilara girip ciktigimda kafa beyin kalmiyor, ki karsimdaki insanlar cocuk degil, gurultu yapmiyorlar, surekli dikkatlerini toplamak icin caba gostermiyorum, ugultuyla bas etmek zorunda degilim, onlari egitmek zorunda degilim, onlara okuma yazma/saatleri/mevsimleri/matematigi ogretmek zorunda degilim.
deneyimlemek isteyenler en basitinden bence her gun bir konuyu calisip saatlerce kendi kendilerine sesli olarak anlatsinlar, ya da kuzenlerine falan saatleri ogretmeye calissinlar kafa beyin kaliyorsa o zaman ogretmenlik kolay yeaaa dersiniz. diger mesleklerin maasini az bulabilirsiniz, bazi ogretmenlerin islerini gerektigi gibi yapmadigini soyleyebilirsiniz (ki bu her meslek icin gecerli) ancak ogretmen maasi cok degil.
  • kassiopeia  (18.10.16 17:00:04 ~ 17:00:34) 
bir öğretmen olarak yorumum şu,

öğretmenliğin kolaylığını/zorluğunu mesai saatiyle ölçmek büyük bir yanlışlık.

başka meslekleri yapanların, aldığı ücretin düşük olması, öğretmenliğin kolay olduğu sonucunu kesinlikle çıkarmıyor.

teog denilen, öğrencilerin puanlarına göre okulları tercih ettiği sisteme geçildiğinden beri, pek çok okul, akademik başarı anlamında en alt kademe öğrencilerin ''istiflendiği'' yerlere dönüştü.

her şeyden önce, ortalama 35 kişilik sınıflarda (kendi çalışma ortamımı söylüyorum) en fazla 1-2 öğrencinin öğrenmeye birazcık olsun ilgi duyduğu sınıflarda, bir şeyler öğretmeye çalışmak, bunu planlamak, insan yönetimi yapmak, bunda sürekliliği sağlamak, aynı zamanda bir memur olarak, idare ile muhattap olmak, velilerle muhatap olmak aynı zamanda bir birey olarak kendi problemlerin, dertlerin, sıkıntıların, sosyal yaşamın vs. yi bir kümede yönetebilmek çok kolay bir eylem değil.

bir müşteri/satıcı ilişkisi olmamakla beraber, nihayetinde bir hizmet veriyoruz, hizmeti almaya çok az kişi gönüllü ama bunu yapmak zorundasın. mümkün olduğunca iyi yapmak zorundasın ve dokunduğun şey insan.

üstelik çok gamsız biri değilseniz, kesinlikle ama kesinlikle eve iş geliyor. ben öğretmenin 1 saat çalışması ile herhangi bir memuriyetin 1 saatinin kesinlikle aynı yoruculukta olamayacağını düşünüyorum.

üstelik kadrolu öğretmen olmak hiç de kolay değil, atanma açısından. ki artık iyice saçma bir hal aldı. gerekli olduğunu düşünürsünüz/düşünmezsiniz orasını tartışmayacağım ama zorunlu hizmet denilen bir olayın olduğu ender memurluklardan.

fiziksel anlamda emek yoğun bir iş değil ve doğası gereği, yaz tatili var. bu bir avantaj ama dünyada bir tek türkiye'de değil bu. bir de ek ders sebebiyle, bir sene sonra eline geçen net miktar azalabilen bir meslek. örneğin ben gecen seneden yaklaşık 600 lira daha az kazanıyorum. ders sayım azaldığı için ve bunun tek sebebi, okul yönetiminin norm ayarlamasını becerememesi, öğretmen ihtiyacı olmadığı halde, benim branşımdan okula sürekli yeni öğretmen gelmesi. gecen sene bir kredi falan çekmiş olsaydım, maddi dengem elbette bozulurdu.

bir de doğrudan kısa vadede somut ürün, somut sonuç olmayacağı için (işin doğası gereği) mesleki tatmin yönünden handikaplı bir iş.

tabii ki türkiye ortalamasında, çalışma saati/maaş açısından çoğu alandan iyi ancak kendine has, dışarıdan görülmesi ve topluma ifade edilmesi güç zorlukları var. mesleğimi seviyor muyum, seviyorum ama şu sözlükte öğretmenlere galiz küfürler içeren başlıklar açan, entry yazanları, öğretmen yapsak, bir yıl sonunda önemli bir çoğunluğunun, pişman olacağına inanıyorum.

para konusunda da şu bir kıstas olabilir, tek başına yaşayan bir insan olarak ve bu yaşımdan sonra, ev arkadaşı filan kesinlikle istemediğim için, istanbul'a tayin istemeye asla cesaret edemiyorum mesela. bu maaşımın ortalama yaşanabilir, sıradan bir semtte yarıya yakınını belki yarısını sadece kira giderine vermem demek. demek ki çok da abartılı bir meblağ değil maaş bence.

ki devletteki 3.yılım ek ders hariç 3000 lira falan kazandığım yok. başkalarını bilemem. en az bir üç sene geçmeden de, standart 3000 rakamına ulaşacağımı düşünmüyorum, zam ortalamalarını düşünürsem.
  • wilhelmwasmuss  (18.10.16 17:00:22 ~ 17:21:14) 
resmen part time çalışıyorlar, arada 15 gün yatış, yazın 2 ay yatış, resmi tatillerde yatış, kar yağar yatış.

türkiyede fiyat performans oranı en iyi iş milletveliklliği, sonrasında da öğretmen bence.

bence tatillerde başka kamu görevlerinde yer almaları gerek, yoksa diğer çalışanlara haksızlık.

seminer meminer hikaye, seminer adı altında 3 aylık tatilin bir ayında öğretmenler odasında kısır börek takılıyorlar. yazın yazlıktalar sorsan madendeki işçiden zor şartlarda çalışıyorlar ve sırtlarını devlete dayamış durumdalar mamuriyet dolayısıyla, haftada 3 gün bi kaç saat derse girip haftada 4 gün yatan ve hala şikayet eden insanlar gördüm, bence böyle bir durumda anca boş zamanlarında yemeye yetmeyecek maastan şikayet edileblir :)

üzgünüm öğretmenler ama durum bu.

bu tabii kadrolu öğretmenler için geçerli, ücretli öğretmenler az kazanıyor.
  • paranoyak kedi  (18.10.16 17:36:26 ~ 17:39:49) 
bi kişi 3000 demiş başka cevap veren olmamış.

ben de merak ediyorum ne kadar maaş alıyorsunuz ?
  • nucleon  (18.10.16 17:40:57) 
özel sektörle karşılaştırılabilecek şey değil
sınıfa girsen ve tüm gün put gibi dursan kimse bir şey yapamıyor
ankaranın göbeğinde ingilizce 3 kelime bilmeyen inglilizce öğretmeleri var -diğer branşlar da farklı değil. insanlar özel hoca tutuyor harıl haıl.
yani konu haftada 15 saat (ki maaş karşılığı ders yükleri bu kadar) derse girmek değil. özel sektörde olsan, böyle yapsan, seni öperler...
buna mukabil çabalayan, anlatan, öğrenci için uğraşan öğretmen yok mu ? var tabi ki ama kaç tane?
bizim zamanımızda iyi okullar, iyi hocalar vardı hoca da mesleki tatmin yaşıyordu o olayları da bitirdiler. tamamen saçma sapan bir kaos hakim şimdi.
herkes öğretmen olmak istiyor çünkü yatsan yatarsın, istersen yani, müsait.
böyle başka kurum yok mu, devlette dersen
elbette hiç iş yapmayan başka devlet memurları da vardır ama boş boş otursan da 8-5 dairede olman gerekir -misal bu yüzden çocuk varsa bakıcı tutman gerekir en kötü 800 lira bakıcıya verirsin oysa öğretmen olup biri sabah biri öğleden osnra çalışan zibilyon tane çift biliyorum, çocuklar bakıcısız büyüdü, bunun gibi bin tane şey sayarım
senede en kötü 30-40 bin alım olan, memleketin her köşesinde tayini olan (insanlar 1memur olayım 2evleneyim diye baktıkları için olaya), okuması kolay olan, ben ek dersi kursu açarım, sıvav gözetmenliği yaparım parasını almak için dersen bunları yapabileceğin, vs vs. çok yok. Öğretmenlik tüm kıstaslara uygun.İster yat, ister 6 gün 8 saat çalış 4bin lira al.
  • niye ama  (18.10.16 17:46:51 ~ 17:50:20) 
4000 de hiç fena değilmiş yani, performans kaygısı olmayan bir öğretmen için, sana demiyorum @üipouy genel olarak


  • limoncello  (18.10.16 17:47:48) 
Hiç ağlayıp durmasınlar, Türkiye nin en ballı mesleği öğretmenlik. Yok kendini geliştiriyormuş ta yok 50 kişilik sınıfmışmış, yok yorumcuymuşmuş... hadi len oradan! Ne bekliyordunuz beleşe maaş almak mı? En sıfırdan başlayan hoca bile senelik 4000 alıyor ve yata yata alıyor özel sektöre göre burada ağlayanlara inanmayın


  • aklimdakisorular  (18.10.16 17:55:26) 
Eşim 10 yıllık öğretmen branş gereği ek dersi pek olmuyor. 2400₺ mayış alıyor. Bu eğer kurs açarsa 3000₺ civarına çıkıyor.

Evet saatlik hesap yapınca iyi görünüyor ama devlette öğretmen olarak çalışıyorsanız ben daha çok çalışmak istiyorum deme şansınız yok. Öğretmenliğin kötü yanı da bu. Çalışma saatini arttıramıyorsunuz. Ancak branşınız müsaitse (Matematik, İngilizce gibi) özel ders verebilirsiniz.
  • zombi  (18.10.16 18:11:38) 
@üğpoiy sen niye çarpıtıyorsun ki:)
2600 senin dip maaşın. Yani 1.5 gün için verilen maaşın.

  • aklimdakisorular  (18.10.16 18:25:42) 
Matematik ve İngilizce Türkçe branşları İyidir bence hem de değer yapmaya teog kurslarıyla beraber 4000 ni geçer bu arkadaşların aldığı para
Ancak bir sınıf öğretmeni işte o bu işin tam olarak cefasını çeken branştır.

  • ramazanali  (18.10.16 18:33:15) 
Annem 20 yıllık öğretmen 2997 lira maaş. 500 civarı ek ders. 2 çocuk parası dahil.


  • Lim5  (18.10.16 18:43:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.