[]

İnce ama büyük bir kazık mı yiyoruz?

aşağıda bir duyuru görünce dayanamadım, belki yazanlar falan olmuştur bu konuda daha önce ama, siz de teklonojik ürün alırken hem türkiye faktöründen (vergiler) hem de genel olarak firmaların attığı o ince kazıktan haberdar mısınız merak ettim.

mesela cep telefonu diyelim; facebook, instagram, messenger, whatsapp vs, bu tür app'lere sürekli (bazen 3 günde 1) güncelleme gelmesi garip değil mi?

bahsettiğim duyuruda arkadaş facebookta yapılan yorumların görünmediğinden bahsetmiş, bu durum uygulamayı güncelleyince falan düzeliyor. -halbuki yorum yani bu, en temel özellik, yıllardır var- bunun gözükmemesi ve güncellemeyle düzelmesi son derece saçma değil mi? bence bilerek yapıyorlar, güncelledikçe telefon hafızan doluyor, cihaz yavaşlıyor vs, böylece yeni telefon alma ihtiyacı duyuyorsun.

hatta daha ileri gidiyorum, piyasada 16 GB, 32 GB, 64 GB şeklinde hafıza seçenekleriyle gelen telefonların bahsettikleri hafızaların yarısı dolu aslında. 16 alayım desen 7 küsür GB sana bırakılmış, ne anladım ben o 16 GB'tan.. siz de farkettiniz mi bunu, yoksa paranoyakça düşünüp feci bir komplo teorisi mi kurguladım ben. yakın zamanda telefon aldım ve durum her markada böyleydi.

yani başlıkta kazık mı yiyoruz dedim de, salak yerine konmak daha vahim. siz ne düşünüyorsunuz?

 
Bence bu kadar derin düşünme abi.


  • gozu acik sevisen yahudi  (23.08.16 11:52:53) 
Buyuk resmi gormussun tebrikler.


  • kuzey li  (23.08.16 11:55:12) 
kazık yemiyoruz
en azından kapasite ve güncelleme konusunda.
uzun uzun yazmaya üşendim.

vergiler ve ince kazıkları evet yiyoruz.
usa de 120 dolar olan kulaklık bizde 300 dolara satılıyor.
vs vs
  • rentts  (23.08.16 11:56:04) 
carkin devamli donmesi gerek haci. oyle dusun bir de.


  • baldur2  (23.08.16 12:00:08) 
nerden geldi bunlar aklına? 16 gb telefon evet ama işletim sistemi de belli bir alan kullanır. istersen işletim sistemini sil 16 gb tertemiz kullan. çok düşündün mü bunu cidden? güncelleme yapmak istemiyorsan o app'ı silersin olur biter. telefon da yavaşlamaz.


  • cekilmis gayfe  (23.08.16 12:00:29) 
Bir özellik koyup, senelerce aynı şekilde devam ettirse ilerleme olmaz. Hep yerinde sayar firma.

Siz fark etmesenizde sürekli güncellenir o uygulamalar.

Elektronik ürünlerden kazık yiyor muyuz yiyoruz ama bunun vergilerle alakası var...


.
  • kartallar yuksek ucar  (23.08.16 12:05:41) 
günaydın kardeş, 2016'dayız. kaç senedir uyuyosun?


  • animalman  (23.08.16 12:14:44) 
depolama sorunu için:
(bkz: google drive)
(bkz: onedrive)
(bkz: dropbox)
(bkz: yandex disk)
(bkz: box)
  • yons  (23.08.16 12:15:55) 
@douchebag, tamam şirket ama bu tek bir şirket değil ki hepsi ortak bir sözleşme imzalamışçasına hareket ediyor.

@cekilmis gayfe, abicim biliyorum önbellektir işletim sistemidir. ama sen 16 gb diyip yarısını buna ayırırsan olmaz, evet çok düşündüm. o zaman 16 gb diye pazarlamayacaksın. güncelleme yapmak istemezsen diye bir durum yok bunu zorunlu kılıyorlar, bunu anlamak o kadar zor olmamalı yani. ne dedim normalde stabil olarak çalışıp, zaten olması gereken bir özellikte sorun çıkartılıyor sonra bu durum güncellemeyle gideriliyor. sebep?

@yons, bulut hesaplar çözüm değil malesef
  • Improbable  (23.08.16 12:22:20) 
Abi gerçekten çok güzel düşünmüşsün. Cevap vermek gerekirse, ÜST AKIL'ın oyunu olabilir.


  • i ve been mistreated  (23.08.16 12:28:11) 
hafızadan önce, sözlükte de açılmış başlıktaki gibi mağazalardan kazık yiyoruz.adam 14 liralık ürüne 14.30 yazıyor mesela.ee almıyacakmısın 14.30 görünce? fark etmeyeceksin bile.


  • mungojerry  (23.08.16 12:32:52 ~ 12:33:57) 
yarın gel rasim ozan kütahyalı'nın yanında başla.


  • babilbaligi  (23.08.16 12:42:14) 
güncellemeler ile ilgili bir sıkıntı yok. öyle olmak zorundalar. mesela yorum örneğine gelelim: facebook uygulamasına bir güncelleme geliyor, yorumları etkileyen. adamlar bunun testlerini yapıp yeni sürümü çıkarıyorlar. sonra bi bakıyorlar, bilmem ne cihazında sıkıntı varmış. hop yeni bi güncelleme daha. yani adamlar bilerek bozuk bir yazılım çıkarmıyorlar. uygulamalar oldukça kompleks, ufak bir değişiklik birçok şeyi etkileyebiliyor. kendi testlerini geçse de, gidip alakasız bir cihazda sıkıntı çıkıyor olabilir veya testlerine eklemedikleri bir yerden sıkıntı çıkabilir. yani bu büyük uygulamalardaki güncelleme olayı hep böyle olacak. sebebi sadece bu değil, adamlar sürekli yeni özellik ekliyor. özellik eklemese performans ile ilgili düzenlemeler yapıyorlar.

ama o 16 gb yazıp 7'sinin dolu gelmesi olayına ben de kızgınım. orospu çocukları.
  • yasli ateist  (23.08.16 12:53:00) 
(bkz: planned obsolescence)

mevcut dünya ekonomisinde SINIRLI kaynaklarla SINIRSIZ büyüme hedefleniyor. Sınırsız büyüme dedim dikkat edersen, "müşterinin çıkarına en uygun düşen ürünün üretilmesi" ile "ne yapsak en çok telefonu satabiliriz" kesişmeyeceği için şirket mecburen ikinci seçeneği seçecek. dış dünyadan da bağımsız olmadığı için uyum sağlamak zorunda. birim başı maliyet devamlı düşüyor ama bu onu daha ucuza alacağın anlamına gelmez, aradaki fark kapanana dek (artık zaman dilimi nasıl hesaplandıysa) bundan istifade etmek isterler.

Sınırsız büyüme beklentisi olduğu için de ürünlerin belirli bir ömrünün olması gerek. Telefona 512 GB alan da gömer adam, o büyük bir problem değil. Yalnız soru şu, neden öyle bir şey yapsın ki? Ortalama bir kullanıcıya 5 lazımsa telefondaki depolama alanının 6 gb olması lazım. Seneye bu ihtiyaç 7 gb olacak ama o zaman da 8 gb olan telefonu satacağım zaten. Adam bugün 512 koysa millet yarın 1024 isteyecek. O yüzden bu tür sorunlarla uğraşmamak için bugün 6 koyup seneye de 8 koyuyorlar. Sen "niye 8 lan" diyemiyorsun çünkü medyada çoktan "işte yeni telefon!!! bu adamlar birer dahi olmalı, kutunun dışında, devrimsel ürün, artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" diye haberler ve reklamlar dönmeye başlamış oluyor.

hepsi aynı şeyi yapıyor demişsin, çünkü rakip şirketler, birbirlerine göre pozisyon alıyorlar. sen üçüncü bir şirket olarak araya girip çomak sokabilirsin, bu gayet mümkün. o zaman da aşağıdaki senaryoyu yaşarsın yalnız. (yazdığım cevapta "devamlı büyüme" kısmını arat, orada yazmıştım.)

eksiduyu.ru
  • hayirsiz  (23.08.16 12:53:54 ~ 13:39:21) 
illüminati


  • nickini degistiren yazar  (23.08.16 12:57:46) 
Vergi kısmı evet kazık ama diğer kısımlara katılmıyorum. iPhone 6 kullanıyorum 64 GB. Türkiye ortalamasına göre gayet iyi ve bol bir internet paketim var. Telefon gerekli gördüğünde güncellemeleri filan yapıyor hiç haberim olmaz. (Sanırım geceleri yapıyor) 2 yıl oldu ne hafızada yetersizlik ne de telefonda yavaşlık gördüm. Bunun için ekstra bir çaba göstermedim. Anlattıkların eski general mobile telefonumu aklıma getirdi. Güncelleme gelince deli olurdum. Zaten bir süre sonra uygulama yükleyemez oldum hafıza yetersizliğinden.
Özet olarak şunu demek istiyorum. Teknoloji gelişen bişey. O uygulamalar sürekli bir yenilik getiriyor yada bir açıklarını kapatıyor. Ayrıca 16 GB bir telefon aldığında bunun sana 16 GB yer sağlayacağını düşünmemek lazım. Mesela ben 64 ün 50 sini kullanabiliyorum sanırım ve bu bana fazla fazla yetiyor.

Bana sorarsan her şeyi fazla fazla al ve gerçekten iyi olanını al.

Konuyla ilgisi çok yok ama mesela 9000 lik bir klima almak saçmalıktır. Evime 2 tane 24 binlik aldım. Yaz kış hiç sıkıntı çekmiyorum. Klima ile hem ısınma hem soğutma yapıyorum. Elektrik faturasında hiç kalabalık gelmedi. Halbuki alırken çok söylediler bay efendim fatura çok gelir bay efendim o çok büyük olur vs.
  • infernalcadre  (23.08.16 13:10:09) 
Editleyemiyorun ama şunu da düşün. 10 yıl onda 256 mb hafıza kartları vardı ve o zamanlar 8 GB hafıza kartı çok büyük bir olaydı. Şimdi ise terabyte lardan filan bahsediyoruz ve o 256 mb hafıza kartı artık yok.


  • infernalcadre  (23.08.16 13:12:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.