[]

akademik referans mektubu neden yazilir? neyi amaclar?

arkadaslar merhaba, klavyeyi Turkce'ye ceviremedigim icin uzgunum.
merak ettigim su, akademik referans mektubu neden yaziliyor? bir cok yer, ozellikle yurtdisi basvurularinda akademik referan mektubu istiyor, bu mektuplarin icerigi ne oluyor? hocalar neler yaziyor bu mektuplara?

mesela benim lisansim Sosyoloji'yse, Psikoloji'den yuksek yapmaya kalksam, bana yazilan mektuplarin Psikoloji hocalari tarafindan yazilmis olmasi mi gerekir? Ya da Sosyoloji'den hocalar yazar da, bu arkadasin akademik calismalari boyle iyi, soyle caliskan derlerse de o is gorur mu?

tesekkur ederim simdiden.

 
aldığın eğitim ve kişisel becerilerin doğrultusunda hocalarda bıraktığın izlemini yazıyorlar. aslında bir nevi sana kefil oluyorlar. seni iyi bilen bir hocanın yazmasında ve detaylandırması gerekli çünkü aldığın eğitimin ne kadarına hakimsin, tek başına ya da grup olarak çalışma yapabiliyor musun, sadece okulda gördüğünü değil de araştırarak daha fazlasını öğrenebiliyor musun, ders içi veya ders dışı sorduğun sorular veya derslerle ilgilenmen ne düzeyde, akademik olarak bir üst seviyeye hazır mısın, sadece ders bazında değil kişilerle olan ilişkilerinde ve iletişiminde iyi misin, farklı olana ve konun haricinde bir şey yapabilir misin, yabancı dilin iyi midir, okul harici uğraştığın bir şeyler var mıdır vb. gibi şeyleri alt alta sıralayarak yazarlar.
bu sayede seni yüksek lisansa alacak kişilerin kafasında seninle ilgili genel bir profil oluşur ve başka bir alana geçtiğinde altyapının müsait olup olmadığını, bu yeni alanda kendini geliştirip geliştiremeyeceğin ile ilgili fikir sahibi olurlar.

ilk başta seni tanıyan bir hoca olmasını söylemiştim ki bu husus çok önemlidir. çünkü seni tam manası ile tanımayan iyi niyetli hocalardan alacağın bir referans mektubunun maalesef çok bir değeri yoktur. standart olarak "bu öğrenci şöyle iyi böyle iyi, bölümünüze kabul etmelisiniz" diye klişe ve detaysız cümlelerle yazılmış bir referans mektubu bir işe yaramaz. hangi alanda eğitim aldığın ya da alacağının bir önemi yok. sadece seni ciddi olarak tanıyan bilen, daha önce çalışma yaptığın o bir hocandan alman yeterli.
  • entropee  (28.08.16 18:56:06) 
Seni tanıyan, ders aldığın ve tercihen dersinden yüksek notla geçtiğin hocalardan referans mektubu alman gerekir. Amacı başvurduğun yere seni akademik yeterliliği olan biri tarafından tanıtmak. Sen niyet mektubu yazıyorsun, transkript vs gönderiyorsun ama bakalım hocaların senin için ne söylüyor diye yoklamak. Hocalar da işte bu çocuk şöyle bir öğrencidir, benden şu dersleri almıştır, şu notları almıştır, başarılıdır vs gibi bi şeyler yazıyorlar.

Psikolojiden ders aldıysan o hocadan isteyebilirsin ama tek bir ders aldığın hoca referans mektubu vermeyebilir, verdiği mektup çok işine yarar olmayabilir. Genelde lisans hocaları verir referans mektubunu seni daha iyi tanıyan onlar olduğu için. Yani usulü öyledir.
  • buff  (28.08.16 18:57:39) 
yazdiklariniz icin cok tesekkur ederim. ben lisans egitiminde 2.5 seneyi geride biraktim, su anda exchange ogrencisi olarak Amerika'dayim. Buradan daha cok kendi ilgi alanim olan dersleri mi almaliyim, yoksa ogrenmem gereken seyleri mi, bilemiyorum.
lisansim Sosyoloji, ama ben daha cok Psikoloji, Karsilastirmali Edebiyat, Felsefe gibi dersler aliyorum ve almaya niyetim var. Ilerde de Felfese ya da Edebiyat gibi bir alanda yuksek yapmaya kalksam, zannediyorum lisansim farkli oldugu icin bir tik gerideyim Turkiye'deki universitelerde. Muhtemelen Sosyoloji yuksek lisansina basvurup, calistigim konuyu kendi ilgi alanima gore sekillendirmeyi dusunuyorum.
O zaman ben exchangede alacagim referanslari falan hic dusunmeyeyim, zaten bir donem buradayim hoca beni ne kadar taniyabilir degil mi?
ama gidip de karsilastirmali edebiyat alsam, o da ilerde calisacagim konuya mukemmel katkilar yapmaz, militarism ve antropoloji dersi daha cok katki saglar gibi bana.
  • damba  (28.08.16 19:54:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.