[]

yoğurt ne kadar dayanır?

ne kadar hijyenik üretilirse üretilsin, ne kadar sıkı ambalajlanırsa ambalajlansın bir market yoğurdu bozulmadan ne kadar uzun süre dayanabilir?

markasını veremeyeceğim fakat haziran ayında buzdolabının dibinde unuttuğum ve son kullanma tarihi 31 ocak olan üç küçük paket kapalı yoğurt buldum. birini açtım, bozulma belirtisi yoktu. ne küf, ne koku. bilim adına bütün riskleri göze alıp tadına da baktım, normaldi. yemedim tabi attım çöpe (gerçi keşke atmasaydım diyorum, ambalajı açıkken kaç gün bozulmadan duracak onu da denerdim).

kalan açılmamış iki tanesinin birini buzdolabına geri koydum, birini de yaz sıcağında açığa, hatta pencerenin önüne koydum. kışın da kalorifer üstünde duracak. sene-i devriyesinde açıp bakmayı düşünüyorum.

fabrikası "o kadar hijyenik üretiyoruz, o kadar sağlam ambalajlıyoruz ki, ne içinde bakteri kaldı, ne dışardan hava girer" diye savundu kendini. ben ise bunun yoğurt olmadığı kanaatindeyim.

ne dersiniz hakikaten hijyenle ambalajla 8 ay bozulmadan durur mu yoğurt?

 
içine bi' sürü saçmasapan katkı maddesi koyuyorlar bozulmasın diye. bence de o artık yoğurt değil.

bu arada birkaç ay evvel tarihi geçmiş yoğurtların ambalajını (üstteki kapağı yani) yenileyip tekrar satışa sunuyorlar diye bir şey okumuştum, pek ihtimal vermemiştim ama yazdığınızı gördükten sonra ikna oldum.

evde yapın yoğurdunuzu.
  • evde liyakat kalmamis  (02.09.16 12:02:55) 
Paketi açıkken 10 günden fazla dayanmiyor ama kapalıyken uzun saçlı onkolog bir amca var, ismini unuttum şu anda; bahsettiginiz gibi bir deney yaptığını söylemişti. Sanırım yaklaşık 1 sene bekletmis, açtığında bir bozukluk yokmuş.


  • fraise  (02.09.16 12:05:29) 
Bu kadar katkı maddesi olan ürünlerin buzdolabında kapalı pakette bu kadar dayanmasını ben garipsemiyorum, fakat aynı zaman da aşırı zararlı katkı maddelerini de kullandıklarını düşünmüyorum, mesela biz inek sütünü kaynatıp buzlukta saklıyoruz ve haftalarca dayanabiliyor(daha doğrusu 3-4 hafta içinde tüketiliyor, bu yüzden bozulma zamanını yakalayamadık) tabi dondurmak ayrı olsa da aman tanrım bize ne yediriyorlar diye hey heylenmek saçma bence.

Bir de evet o şeyler yoğurt değil bana göre de, gerçekten yoğurt yapan bir yerde bir yoğurt yerseniz bir daha o hazır yoğurdu tüketmek istemeyebilirsiniz.
  • atom karincanin torunu  (02.09.16 12:07:23) 
fabrikası koruyucu katkı maddesi kullandığını kesinlikle reddediyor. bakınız gelen açıklama aynen şöyle, firma ismini ve fabrika mevkiini sildim. açıkçası ben pek ikna olmadım:

"yoğurt, bileşimce zenginleştirilmiş sütün yoğurt bakterileri (streptococcus thermophilus ve laktobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) tarafından fermente edilmesiyle elde edilen bir süt ürünüdür. bu nedenle, öncelikle yoğurt üretiminde kullanılacak sütün yağsız kurumaddesinin (sütün %87-88’i su, %12-13’ü ise kurumaddedir), özellikle de protein içeriğinin %30-35 oranında artırılması gerekir. bunu gerçekleştirmek için de, %8-9 olan yağsız kurumadde oranı %12’ye kadar yükseltilir. bu, kıvamlı, geleneksel yoğurt yapabilmek için bir ön koşuldur. bu nedenle, ... süt ürünlerinde yoğurt üretilirken sütün yağsız kurumaddesi ve proteini ultrafilitrasyon yöntemi kullanılarak artırılır
.
yoğurdun kalitesine (raf ömrüne) etki eden ikinci önemli faktör ise, kullanılan mayanın özelliğidir. starter kültür de denilen yoğurt mayası, esas olarak birbirleriyle ortak bir yaşam sürdüren iki bakteriyi (streptococcus thermophilus ve laktobacillus bulgaricus) içerir. biz işletmemizde yoğurt üretimde kullanılacak bakterileri seçerlerken çok titiz bir çalışma yapmaktayız. çünkü maya içindeki yoğurt bakterileri sadece sütteki laktozu parçalayarak laktik asit oluşturmazlar, aynı zamanda asetaldehit, diasetil gibi, yoğurdun tat ve aromasında etkili olan karbonil bileşenlerini de oluştururlar. ayrıca, bunların çalışma hızları ve aroma maddeleri oluşturma yetenekleri de farklılık göstermektedir. açıkçası, metabolik özellikleri çok farklıdır. optimum çalışma koşulları (ph, sıcaklık vb) arasında farklılıklar vardır. özellikle, laktik asit oluşturmaları arasında önemli farklılıklar bulunmaktadır. oluşan asidik ortam aktiviteyi sınırlayabiliyor. ayrıca, yoğurt bakterileri tarafından anti-mikrobiyel maddeler de üretilebiliyor. bunlar yanında çoğalmalarında sınırlandırmalar yapabiliyor. kısacası, süt teknolojisinde kullanılan yoğurt mayalarının aktiviteleri, yoğurtlaşma aşamasından sonra, oluşan asit ortamına, soğutmaya ve bakterilerin diğer özelliklerine bağlı olarak oldukça yavaşlıyor, adeta duruyor. bu sebeple aşırı ekşilik problemi ortadan kalkmaktadır.

endüstriyel yoğurtların bozulmadan uzun süre dayanmasının bir nedeni de, üretim aşamasında yoğurtlara herhangi bir bulaşma (mikroorganizma bulaşması) olmamasıdır. çünkü, iyi hijyen uygulamaları (ghp), dışarıdan olabilecek bulaşmaları önlemektedir. bizde bu bağlamda hijyenik dizaynlar, yeni teknolojiler, otomasyon ile üretim ve cıp (cleanıng ın place) sistemi ile yapılan temizlikler kullanarak ...'da kurmuş olduğumuz yeni fabrikamızda bu koşulları sağlamaktayız.

bunlar endüstriyel yoğurtların raf ömrünü uzatan temel faktörlerdir. bunun dışında, yoğurt üretiminde bakteri faaliyetini önleyici her hangi bir koruyucunun kullanılması mümkün değildir. yasal olarak kullanımı da yasaktır. ayrıca, süte ilave edilen maya miktarı, mayalama sıcaklığı, mayalama süresi, mayalama sonu asitliği, soğutma süresi ve şekilleri gibi çok sayıda parametre (değişken) de yoğurtların raf ömrünü etkiler. işte, bütün bu parametrelerin uygun şekilde optimizasyonuyla yoğurt kalitesi, raf ömrü, su salmaması istenilen şekilde düzenlenebilir.

kısaca belirtmek gerekirse, kurumadde özellikleri, kullanılan mayanın özellikleri, hijyenik üretim yanında, yoğurt üretimindeki önemli parametrelerin(maya miktarı, mayalama sıcaklığı, mayalanma süresi, mayalama sonu asitliği, soğutma vb.) çok iyi optimize edilmesi, endüstriyel yoğurtların uzun raf ömrüne sahip olmasını sağlayan temel etkenlerdir."
  • kibritsuyu  (02.09.16 12:11:14 ~ 12:11:51) 
yani madem yazdığınız gibi kibritsuyu, neden iki üç haftalık veriyorlar son tüketim tarihini, altı aylık versinler madem. onu da açıklasalarmış iyiymiş. gıda mühendisi değiliz ya, sallayıp duruyolar. gereksiz yere bi' sinirlendim yalnız. yanlış düşünüyorsam lütfen düzeltin.


  • evde liyakat kalmamis  (02.09.16 12:15:16 ~ 12:15:49) 
yoğurdun bozulması tadının ekşimesi, sümük kıvamına gelmesi ile olur zaten. küf, dışarıdan gelir. ev yoğurdu da böyle.

zaten sen de araştırmanı yapmışsın :) ev yoğurdu da epey dayanır aslında eğer güzel saklanırsa

"katkı maddesi"nden kasıt ne gerçekten anlamıyorum. o katkı maddesini (maya) evde yoğurt yaparken de koyuyorsun.
  • la noix  (02.09.16 12:17:32) 
Şöyle düşünüyorum; öyle bir sterilize etmişler ki içinde yararlı zararlı hiçbir mikroorganizma kalmamış.


  • petekpare  (02.09.16 12:41:10) 
Bu arada yogurtlarda olan şey petekpare'nin bahsettiği durum oluyor. Yani evet, katkı maddesi kullanmiyorlar ama içindeki yararlı zararlı bütün bakterileri olduruyorlar. Bu durumda da beyaz bir madde yemiş oluyorsunuz sadece.

Ben bir ara baya arastirmistim. Hatta evde yapılan yogurtlarin da başka handikaplari var; tamamen sağlıklı, mükemmel yoğurt elde edemiyoruz. O yüzden koyverdim gitti artık :)
  • fraise  (02.09.16 12:44:25) 
Haha, benim de dikkatimi geleneksel yogurt tanimi cekti. Demek gelenelsel yogurt yapiminin onkosulu sutun islenmesiymis.


  • f_d  (02.09.16 13:42:06) 
bence sorun son kullanma tarihinde. üretici zaten normalde bozulacağını bildiğinden çok daha önce bir tarihi yazıyordur. yani sonuçta 1 ocakta bozulacak denen ürün iki ay taze durup durup aniden küflenmiyordur 3 saat içinde. ki 2 ayda -ekşime hariç- bozulmayan yoğurt sekiz ayda da bozulmaz bence saklama koşulları değişmediyse. kabın açılması bambaşka bir konu tabii.


  • freya  (02.09.16 13:56:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.