[]

yurt dışında çalışan birileri var mı burada?

biraz akıl fikir almak için bir şeyler soracağım.

londra, kopenhag, brüksel, new york, san francisco, boston gibi yerlere iş başvurusu yapıyorum. üniversiteden 2 sene önce mezun oldum. amacım yurt dışı iş tecrübesi edinip 2-3 sene sonra tekrardan türkiye'ye dönmek. mevcut iş yerimde yaptığım iş ise "sales force effectiveness" diye geçen bir iş. genelde ilaç ve fmcg firmalarında olan bir pozisyon. saha/satış kadrosunu en etkin şekilde kullanmak için analizler yapıyorum. yurt dışında da başvurduğum firmalar genelde nestle, danone, roche, pfizer, novartis, gsk gibi firmalar oluyor. sorularım şunlar:

1- bu şartlar altında iş bulmak çok mu zor benim için?
2- çalışma vizesinin bu tip firmalara maliyeti nedir? çok maliyetli ise ondan mı istemezler?
3- yurt dışında çalışma ortamı nasıl? TR'den çok mu farklı yoksa orada da ortam burdan farksız değil mi?
4- insanlar nasıl? ülke ülke değişecektir ama yabancılarla yakından çalışma fırsatım olmadığı için tam kestiremiyorum anlaşabilir miyiz iyi bir şekilde?
5- yukarıda bahsettiğim şehirlerden birine ilgili firmalardan birinde işe başlasam hayat şartlarım iyileşecek diyebilir miyiz? yoksa çalışma ortamı ofisine göre boka mı sarar?
6- yurt dışında çalışanlar iyiki gelmişim buralara diyonuz mu?

gibisinden bir çok sorum var. son zamanlarda başvuru yaptığım yerlerle ilgili bir hareketlilik var. bazı yerlerden red geliyor ama 1-2 yer ise görüşme ayarlamak için çalışıyor. mailleşmeler de sürüyor bir yandan.

tecrübelerinizden yola çıkarak biraz yol gösterirseniz sevinirim.

 
abi ben okurken bile anladım ki sen oradaki işi değil kendi keyfini/durumunu geliştirmek istiyorsun.

alacak adam isterki alacağı adam işi geliştirsin.

bunu geçtim yaptığınız işte lokal alımlar yapılır genelde. sistem, dil bilmiyorsunuz zira.
  • kurnaz  (01.09.16 20:48:21) 
1-isin ne kadar rare oldugunu bilmiyorum. local adam yetistirmek, hazir adami getirmekten daha kolay olabilir cogu zaman. cogu hizmet sektörü icin ayni, diyorsan ki benim gibi welding yapan adam yok, seni uzaya bile cikartirlar, ama her bransta her sektörde ayni sey yok. yorum yapamayacagim.
2-maliyet sadece onunla bitmiyor da ugrastiriyor. direkt olarak burada, bir firma, almansan öncelik verelim dedi, nedeni de cok fazla belge isi ve sorun cikmasi. benden önce pozisyonda bir türk varmis, adam direkt bunu söyleyebiliyor.
3-oha. bu kadar genelleme yapmamak lazim, avrupa icinde ayni ülkede iki farkli sektör bile cok farkli yorum dönüyor. ama genel olarak daha profesyonel, daha az laubaliler. cok cok genellersem, kendi bransim üzerinden böyle derdim.
4-bir sekilde anlasabilmek sana bagli. ortamina göre uyum saglayamiyorsan, zor. tamamen kaniksanman, gene zor.
5-yorum yok. pozisyona yabanciyim, tüm sehirleri de bilmiyorum.
6-deneyimim yok, gene yorum yapamam.
  • portmanto  (01.09.16 21:33:55) 
ilgili şehirleri bilmiyorum da bu sene litvanyaya taşındım vilnius için söyleyebilirim.

1- Dendiği gibi bireyin özellikli olması çok mühim. Örneğin litvanya'da bir firma yabancı bir personel almadan ilan verip litvan birini aramak zorunda x sürede litvan birini bulamamış olmak ve bunu ispatlamak work permit şartlarından. X aklımda 2 ay diye kalmış bakmak zor geliyo şu an
2- Mesele maliyet değil. Üstte söylediğim uğraş sana çalışma vizesi çıkarmak 2 aydan fazla sürüyor, ben bu sürede ülke vatandaşını 2 ay çalıştırabiliyorum seni niye alayım? Ya burayı sevmezsen ya yabancılık çekip 1 ay sonra gitmek istersen vs.vs. Risk faktörü çok. Bir de şunu ben de bilmiyorum bizdeki gibi 1 e 5 tarzı durumlar olabilir yani 1 yabancı çalıştırabilmek için 5 türk çalıştırmanız gerek türkiyede.
3- Farklı. Avrupa verim daha yüksek ama çalışma algıları daha farklı, dünya yansa umursamaz hakkı 6 da çıkmaksa 6.00 da çıkar arkasına bakmaz vs. Kimse de vefasız falan demez.6 ya kadar da maksimumunu verir. Tabii istisnalar kaideyi bozmaz.
4- İnsanlar, insanlar. Tabii avrupa için konuşuyorum amerikalılar niyeyse gözümde herkese pislik gibi davranıyormuş gibi geliyor bana.
5- işinle ilgili en ufak fikrim yok.
6- Hayatta aldığım en doğru kararlardan biri. Nihayetinde gelmediğin sürece gelmemiş olacaksın hiç gelmeyip pişman olmak mı? gelip pişman olmak mı? bence gelip pişman olmak ki pişman olacağını çok sanmıyorum iş bulabildikten sonra.
  • wallcan  (01.09.16 22:40:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.