[]

Yurt Dışına Çıkmak

Eşimle yurt dışına çıkalım diyoruz. İşi gücü bırakacağız bir yıl kadar avrupa'da herhangi bir yerde yaşamayı düşündük. Başlangıçta belli bir para ile gideceğiz.

Orada ufak tefek garsonluk gibi işler yaparak yaşayabilir miyiz bir yıl boyunca? Hangi ülkeyi tavsiye edersiniz? İngiltere,Belçika, İsviçre ve tabi ki Almanya'da bir ay kadar kalabileceğimiz tanıdıklarımız var. Ne bileyim o kadar uzak olmazsa yunan adasında da takılabiliriz.

Yada yüksek lisan bursları ile gidebilir miyiz?

Fikir istiyoruz kısaca. yapan varsa duyan varsa fikri olan varsa lütfen paylaşsın. Şu anda her fikir bizim için değerli.

 
turist vizesiyle gidemezsin. yani gidersin 1 yıl kalırsın sonra bir daha avrupayı unutursun. dil okulu falan bulup o şekil gidersin anca uzun süreli.


  • cekilmis gayfe  (19.09.16 11:51:37) 
kafaniza göre turist vizesiyle 1 yil avrupada kalmaniz mümkün degil.

turist vizesiyl calisma izniniz olmaz, calisamazsiniz ve kacak duruma düsmeden 6 ay icinde 90 gunden fazla kalmaniz da imkansiz. en mantiklisi unilerin ucretsiz oldugu bir yerde lisans ya da yüksek lisansa kayit olmak ama ögrenciyken calisma izniniz asiri kisitli olur. yani kendiniz gecinmeniz imkansiza yakin olur.
  • kuehles blondes  (19.09.16 11:53:18) 
Gönüllü çalışmayı deneyebilirsiniz. Yiyecek ve yata karşılığında çalışıp gezenleri okumuştum. Helpx adlı siteyi bir araştırın


  • utkumon  (19.09.16 11:53:22) 
30 yaşını geçmediyseniz AGH yapabilirsiniz. Kuruluşlar masraflarınızı da karşılıyor.


  • hümanist tabutçu  (19.09.16 12:02:06) 
@kuehles'in dediği doğru ama tam değil. evet izniniz max.450 euro olur fakat kimse sizi saatlerce takip etmiyor. yani full time de çalışıp minijob gibi görünebilirsiniz. o sırada iş yerini sorgulamaya gelen görevli memur, o anda part time saatleri içinde olduğunuzu anlasa yeter. part time süresi bitiminde gelip orada olup olmadığınıza bakmıyorlar haliyle. o kadar da değil.

yani neyse işte; kısıtlı çalışma izniyle bile full çalışabilirsiniz. tabi haliyle patron da bilecek bunu.
  • kupigometa  (19.09.16 12:08:50) 
Kuzey Avrupa ülkeleri cok pahalı bilginiz olsun. İskandinav ülkeleri için konusuyorum.


  • fıytfıyt  (19.09.16 12:19:30) 
Bu iş için Avrupa uygun değil. Sizin gideceğiniz yer Güney Amerika. Neredeyse tüm ülkeler vizesiz. Süre dolunca hemen başka bir ülkeye gidip tekrar dönebilirsiniz. Arjantin, Şili, Uruguay, Brezilya çok popüler. Güney Amerika'ya gezmeye gidenler genelde bir yıl kalıyor.


  • tahin pekmez yoğurt  (19.09.16 12:21:24 ~ 16:01:39) 
@tahin pekmez
çoğu ülke 90 güne kadar kalma izni verir. bi tek paraguay 6 ay izin veriyor sanırım.

  • cekilmis gayfe  (19.09.16 12:57:27) 
Vizesiz de olsa 1 yil araliksiz kalamazsiniz hemen hemen hicbir yerde. Kaldiginiz sure icerisinde de zaten calisma izniniz olmaz.


  • stavro  (19.09.16 13:23:14) 
daha önce yurtdışına çıkmadığınız halde şu an yurtdışında yaşamayı planlıyosunuz, doğru mu?
eğer öyleyse "Türkiye ile suçlu iadesi anlaşması olmayan bir ülkeyi" seçmenizi öneririm.

  • theli  (19.09.16 13:45:04) 
@theli çok fazla polisiye izlediniz bu sıra sanırım.
sıkıldık sadece. burada insan bir kalıba giriyor. araba alacaksın ev alacaksın çocuk yapacaksın. evden işe işten eve gidip geliyorsun. biraz bu döngüyü kırıp bir yıl hem dil hem kültürümüzü geliştirelim bu sıkıntıdan kurtaralım kendimizi dedik. kötü mü ettik?

  • nedendir bilinmez  (19.09.16 14:11:51) 
1 yıl yurt dışında yaşayacaksınız, henüz hiç yurt dışına çıkmamışsınız, dolayısıyla probleminize çözüm olacağını nereden biliyorsunuz? Önce bir haftalığına tatile gitmekten falan bahsetseniz ciddiye alacağım ama bu haliyle elde tutulacak hiç bir şey yok.
Yani bence mars'a gidin, kafa dinleyin. hem paranız cebinizde kalır, harcayacak yer yok. Hem insan da yok.

  • theli  (19.09.16 14:21:23) 
@theli
bir hafta tatilden sonra aynı yere geleceğim. 1 hafta tatil demek 1 yıl ise yaşamak. ben yaşamak istiyorum.
Marsa gidersek de bu sefer su yok oksijen yok git gel 1 senelik yol. zor geldi açıkçası. Ama mars araştırmalarına katılıp bir yıl boyunca mars simülasyonunda yaşamayı düşünmedim değil. Hawaii'de sonuçta. Orası da uzak tabi ama bir mars değil. Olabilir yani fikirlere açığım.
  • nedendir bilinmez  (19.09.16 14:32:01) 
Neden yurt dışı? Bu söylediğinizi "iş, ev, araba, çocuk vs" döngüsünü Türkiye toprakları içinde de kırabilirsiniz. Tavsiyem doğu anadolunu ya da karadenizin ücra köylerinden birine gidin. Orada 1 yıl boyunca köylülerle birlikte yaşayın fındık toplayın, çay toplayın, çapa yapın. Belki kiranabilecek uygun bir ev bile bulabilirsiniz.

Açık söyliyeyim, yurt dışında karadeniz gibisini bulamazsınız. Paris falan çok sıkıcı. Hele Berlin... Bir daha düşünün derim.
  • faydam yoksa da zararim olmaz  (19.09.16 14:50:57) 
@faydam yoksa da zararim olmaz

Bence, her şeyiyle farklı bir atmosfere girmek istiyorlar. Karadenizde yine Türkler yaşıyor. Yani yemekler pek fark etmeyecek, adetler pek fark etmeyecek, insanlardan öğrenebileceğin şeyler pek fark etmeyecek...
  • hümanist tabutçu  (19.09.16 15:40:38 ~ 15:41:22) 
sizin önünüzde en büyük engeller
- vize problemi
- calisma izni (kacak calismak cok riskli, ilelebet avrupa defteriniz kapanabilir)
- ekonomik problemler
- ev kiralama barinma problemi

cözümler
- AGH - Avrupa gönüllü hizmeti (EVS) yolu ile calisma izni almak ve calismak
- Diger gönüllü hizmetleri ile calisma izni almak ve calismak mesela bu www.freunde-waldorf.de
bu tarz gönüllü hizmetleri ile örnegin almanya icin yaklasik 400 euro gibi maas alirsiniz, ayrica kalacak yer, ögle yemegi, sigorta gibi büyük masraflar da karsilanir. Yapacaginiz isler cok motive edici olmayabilir, elma toplamak, cocuk bakmak, engelli veya yaslilarla ilgilenmek gibi. dil ögrenebilirsiniz, dil kursununu "hosting" kurulusuna karsilattirabilirsiniz. bu tarz islerde yas limiti önünüze cikabilir, ya da esinizle ayni yerde is ayarlamakta zorlanabilirsiniz.

diger legal cözümler;
- is bulmak ve o sayede calisma izni almak
- üniversite, master, doktora icin gitmek (calisma izininizin limiti olur, gecimekte zorluk cekebilirsiniz)
  • emrahday  (20.09.16 12:23:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.