[]

mühendislik üzerine hukuk mu işletme mi?

Öncelikle merhabalar,
itü'de kontrol mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Açıköğretim üzerinden iki yıllık bir okul okuyup sonrasında dgs ile iyi bir okula geçiş yapıp 5-6 sene içerisinde(saydıracağım dersler mutlaka olacak) ikinci bölümü bitirmeyi planlamaktayım. Soracağım soruya gelirsek, hangi opsiyonun daha mantıklı olduğunu sebepleriyle birlikte yazarsanız sevinirim. Seçeneklerim şunlar;

1- Devlet üniversitesinde hukuk(galatasaray hukuk veya istanbul hukuk) + mühendislik

2- Özel üniversitede hukuk(bitirmesi biraz daha rahat olur) + mühendislik

3- Boğaziçi veya galatasaray işletme + mühendislik

4- Nispeten rahat üniversitede işletme + mühendislik

5- boğaziçi veya galatasaray ekonomi + mühendislik

6- Rahat bir üniversitede ekonomi + mühendislik

7- hiçbiri

Şimdiden teşekkürler

 
7) Hiçbiri.


  • drako  (20.08.16 14:05:18) 
Amacın mühendislik yapmak mı diğer mselekler mi önce buna karar ver bence, tercihlerini "mühendislik + ilgili alan yüksek lisansı" şeklinde yapsan daha iyi bence, yasal zorunluluk derdin yoksa, ben çok yanlış bölüme gelmişim, demiyorsan ya da devlette çalışmayı düşünmüyor isen tekrar lisans okumanın anlamı yok.

Ben bu seçenekleri değil de yapabiliyorsan:
mühendislik + boğaziçi, galatasaray; işletme ya da ekonomi yüksek lisans, derim.
  • gezegen olan pluton  (20.08.16 14:17:30) 
Ben muhendisim, eşim avukat. Hem de odtü elektronik ve ankara hukuk.

şimdi bu bilgiyle ve tecrübeyle soruyorum: deli mi silkti? derdin ne lan?

Öncelikle hukuk'u unut. Bin tane sebebi var, biri bile yeter unutman için. Her özel üniversite hukuk fakültesi açarak başladı, piyasada avukat fazlası var. Zaten hakim falan olmazsın, bi de hukuk sistemi çöktü zaten (bildiğin çöktü, mahkemenin verdiği kararları kurumlar uygulamıyor bile).

illa ikinci bir şey okuyacam mühendisliğin üstüne diyorsan, daha çok mühendislik oku. İşletmeci mühendis arayan yok, hukukçu muhendis arayan yok. Odtü elektronik + işletme okuyan arkadaşım var, sadece mühendislik yapıyor.

rahat battıysa yüksek lisans yap. Ya da git mekatronik oku saçları beyazlat.

Daha iyi muhendis arayan yer çok. Yurtdışı imkanın da olur. Buradaki hukuk sadece buraya bağlı kalır.
  • harzem  (20.08.16 14:23:33) 
Insaat muhendisligi deseydin kesin hukuk derdim. Hem hukuk hem muhendislik bilen eleman acigi inanilmaz fazla ve hukuk +muhendislik alanlarinda sozlesmeler konusunda calisirsan yurtdisinda da rahat is bulabilirsin, hatta dilini cok iyi gelistir direk yurtdisina yonel derim, yurt disi santiyelerde sozlesmelerle calismaya baslayip sonra bilirkisi raporlari hazirlayacak yetkinlige gelmek cok onemli. buyuk danismanlik firmalarinda ( hill international, navigant, fti, secretariat) cok rahat is bulabilirsin. Insaat/enerji sirketlerinde on numara avukat/danisman olursun. Bizim sadece hukuki olarak yorum yapabildigimiz delay reports, feed expert reports vs sen teknik olarak da anliyor olacaksin. Muhendislik + hukuk cok guzel kombo. bunun icin illa devlet univ. hukuk gerek yok bence, iyi bir ozel universitesinde hukuk da olur, onemli olan hukuk nosyonunu almak, sen turk hukukuna yonelik calismayacaksin zaten, hakimlik savcilik zaten salla. bir bes sene once olsa, ya da once muhendislik okumus olsam kesin yapacagim istir. cok akillica dusunmussun.
edit: bir de yazmayi unuttum bu kombo ile on numara hakem de olabilirsin ilerde. olur da karar verirsen bilgilendirme konusunda yardimci olurum.

  • kassiopeia  (20.08.16 14:24:46 ~ 14:36:52) 
iktisat ya da işletme için ikinci üni okumaya gerek yok, master kafi.

hukuk okusan eğer kapasiten varsa değişik bir kariyer yapabilirsin ama çok da beklediğin gibi olmaz.

amaç önemli.

bana sorarsan bu kişi girişimcilik yapmayı denesin. para kazansın derdi o sanırım.
  • kurnaz  (20.08.16 14:56:08) 
Galatasaray hukuga dikey gecişle gecebileceginize inanıyor musunuz sahiden? O kadar yılda 1 kişi bile görmedim dgs ile geçiş yapmış. Onun için sağlam çalışmak gerekiyor. Çalışmak da yetmiyor, başka etkenler var. Okula başladıktan sonra bir yandan da mühendislik yapayım diyemezsiniz mesela. Dersler öyle laylaylom şekilde geçilmiyor. Kısacası Galatasaray hayal, İstanbul zor.

Yine galatasaray'da işletme Vs okumak için fransızca bilmeniz gerekiyor, bilmiyorsaniz hazırlık okumanız gerekiyor. (Hukukta derslerin cogu turkce oldugu icin fransizca ile ilgili bir sey demedim) Bogazici işletmeye dgs ile geçiş yapabilir misiniz, bilmiyorum.

Tam bir fikrim yok ama yapabiliyorsaniz gsü ya da boğaziçi'nde işletme alanında yüksek lisans mantıklı olabilir tabii.
  • fraise  (20.08.16 15:24:57) 
mühendislik + hukuk yaparsan sağlam sözleşmeci olursun. istediğin bu mu?

işletme, ekonomi master yaparsan daha mantıklı 4 sene neden okuyasın ki?
  • antikadimag  (20.08.16 15:34:51) 
Sour, o 1 2 kişiyi de insiyatife bağlı olarak alıyorlar. Sadece sınav yetmiyor sanırım. Mesela galatasaray yabancı öğrenci için de aynı şeyi yapıyor. Her bölüm için 1 kişilik kontenjan aciyor fakat çoğu yıllarda bazı bölümlere öğrenci almıyorlar hatta geçen sene başlayanlarda hiç yabancı öğrenci yoktu. Bunun gibi dgs ile geçen benim dönemimde hiç kimseyi hatırlamıyorum, üst donem de yoktu. Alt dönemleri bilmiyorum ama varsa bile totalde 1 ya da 2 kişidir.


  • fraise  (20.08.16 16:01:41) 
topluca cevap vereyim, yaşım 22.
İkinci bir bölümü okuma isteğim genel olarak hukuk nosyonuna sahip mühendis eksiğinin olması, yalnızca mba yapmış mühendislerin yönetici pozisyonunda yetersiz kalması(bana göre) ve ekonomi-mühendis ikilemesini yapmış mühendis eksikliğinin olduğunu gözlemleme temellerine dayanıyor.

@ktflk bölümümü seviyorum, okulum 6 ay keyfi nedenlerden uzadı(bölüm sıralamam 13-14 civarında). İkinci üniversite istememin sebebi ülkede yapılan argenin oldukça yetersiz olması ve işe giren bir takım arkadaşlarımın satış mühendisi olmasından kaynaklanıyor.

@kaptan maydanoz biraz rahat battı, biraz farklı bir kariyer yolu çizmek istiyorum.

@gezegen olan pluton devlette çalışmayı en azından şu aşamada düşünmüyorum. işletme-ekonomi yüksek lisansını aklımda tutuyorum, teşekkürler değerli fikirlerin için.

@harzem avukat olarak çalışmaktan ziyade hukuk nosyonuna sahip bir mühendis olarak çalışmak bana daha cazip geliyor. Bölümüm zaten mekatroniğe yakın, üsttekileri yapmazsam bi mekatronik veya kontrol yükseği planlıyorum.

@kassiopeia tam aradığım adamsın, bu tip işler bana oldukça çekici geliyor ve enerji alanında çalışma fikri zaten okuduğum bölüme görece yakın olması nedeniyle ilgimi çekiyor. İlerde hukuk yolunu seçersem mesaj yoluyla rahatsız ederim. Teşekkürler tekrardan

@brk37 fikrine saygı duyuyorum fakat herhangi bir olaydan haberdar olduğunu düşünmüyorum.

@kurnaz hukuk içlerinde en ilgi çekici olanı, önümde ulaşabileceğim mühendis+avukat örneği varsa onlara ulaşabilmeyi planlıyorum. Girişimcilik her zaman aklımın bir köşesinde yer alıyor / doğru zamanı bekliyorum.

@fraise evet inanıyorum, çok sağlam çalışmak gerekmiyor kontenjanları yök belirliyor okulun herhangi bir karar mekanizmasında yetkisi yok. Ösym yerleştiriyor, kazanırsan kayıt yaptırıyorsun. Her sene 1 kişi alıyor(hukuk) göremediysen o tarafa bakmadığından dolayıdır diyelim. Boğaziçi işletme dgs ile oldukça kolay görünüyor(dgs oldukça kolay bir sınav, örnek olması açısından ales puanım 92 seviyesinde). Görüşler için teşekkürler.

@antikadimag aklımın bir köşesinde sözleşmeci olmak duruyor, yüksek konusunda haklı olabilirsiniz, araştıracağım. Teşekkürler

@sour boğaziçinin kontenjan konusu inceledim, yapabileceğimi düşünüyorum.

@fraise okulun insiyatif hakkı yok. Yerleştirme üstte de söylediğim gibi merkezden yapılıyor, okulun yapabileceği tek şey eski derslerimi saymayıp bana 0'dan okul okutmak olabilir en fazla.
  • bozbaykus  (20.08.16 16:48:19 ~ 16:48:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.