[]

hukuk bölümü neden bu kadar yükselişte

hatırlıyorum benim sınava girdiğim zamanlar 2000li yılların başları sayılır, hukuk puanları falan düşük sayılırdı, işletmeler, iktisatlar, uluslar falan efsoydu. Puanları da hukuklardan yüksekti genelde yanlış hatırlamıyorsam gerçi ben sayısalcıydım ama. Boğaziçi odtü, bilkent(burslu) işletmeler, iktisatlar, siyasetler. Bu bölümler çok daha gözdeydi, hukuklardan daha yüksek alırdı diye hatırlıyorum. Şimdi nerdeyse millet boğaziçi işletme olsa gitmicek. Bu senedin puanlarına baktım hukuklar çok yükselmiş, evet özelde paralı yüksek değil ama o da diğer bölümlerin paralısına göre daha yüksek. Bilkent koç işletmeler bile 200 bin, 300 binlere düşmüş paralısı. Özellikle işletme-iktisatta çok düşüş var. Millet neden kapış kapış hukuk okuyor anlamıyorum. Yani seven-isteyen okusun ama bu kadar imkanının geniş olduğunu sanmıyorum. Hakim-savcı zaten fetönün elindeydi, şimdi de yine yandaşların çoğunlukla, annen baban hukukçu değilse, çevren yoksa serbest avukatlık da zor. İş garantisi falan olduğunu zannetmiyorum tıptaki gibi. İnsanlar aöf iktisat ve işletmeyle boğaziçi odtü vs. iktisat işletmeyi bir mi tutuyor?




 
Ben tam tersi olduğunu düşünüyorum. Ülkenin hatri sayılır bir hukuk fakültesine 2009da girdim, puanlar siralamalar o zaman daha yuksekti. Şimdi bakıyorum da git gide düşüyor.


  • cabiday  (17.09.16 21:23:08) 
aslında siz tabii daha gençsiniz ben 2000de girdim sınava mesela 2001 taban puanlarda ankara ulusların taban puanı ankara hukuktan daha yüksek, aynı okulda iktisat işletmeler daha da yüksek mesela hukukun taban puanı 186, ulusların 189, iktisat 192, işletme 196 filan. Hukuk kamuyla aynı puanı. Ankara hukuk için bu. bilkentin iktisat uluslar burslu vs. 198, 205 filan. Paralıları bile 163 . Boğaziçi için de özellikle iktisat işletmeler 200ün üstünde.
gsü hukuk 196yken iktisat işletmeler 200ün üstünde

Şimdi evet özeldi devletti derken bi şekilde hukuk okuyorsun o manada da 150 bine giren de okuyor, ilk 100 giren de ama benim dönemimle 2000lerin başı iktisat işletmeler bu kadar gözdeyken hemen her okulda ve hukuk daha arka plandayken 15 yılda ne değişti de iktisat/işletme bu kadar düşerken hukuk modası oldu. O da ilerde işletmenin kaderini yaşayacak sanırım.

Hakim-savcı olmak zaten çok zor, siyasi bağlantılar vs, ailende hukukçu yoksa çevren yoksa bi büroya girip en fazla 2000 alırsın belki, onu ortalama bir iibfli de alabilir. Serbest avukatlık yapmak yetenek işi babandan büro falan kalmıyorsa kendi başına büro açıp sinek avlarsan müşterin olmazsa avukat olmanın ne faydası var büronun kirasını ödeyemezsin. Şimdi avukat çok fazla aradan sıyrılmak zor, hukuk bu kadar iyi bir alan mı cidden anlamıyorum herkes üşüşüyor
edit: odtü işletme iktisat 200ün üstünde yine uluslar falan 195. Marmara hukuk 179 mesela.
  • limoncello  (17.09.16 22:03:20 ~ 22:10:09) 
@burdasorularıben sorarım tercih eden sayısı artınca puanlar da doğru orantılı olarak yükselmiyor mu zaten?


  • limoncello  (17.09.16 22:10:38) 
@asilov insanların iyi bir üniversitedeki işletme iktisatla aöf işletme iktisatı bir görmeleri saçma değil mi, ama kpss kafasıyla tabii diploma olsun yeter. Peki bu bölümleri neden iibf diyip geçiyorlar ve aynı kefede değerlendiriyorlar ki bu da saçma. Ayrıca artık elini sallasan avukat. Bu kadar hukuk okuyan var. Aöfte adalet okuyup dgsyle geçen vs. Arz çok fazla evet staj yaptıktan sonra adın avukat ama sürekli iş yapabilmek kolay olmasa gerek.


  • limoncello  (17.09.16 22:14:00) 
mesela 2001de yine dokuz eylül hukuk 182yken iktisat 192 işletme 193müş.
tek fark o yıl gazi hukuk saydığım bölümlerden 1 puan daha yüksek.

  • limoncello  (17.09.16 22:18:22) 
sadece hukuk değil ki
ben de 2001 girişliyim bizim zamanımızdaki genetik, endüstri, bizden bir tık önceki (bir bilkent endüstri olamasa da) tekstil, gıda filan şimdi nerelerde?

bilkente ilk 100'le giren öğrenciyim, demek istediğin şeyi iyi anlıyorum da öğrencileri ve aileleri de anlıyorum

bazı parametreler var
1- devlet için b.içi işletme mezunu olmanın bir faydası yok. Merkezi sistem yerleştirmelerde istersen AÖF okumuş ol. Diğer yerleştirmeler tamamen torpile bakıyor.

2-Özelden insanlar bıktı. 17 yaşında tercih yapıyorsun 22-23 yaşına kadar okuyorsun hızla gelip geçiyor, eyvallah. Ama 65 yaşına kadar çalışacaksın. Senede 2 hafta tatil, sadece istanbulda çalışma şansı, günde 2 saat yol. Kaç yaşına kadar yapabilirsin bunu? 35, 40? peki 50 olunca ne olacak? Bunca yılda çoluk çocuk ne olacak? özellikle kız çocuğu olan anne babalar istemiyor. Garanti işi olsun. Maaşı daha az olsun varsın ama mesaisi belli olsun. Zaten 10bin lira maaş alıp (ki o maaşı alana kadar sülaleni belliyorlar, malum) sabah 6da gidip akşam 8-9da gelince mental ve fiziksel yorgunluğun ne evlenmeye ne çocuğa müsait oluyor, ne çocuk olsa sen bakabiliyorsun ve çocukların topu manyak oluyor filan. Alınan para psikoloğa veriliyor. Onun yerine 8-5 küçük bir yerde çalışsın 3-4 bin lira alsın. Hayatı daha kaliteli olur diye bakılıyor. Toplumun büyük çoğunluğunu oluşturan muhafazakar kitlelerin görüşü bu.Bu arada sülalemde çevremde bu okullardan mezun onlarca kişi var, sallamıyorum. Kadıköylü, kendisi kolej + BÜ okumuş anne babanın idealleri farklı olabilir belki. Ama ben toplumun ezici çoğunluğunu oluşturan kitlelerden bahsediyorum.İdealist olup BÜ uluslar yazan kuzenim var polis babası şimdiden dertli, bitirince ne yapacak diye. "Tanıdık"gelmiyor o ortamlar, ortalama yurdum insanına.

3-2000den sonra 2001de kriz oldu 2008-9'da sallandık şimdi de aslında işler çok iyi gitmiyor. İnşaat harici mühendisliğin sanayisi yok, memlekette üretim yok salt tüketiyoruz. Oysa köylü kentli herkes üniversite okuyor. Milyonlar sınava giriyor 3 sene 4 sene hazırlanıyor. Sonra bu çocuklar 3 sene 4 sene KPSS yahut komik rakamlarla çalışma gibi çileler çekiyor. Toplum genele bakıyor. İşletme iktisat da hakkariden ağrıya her yerdeki bölüm ve bitirince bir mesleğin yok :) Şaka gibi ama "hukukçu" bir statü, "doktor" bir statü, "işletmeci" ne Allasen? Bu kadar kriz geçirmiş, bu kadar boşta gezen genç görmüş insanlar, en garanti nereyi görüyorsa oraya gidiyor. Bizim zamanımızdaki "umut" tükendi, insanlar geleceke popüler olacak filan diye seçim yapamıyor.
  • niye ama  (17.09.16 22:24:32) 
Bence daha da yükselecek. Hem de inanılmaz bir ivme kazanabilir. Çünkü Türkiye gibi kırılma yaşayan ülkelerden hukuk en önemli unsurlardan biridir.


  • silver apple  (17.09.16 22:56:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.