[]

Anlama / Algılama/ Öğrenmede sıkıntılar...

Şu ana kadar hiçbir dersi derste anlayamadım. Takip etmeye çalışıyorum algımı açık tutmaya çalışıyorum yok olmuyor ciddi ciddi gerizekalı olduğumu düşünmeye başladım. Ama hakim olduğum/bildiğim derste/konuda da kimse beni kolay kolay geçemez, yani öğrenmede aşırı problem yaşıyorum ama bildiğim bir şeyi uygulamada da bir o kadar kıvrağım. Her derste hayvan gibi de not tutarım.

Mesela yer tarifleri konusunda da kolay kolay anlayamam. Camiden aşağı doğru gel diyor mesela yol tarif eden. Ulan atari oyunu mu bu aşağı doğru gel ne demek. Başkası hemen anlıyor tarif ettiği yeri Bunda da sorun bende olmuş oluyor herhalde.

Filmleri takip ederken çok fazla zorlanıyorum ve çoğu yan konuları kaçırıyorum. Bu belki filmin ilgimi çekmesiyle ilgili olabilir de filmin bir kısmı geliyor mesela ohooo dalıyorum düşüncelere planlara.

Bardağı taşıran son damla ise, dün oturdum saat gece 12den sabah "8"e kadar diferansiyel denklemler çalıştım. Daha doğrusu çalışmaya çalıştım. İnternetten o kadar kaynağa baktım, kitaptan baktım, fotokopilerden baktım ve YOK OL-MU-YOR. OL-MU-YOR OL-MU-YOR. Girdim bu gün sınava kaldım herhalde. Yaz okuluna da boşuna gelmiş olucam. 2 dersin daha sınavı var onlardan da kalayım tam olsun bırakayım okulu. Sinirden ağladım artık, ciddi ciddi gerizekalı mıyım acaba diye düşünmeye başladım. Tamam son gece çalışmakla bir yere kadar ama aynı şartlardaki arkadaşım sular seller gibi bir gecede anladı olayı. Oksijen israfıyım yemin ediyorum, bu kadar üstüste başarısız olduğum dönem olmadı. Daha kötüsü de olamaz herhalde. Psikloğa(psikiyatr da olabilir net ünvanını hatırlamıyorum) yoğunlaşmayla ilgili sorunlarım olduğunu söyleyip gittiğimde bu konuyla ilgili bir test yapmıştı ve normal olduğunu söylemişti de bu nasıl normallik ?

 
Öğrenme yöntemini anlamaya çalış. Nasıl olunca daha iyi- kolay öğreniyorsun?
Biri anlatınca mı, yaparak mı, görerek mi? Farklı öğrenme modelleri var, biri daha önceliklidir, o öncelikli olanı anlayıp eksiklerini, seni zorlayan noktalarıı nasıl giderebileceğini öğrenirsin.

Kendini arkadaşınla kıyaslama hem. herkes her konuyu aynı hızda anlayamaz ki. Kimi daha yavaş öğrenir kimi daha hızlı öğrenir. İlgilendiğin konuları, merak ettiğin şeyleri daha çabuk öğrenirsin. O konuda önceden birikmiş bilgin varsa konuya yabancı değilsen daha hızlı öğrenirsin...
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (20.08.16 19:33:04) 
çok kitap okursan anlama algılama öğrenmedeki sıkıntıları çok rahat giderirsin. klişe gibi duruyor ama bunun ilacı bu. çok kitap oku.


  • e a p  (20.08.16 19:51:20) 
ben de dinleyemezdim, başka şeylere dalardım. 1 dk içinde 5-10 konu arasında daldan dala zıplardım.

önce zihnini boşalt. başka sorunların varsa onları hallet ya da çalışırken unut.

ayrıca başka doktorlara da görün. vitamin, demir vs eksikliği olabilir.

kan değerlerine kesin baktır. şimdi aklıma geldi. çalıştığım bir yerde kız öğrencilerden birisi sürekli boş boş bakardı etrafa. sarhoş gibi biriydi. hoca ailesine söyledi. doktora gittiler ve değerleri çok düşük çıktı.

edit: bi de kendine haksızlık etme. affedersin hangi gerizekalı kendinin farkında? hiçbirisi sorununun olduğunu bilmiyor. dünyayı öyle zannediyorlar. sen probleminin farkındasın çözüm arıyorsun, halledersin ;)
  • kupigometa  (20.08.16 19:53:16 ~ 19:55:19) 
@hayat aklini konusacak bir filozof uret
Yaparak daha iyi anlıyorum, hatalarımı vs görüyorum ama açıp kitaptan baktığımda detaylar arasında boğuluyorum. Anlamadan geçemiyorum da aklıma takılıyor ufacık bir kısım bile olsa.

@e a p
Ben de aslında bunu düşünüyordum. En son okuduğum kitap ortaokulda "Denizler Altında 20.000 Fersah"tı. Daha sonraları 1-2 denedim okumayı ama sıkıldım bıraktım. Belki de ilgimi çeken türü bulamadım.

@kupigometa
Eve gidince bir kan testi yaptırayım. İyi düşünceleriniz için çok çok teşekkür ederim.

@üğpoıuy
4 soru soracaktı. 4 konu söyledi ve en temel örneklerini sordu. 1.5 soru yaptım ve kalmayı başarabildim. 70 kişi alıyor dersi 5 kişi kalır herhalde sen düşün. Senelerdir süregelen tembelliğin de etkisi var ama çıkacak yerler belliyken salak durumuna düştüm. Elle tutulur bir başarın var en azından, temelin sağlammış zamanında anlamışsın konuları.
  • Golden Ratio  (21.08.16 06:12:22) 
Yaparak daha kolay öğreniyorsan o zaman kinestetik öğrenme modelini incele. Nasıl kolay öğreniyorsun, ne olursa zorlanıyorsun bakarsın. Öğrenme modellerine göre zorlandıkları yerlerde yardımcı olmak için öneriler, alıştırmalar var.
Bizim eğitim sistemimiz görsel öğrenme modeline göre hazırlanmış. İşitsel ve yaparak öğrenenler bu nedenle epeyce zorlanıyorlar. Senin de zorlanman normal yani.

O aşaya sallan, yukarı kıvrıl tanımlamaları hatalı da ondan anlamıyorsun. Çoğu kimse doğru düzgün anlamıyor. Kuturusuna gidiyor işte. Ben deniz kenarında yaşıyorum, aşağı yürü deyince denize doğru yürümem gerek o bana denize paralel bir sokakta sokağın bir ucunu anlatmaya çalışıyor ama hangi ucuna gideceğim belli değil. sokağın aşağısı yok ki. Rampadan eşekler iyi anlar, bizim doğu batı veya saat yönünü kullanmamız lazım esasında.

Film, kitap, resim, karşımızdaki kişi, araba.. aklına gelen her şeyde her insan farklı şeyleri görüyor, çünkü farklı şeylere dikkat ediyor. iki yıl kadar birlikte çalıştığım müdürümün bıyıklı olduğunu fark etmemişim ben. Eşime (o zaman nişanlıyız) tarif ediyorum; " bıyıklı olan mı" dedi "yoo onun bıyığı yok" dedim. biraz iddialaştık, ertesi gün baktım ki adam bıyıklıymış hakkat. O bir anlık gördü ben 500 gün beraber çalıştım. Eğitimini, kişilik yapısını vs konuşuyor olsaydık yanılmayacaktım. Çalışanlarına tutumu, dürüstlüğü vs bülbül gibi şakırdım. Soru ilgilenmediğim alandan gelince toto yattı.

Gerizekalı olduğunu düşünme yani. Öğrenme modelin (teknik yani), dikkat, ilgi, önceki bilgilerin, tekrar... Öğrendiğinin kalıcı olması anlamında öğrenmede hepsinin eşit diyebileceğim oranda etkisi katkısı var. Kendini tanıycan, ilgi duyacan yani merak edecen, dikkat edecen ve ne kadar tekrar o kadar sağlam. Formül bu :)
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (21.08.16 10:23:13 ~ 10:23:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.