[]

Üniversiteler ne işe yarıyor?

Başlık ilginç evet. Özellikle sosyal bilimlerde deli egolu hocaların ne işe yaradığını, öğrencilerin üniversite okuyup kendine ne kattığını merak ediyorum. Türkiye'de ''akademi'' denen olay neye yarıyor allasen?

Mesela istanbul Üni. iktisat mezunu birkaç kişi tanıyorum. Bir tanesi 1. bitirmiş iktisat bilmiyor. ''Ezberledim geçtim'' diyor. İyi bir üniversite hesapta.

Hocalar hiçbir şeye yaramayan, copy paste makaleler yazarak, batılıların kitaplarını derste okuyarak toplum refahına ne gibi bir katkı veriyorlar? Veya vermek zorunda değiller mi? Bir iktisatçının para ve maliye politikalarına reel katkılar vermesi, veya verebilecek vizyonda öğrenciler yetiştirmesi gerekmez mi? Adam mesela Kayserili. Lisans, yl, doktora Erciyes Üni'de yapmış, burnunu şehirden çıkarmadan profluğa kadar gelmiş.

Dünyada nedir bu işin olayı, bizde nedir? Bu üniversiteler ne işe yarıyor hakikaten anlamıyorum. Aydınlatın beni.

 
Askerlik süresini kısaltmaya, eş bulmaya, cv'ye yazmaya, ortamlarda hava atmaya...

"Kayserili" olacak. Kesme işareti kullanılmaz.
  • la rana  (25.09.16 22:24:57) 
Okuduğunu anlama kabiliyeti olan kişilerin iş takibi yapılan pozisyonlarda çalışmaları için ayırt edilmelerine yarıyor.


  • Batuhanolabilir  (25.09.16 22:30:41) 
ben türkiye'deki pek çok akademisyenin rolünün, öğrenci sirkülasyonunu sağlamaya katkıdan başka bir katkılarının olduğunu düşünmüyorum. bir çoğu piyasaya çıksa sahiden iş bulamayacak kimseler. ama dünyanın en vasıflı %5'lik kesimi içerisindelermiş gibi bir tavır içerisindeler. fen bilimlerini bilmiyorum, ama özellikle sosyal bilimlerde durum bu şekilde.


  • gogu delen adam  (25.09.16 22:32:33) 
yazdıklarına yüzde yüz katılıyorum.

mersin üniversitesinde mesela profesör olmuş kadın hocalar var (iibf) daha powerpoint'i kullanmayı bırak bilgisayarda nerden bulup açacaklarını bile bilmiyorlar. asistanları gelip sınıfta pc'yi açıp slaytı ekrana yansıtıyorlar.

askerlik, eş bulma +1

buralardan mezun olan çoğu kişi kpss, bilmem ne sınavı, o sınav, bankalara giriş vs için kastırıp illaki bir yerde çalışmaya başlıyor. ama eğitim olarak. sıfır bile değil eksi anasını satayım. tabi bu her unide böyledir demiyorum ama çoğunda böyle.

yine mersin üniversitesinde, ben 2010-15 arası okudum. bir dersin geçmiş yıllardan 2001,2002 soruları vardı. ve hoca bize de aynılarını sormuştu. yalan söylüyorsam allah belamı versin. hocanın adını, dersin adını bile yazarım. fotokopiden 2001den itibaren sorduğu tüm soruları alırdık. kadının 2001den 2012 ye kadar her vize ve final sorusu aynı idi. sadece sayılar değişikti :)

zorla kitap satın aldırmalar, zorla konferansa katılmalar ve konferansta hocaların yoklama alması :) daha neler neler anlatabilirim. usülsüzlüklere kadar ne rezillikler gördüm.

bu fakülteler, birilerine ekmek kapısı, gençler için 4 yıllık fakülte bitirip iyi kötü bir iş bulma, kızlara ve erkeklere eş bulma vs den başka bir boka yaramıyor.

okudugu alanın hakkını verip alanında iyi işler yapan kişileri tenzih ederim. çok sinirlendim yine.
  • mahone  (25.09.16 22:35:17) 
bu işin derinine inelim.

daha çocuk ilkokulda ezber yapmaya alışıyor.

üniversite sınavı geliyor, mesela adam iktisatçı, tm'den girmiş, hayvan gibi edebiyat ezberlemek zorunda. yazarın anası, babası, eserleri..

sonra herif üniversiteye gidiyor, adamın kafa artık ezbere basıyor. yeni bir şey üret desen, bir fikir, bir araç vs. belki mel mel bakacak suratına.

'üniversiteler ne işe yarıyor'dan ziyade; 'türkiye'de okullar ne işe yarıyor?' demek istiyorum.
  • tosiba  (25.09.16 22:37:18) 
Üniversiteler Türkiye'de şu an için meslek edindirme işine yarıyor. Bir üniversite makine mühendisliği eğitimi veriyor diyelim. Buradan mezun olan öğrenciler iş hayatında önemli işler yapıyorlar. Burası gerçek. Özellikle Türk doktorlarının ben iş yükü anlamında gayet başarılı olduklarını söyleyebilirim. Bizim üniversitelerimiz daha çok yeni. Ne zaman 300-400 yaşında bir ülke oluruz, o zaman belki bazı şeyler değişir. Bugün nasıl her Cambridge Üniversitesi'nden mezun olan bir Isaac Newton olmuyorsa, normal bir işe girip çalışıyorsa bu çok da abartılacak bir şey değildir diye düşünüyorum.


  • dissendium  (25.09.16 23:57:05 ~ 23:57:49) 
Işe yaramiyor gibi gozukebilir ama askere gidip universite okumamislari gorunce anliyorsunuz aslinda ne kadar elzem oldugunu.


  • zoghurt  (26.09.16 00:12:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.