[]

Kod yazayım mı yoksa hazır sistem mi kullanayım?

Kapsamlı bir internet projesi üzerine çalışıyorum, kendi projem. Blog + e-ticaret sitesi olacak. İçerik ağırlıklı olacak. Klasik e-ticaret sisteminden farklı birkaç özellik olsun istiyorum. Ürünlerde gif ve video sergilemek, kullanıcı yorumunu video olarak almak vb. Hazır templatelerle bu istediklerim mümkün değil sanırım. Ki tasarımını da daha önceden yazdığım frontend frameworkümsü kodlarımı kullanarak oluşturmak istiyorum. Hiç hazır sistem kullanmadım şimdiye kadar, hep kendim yazdım o yüzden pek de bilgim yok editlenebilirlikleri konusunda.

Backend - frontend kodunu yazabilecek seviyede bilgim var. Yazıyorum bir yandan zaten ama ara ara yanlış mı yapıyorum acaba diyorum. Basit bi' sistem alıp, siteyi açıp içerik oluşturmak daha mı mantıklı iş açısından? Sonuçta sitenin asıl operasyonel kısmı "iş" olacak, kodu değil. Klasik mükemmeliyetçi yanlışa mı düşüyorum?

Durup durup kararımı sorguluyorum. Sıfırdan siteyi kodlamak mantıksız mı sizce?

 
Bir cok CMS (Wordpress basta) artik bir cok ihtiyaci karsilayabiliyor. Eklentilerle isteklerinizi cekirdek koda girmeden yapmak mumkun. Enerjinizi siteyi bir sekilde acip, icerik uretmeye ayirin ve istediginiz ozelliklerin onceliklendirmesini yapin. Ona gore zamanla ekleye ekleye devam edersiniz. Eklerken de cekirdege girmek yerine eklenti gelistirebilirsiniz.

Kolay gelsin.
  • ekyil  (20.09.16 12:57:48) 
mükemmeliyetçi yanlıştasınız bence.

wordpress ciddi olarak çok iyi.
  • kurnaz  (20.09.16 13:10:26) 
kendin yazarsan satabilecek hale getirmek;
tek başınaysan 7-8 ay.
ekpseniz 4-5 ay sürer nerden baksan.

opencart vs. üzerinden gidersen, 2-3 ayda tek başına çözersin.
  • tchuck  (20.09.16 13:18:23) 
bir tarafta esneklik ve uzun vadeli cözüm, diger tarafta standart ve hizli cözüm. Genelde "full-stack" developerlarin düstügü bir hatadir ben yaparim, ugrasamam template ile, hazir kod ile demek. Bunu cözmek icin düsünceni "lean programming" bakis acisina cekmen lazim. böylece ikisinin avantajlarini da kullanabilirsin. "Lean" icin güzel bir sekilde örneklendirme var; proje gelistirirken iki yol var der "lean". ya tren yapacaksin ya ucak. ucak yaparsan herseyi kusursuz oluncaya kadar yaptigin alet ise yaramaz. tek kanatli ucak olmaz. tren yaparsan önce lokomotif yaparsin. lokomotif calisir yani isin en kücük parcasi bile islevsel olur. sonra zaman buldukca arka arkaya vagon eklersin, is yapmak icin engel degildir eklemedigin vagonlar.

senin örnegine gelince, önce hazir sistem kur, en basitinden en hizlisindan. uygulaman baslasin is yapmaya. sonra kendin icin en önemli olan kisimdan baslayarak uygulamana kendi kodunu yaz ve yavas yavas hazir koddan kendi koduna gecersin. bir taraftan hazir kod calissin, yaptikca da kendi kodunu devreye sokarsin. bu sayede acelen olmayacagi icin kendi kodunu daha özenerek yazarsin ve o modulde her türlü testini yapar, sonra sadece o modul icin kodunu devreye sokarsin. sayfan modüler olur, tabi modüler yapi icn cok daha ince düsünüp kod yazman gerekir.
  • emrahday  (20.09.16 14:20:53 ~ 14:23:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.