[]

Bilgisayar Mühendisliği

Bu bölümün mezunları yada yazılımcı arkadaşları hayatınızdan memnun musunuz ? İş problemi yaşiyor musunuz ? İş bulamayanlar neden freelancer alana kaymayı düşünmüyor ?




 
ben network e yöneldim, iş sıkıntım olmuyor 2-3 ayda bir sağdan soldan teklif geliyor hatta. Alan itibariyle freelance sorusuna cevap veremiycem.

edit: tik vermeyeceğini bilseydim, iş bulamıyorum diye ağlardım
  • mirty  (13.10.16 10:31:59 ~ 18:58:37) 
bilgisayar mezunlari üniversite bitince ilk basta ikiye ayriliyor,
1. bu ise merkali olup bos zamanlarinda devamli kendini gelistirmek isteyenler
2. ya da sirf popüler diye bu alana yönelmis aslinda cok da merakli olmayanlar.
birinci grup avantajlidir.

sonra bu birinci grup da bir süre sonra farklilasir ve ikiye ayrilir.
1. is, calisma, tecrübe olanagi bulup deneyim kazananlar
2. uygulama olanagi bulamayip yan alanlara kayanlar
bu iki grupda da basarili olan insanlar var, basarili olamayanlar. ama 1. grup yine de avantajli.

sonra bu 1. grup arasinda da farklilasanlar cikar
1. ingilizce ögrenmek gibi yan alanlarda kendini gelistirenler
2. bilgisayar bilimlerine cok gömülüp diger alanlara kendini kapatanlar.
birinci grup ilerler cünkü cok hizli degisen ve ABD nin özellikle California nin domine ettigi trendleri belirledigi sektörde bir sonraki adimla ilgili uluslararasi yayinlara, kitaplara, haberlere kisa sürede erisip okurlar. aklinda olsun abd de su anda konusulan teknolojiler, yazilan kitaplarin türkiyeye girip yayginlasip, kitaplarinin basilmasi en az 3 yil aliyor, bu sürede insanlar alip basini gidiyor. ikinci grup maalesef "google i dize getiren türk" gibi zemini olmayan haberlere mahkum kaliyor.

sonra bunlar arasinda da uzmanlasma olur
1. programlama ve yazilim mimarileri alaninda uzmanlasanlar
2. front-end alaninda uzmanlasanlar
3. mobil gelistirme alaninda uzmanlasanlar
4. database teknolojileri konusunda uzmanlasanlar
5. SAP gibi enterprise uygulamalarinda uzmanlasanlar
6. Network alaninda uzmanlasanlar
7. Big data alaninda uzmanlasanlar
8. Akademik alanda ve karmasik algoritmalar konusunda uzmanlasanlar

bunlardan 1. grup türkiyede ve dünyada is bulma konusunda avantajlidir. 2.grup degeri maalesef yeterince anlasilamadi, "bizim yegen de yapiyor" anlayisi hakim. 3.grup cok cok avantajli cünkü gelistiricilar arasinda rekabet daha az, sektör cok hizli büyüyor. 4. gruptakiler büyük sirketlere girerlerse sirtlari yere gelmez. 5. grupta rekabet cok ama iyi kazananlar da cok, stresli bir is. 6. grupdakiler daha keyifliler, hele mobil operatörler gibi ya da bankalar gibi büyük sirketlerde calisirlarsa cok da iyi para kazaniyorlar. 7. grupdakilere özellikle abd de cok iyi is var. gelecekleri parlak. ama türkiyede pek birsey yok. 8.gruptakilerin isleri yorucu, ama yaninda doktora da yapiyorlar, ilerde büyük sirketlere danismanlik yaparlarsa sirtlari yere gelmez.

yukaridaki adimlarda kisinin sectikleri arasinda 2 ler cok ise mutsuz olma riski artar.

yani kisaca birsürü farkli etken var, memnun olmayanlarin sanslari yaver gitmemistir ama günümüzün en avantajli bölümlerinden biri. en büyük avantaji ise bir bilgisayar mühendisini sirketi var etmez, kapiyi carpip ciktiginda bilgisi, becerisi de yaninda gelir, arkada biraktigi cok cok az olur. bu bilgisini dünyanin herhangi bir yerinde kullanabilir. tabi her is gibi istisnalar da var.

freelance güven vermiyor maalesef özellikle türkiyede kimse ödemesini zamaninda yapmiyor, isi yapip bitirsen bile ekstra istekler, degisiklikler bitmiyor. isi yapip teslim edip, ödeme ne zaman gelecek diye beklemenin stresi bir süre sonra "ay sonunda maasimi alirim kafam rahat" dedirttiriyor insana.
  • emrahday  (13.10.16 11:40:44 ~ 11:47:53) 
bir de şu açıdan bakalım. son yıllarda yaşananlar olan olaylar vs sebebiyle birçok genç insan ülkeyi terk ediyor/etmek istiyor. ve bilgisayar mühendisleri yazılımcılar bu konuda çok rahat. sadece eski şirketimden tanıdığım berline giden 25 kişi falan var.

seversen kendini geliştirirsen güzel bir meslek.
  • mhe guevara  (13.10.16 11:47:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.