[]

Osmanlıca metinde şurayı okuyabilir misiniz?

Ekte resim var.

Ortadaki ve alttaki satır:
Ammâ ol maraz-ki ver[d]înec derler, sabî çocuķlarda çoķ 'ârıż olur. Bu maraża 'āmme _________________ el-'ayn dirler, zîrâ bu göz marazı peydâh olduķda göz şişer ve gözün kapakları çatlar, yarulur, andan kan akar ve çıkar. Böyle göz agrısına 'ilāc, kavunı yâhûd hayyü'l-'alemi üzerine koya, hammâmdan hazer idüp girmeye.

Ben boşluğun başındakini amme, sonrasını el-ayn okudum ama başka şekilde de okunabilir tabii.

NOT: Göz hastalıkları kitabına göre "ver[d]inec" hastalığı çocuklarda olurmuş, yetişkinlerde olana " el-yen' " denirmiş. Bu yüzden benim metnimdeki "el-'ayn" olarak yazılan ifade de el-yen' olup, yazım benzerliğinden dolayı ve konu göz (ayn) olduğundan karıştırılıp yanlış yazılmış olabilir. Ama farklı bir şey de olabilir, okuyamadığım kelimeyle birlikte bir Arapça tamlama olabilir. Mesela, "mevridenü'l-ayn" gibi, ama tabii o kelimeyi attım, onu bulmak lazım.

 
Metinde yapılan tanıma da bakılırsa "müverredü'l-ayn" gibi okunabilir. ama sanki ters bir tamlama gibi: göz kızarmışı. "'aynü'l-mürevved" olsaydı daha doğru olurdu sanki.

müverred, "güllenmiş, kızarmış" demek. verd (gül) kökünden.

Ama bu noktada da müverredin sonrasında bir "nun" harfi var. Onu nereye koyacağız. Neden konmuş olabilir acaba? Biraz da üste yazılmış nedense, yer olmasına rağmen.

"müverreden" okunabilir mi? Arapçada öyle bir şey var mı acaba? Sonuna gelen bir ek vb. olabilir mi?
  • gijilti  (29.08.16 01:22:00 ~ 01:26:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.