[]

mesleki yön belirleme kararımıza katkıda bulunur musunuz?

kızım meslek lisesi fotoğraf ve grafik mezunu. dün diplomasını aldı :)

işyeri açma belgesini aldı. yani kosgep kredileri, kobi yolu açıldı. bu seçenek şimdilik bir kenarda dursun.

İmza yetkisi olan bir grafikçi oldu. Gerekli durumlarda bilirkişi olabilir. ( üni okurken kullanabileceği bir ek gelir kapısı olarak cepte dursun)

Elimizdekiler bunlar. Üzerine ne koyabilir nereye yönelsin konusu kendisini de yönder olarak beni de epeyce zorladı. O kadar ki, üni seçimleri son güne kaldı.

Dün seçimlerini yapıp yolladı. Aama iki konuda hala tam emin değildi sanki. Şimdi öğrendim seçim bir gün uzatılmış, değiştirme şanşımız hala var.

Mesleki yönlenme kişiye özel bir durum olduğu için elimden geldiğince kızımı betimlemem lazım. Bu nedenle biraz uzun olacak bu duyuru. Vakit ayırıp okuyanlara, yardımını, önerilerini esirgemeyenlere şimdiden teşekkür ederim.

Kızımda benim "ateş" dediğim yapmadan duramadığı bir eğilim yok ya da henüz bulamadı. Biraz da bu nedenle zorlandık aslında. Bu durumda neleri iyi yapabildiğine baktık.

Persfektif ve teknik çizimde ortalamanın üzrinde iyi. (öğretmenlerinin ve kendinin gözlemi) Karakter yaratmayı seviyor, o konuda iyi olduğunu söylüyor.

Yakın gelen meslekler mimarlık, bilgisayar destekli animasyon, dijital oyun tasarımı.

Ygs puanlarından pek memnun değil, beklentisi de yoktu deneyim kazanmak için iki sınava girdi. Biz öncesinden sınavsız geçiş hakkını kullanarak ilerlemesine karar varmiştik zaten.

Yani önlisans ve ve sonrasında dikey geçişi düşünüyor. Olur da girdiği bölümün ona uygun olmadığına karar verirse hazırlanıp lisans için yeniden sınava girebilir.

Animasyon, dijital oyun tasarımı yönünde benim endişelerim şunlar:
Bu çocuk hemen hemen hiç bilgisayar oyunu oynamadı. Bilgisayarında oyu yok galiba. Telefonundan benim oynarken gözlemlediğim tek oyun bilgi yarışması gibi bişey. Arkadaşlarıyla ablalarıyla kapışıyorlar. Bir de pokemon go var bir yere giderken bişeyler yakalayıp duruyor. Evde aklına gelip açmıyor sanırım ya da ben görmüyorumdur bilmiyorum. yani kendini kaptırırcasına oyun oynamaz, bilgisayarda çok zaman geçirmez.

Ablalarından biri çok oyun oynar meslek olarak da bu yönde çalışmaları var. Oyun oynamaktan emekli olunsaydı emekliliği yaklaşmıştı diyeyim siz anlayın. Ablasının kurmayı düşündüğü işte birlikte çalışabilirler, birbirlerinin eksiklerini tamamlayabilirler. Okulda kendini bu yöne ait hissedebilir, hissetmeyebilir... Herşey mümkün.
Liseye başlarken aklında fotoğraf yönü vardı ilerleyen yıllarda grafiği sevdi o yönde ilerlemeyi seçti. Böyle önlisanslı dikeyli yürümek daha esnek olanaklar sağlaması açısından da çok iyi bana göre. Yatay olanakları da epeyce genişledi gerçi. O da güzel bi adım oldu bana kalırsa.

Mimarlık; titri kallavi, puan dilimi yönünden ulaşılması zor seçenek. Dikey geçiş olanağı bu yönden çok çok cazip aslında. Sınavı zordur yapabilir mi derseniz, evet o yönde ilerlemek istediğinden emin olursa alasını yapabilir ve yapar.
Memleketteki mimarlık durumlarına bakınca; istihdam olanakları en azındıan yakın süreçte iyi olmaya devam edecek gibi görünüyor. Yurt dışına çıkma düşüncesi de var, o zamana ne olur ne düşünür bilmiyorum, diplomasının yurt dışında geçerli olabilmesi koşulları nelerdir henüz araştıramadım.

seçimleri şöyle:
ilk 3 seçenek girme olasılığı zayıf olan okul ve bölümler. (hepsi tam burslu özel okullar)
1 bilgi dijital oyun tasarımı
2 tane şehir içinden özel üni grafik tasarımı tam burslu
4. sıra : yakın ilde mimari dekoratif sanatlar
5. sıra : yakın ilde bilgisayar destekli animasyon
6.ve 7. sıra nispeten uzak bir il mimari dekoratif sanatlar
8. sıra: ege grafik tasarım (meteb bölgesi oluyor aynı zamanda, bundan öncekiler bizim için meteb dışı)

gerisi uzak ildeki grafik tasarımlar vey pek fazla istemediği ama istediği alana dikey geçişi sağlayan bölümler.
10. sırada aöf'ün merkezi yerleştirmeye aldığı web tasarımı bölümünü yazdı. sınavsız geçiş listesinde bu bölüm de var. okul 1000 kişilik kontenjan açmış.
Grafik bölümünün 17 adet sınavsız geçebileceği bölüm var. Yelpaze hayli geniş yani. Üstüne bunların dikey olanaklarını da katınca sürecin zorluğunu anlarsınız. Sık sık dupa girdik, epeyce terledik. Hata yanlış yaptık mı, atladığımız şeyler olmuş mu? Sektörel bazda kararımıza etki edecek sizin bildiğiniz durumlar var mı?

Özellikle şu mimarlık ve animasyon arasındaki tereddüdüne yardımcı olacak fikirleriniz, önerileriniz var mı?

 
Pek bilmediğim bir alan açıkçası ancak güzel sanatları düşünüyor mu? Üniv.lerin yetenek sınavlarına girse?


  • sefil  (04.08.16 12:03:19) 
Güzel sanatların yetenek sınavlarına girmedi, gerekirse seneye hazırlanıp girerim dedi. çizimini yeterli görmedi.


  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (04.08.16 12:14:14) 
mimari dekoratif sanatlar nedir?


  • manuel mandalina  (04.08.16 12:18:55) 
merhaba,

konu alanıma dahil olduğu için tamamını okudum. fakat öss döneminden kaldığım için yatay ve dikeyleri tam anlamadım.

tercihleri ve yönelimleri konusunda kendisine yardımcı olabilirim. şu an aktif çalışan ve danışacağı birilerini de bulabilirim.

gsf resim okudum, şimdi de bu alan üzerinde çalışıyorum.

anladığım kadarıyla çocuğun animasyona pek ilgisi yok. öyle olsaydı eskişehir animasyonun tüm kontenjanlarını neredeyse full dolduran bir kursa yönlendirebilirdim. ayrıca bahsettiğim kişiler grafik ve mimarlık üzerine de eğitim veriyor.

zaten kendisi söyleyemese bile yaptığı çalışmalardan neye yatkın olduğu anlaşılır.

mimarlık bitirip rusya'da çalışan arkadaşım var. bazıları da istanbul da ofiste çalışıyor. iç mimarlık iş alanında önü açık zaten.

animasyon'da ise (bence) abd hayalleriyle başlayıp zamanla daha mütevazılaşıyor hayaller. bu piyasa yeni olduğu için şansı burada da var. çünkü günden güne genişliyor bu alan.

arkadaşımın kızı kanada'da eğitimini aldı, bazı arkadaşlarım ise ankara ve eskişehir'de animasyon şirketlerinde çalışıyor.

daha detaylı soracağınız neler var? asıl önemli olan o.

izmir'de mi yaşıyorsunuz?
  • kupigometa  (04.08.16 12:20:18) 
mimarlık konusunu bilmiyorum. oyun sektörü türkiyede çok kısıtlı ancak yetenekli insanı da kaçırmıyorlar gibi. yurt dışına çıkmasının en rahat yolu da bu olur diye düşünüyorum. ancak oyunlara çok ilgisi yoksa bir süre sonra sıkılabilir. her oyun firması bizim oyunları ne kadar oynuyorsunuz diye soruyor başvuru sırasında (benim de merağım var biraz) o nedenle eğer kendini bu dünyaya ait hissedemeyecekse en iyisi diğer alternatiflere odaklanmak olur gibi.


  • freya  (04.08.16 12:21:17) 
@manuel mandalina,
mimari dekoratif sanatların ders programında sanat tarihi, teknik çizim, çini, seramik, bilgisayar destekli 2d ve 3d çizim, anadolu uygarlıkları, taş işlemeciliği, mitoloji vb dersler var.
bizim için anlamı; mimarlık bölümüne dikey geçiş olanağı sağlaması, ders programının hem mimarlık hem animasyon için kullanabileceği alt yapıları içermesi.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (04.08.16 13:12:08) 
@ kupigometa,
evet İzmir'de yaşıyoruz.
Animasyona ilgisi yok diyemiyorum, şimdiye kadar pek oyun oynamadı ama animasyon istiyorum diyor.
Eskişehir için bu yıl kendini yeterli görmedi, seneye deneyebilir yeterli hazırlığı yapabilirse tabii. Bu nedenle İzmir'e yakın okullar seçmeye çalıştık, çizim kursu, dikey geçiş için hazırlık süreci, yabancı dili geliştirme gibi çalışmalarını daha rahat yapabilir. Okulun boş günlerinde İzmir'e gelip gidebilir diye düşündük.

Sizin yönlendirebileceğiniz kurs Eskişehir'dedir muhtemelen.
Sınavsız geçiş hakkını kullnacağı tek yıl olduğu için bu yıl bu hakkı kullanayım, bölüm bana hitap etmezse dondurur seneye tam hazırllık yaparım diyor. Yeterli hazırlığı yapamazsa , bişeyler ters giderse ( mesela istediği bölüme yığılma seneye gelecek öğrencilerin über performans göstermeleriı, siyasi dalgalanmalar nedeniyle oluşacak olumsuzluklar vs.) bu hakkından olmasın diye düşündük. Kısacası durum okulu dondurup eskişehire yönlenmeye giderse kurs bilgisi çok iyi olur :)

Abd hayalleri değil de daha çok çocuklar siyasetin bu denli günlük yaşama girmiş olmasından, çalışma koşullarından, karşılığını alamayacakları iş piyasasında çalışmaktan yani ucuz işgücünden, yasal olmayan uygulamaların günlük yaşamımızda gayet yasalmış gibi uygulanmasından vs. rahatsızlar. Dışarıya gitme istekleri ağırlıklı olarak bu nedenlerden kaynaklanıyor.
Ben de burada animasyon konusunda iş olanaklarının artacağını düşünüyorum, uzmanlar da aynı şeyi dile getiriyorlar.
Zaman dijitalleşme ve bilgiyi kullanma çağı. Ve yaratıcılık bu süreçte kendine önemli bir yer bulacak bir donanım ya da meziyet.

Size daha detaylı soracağım şeyler şunlar olabilir:
Animasyon şirketlerinde çalışma koşulları nasıl? Ücretleri ne civarlarda dolaşıyor?
Ve asıl önemlisi iyi bir animasyoncu olmak için demeyeyim de bu meslekle geçimini sağlayabilmek için olmazsa olmaz yetenek/donanımlar neler?

Bizim donanım için programımız şöye:
Vizyon yani yaratıcılık, algı geliştirme, ufku genişletme yönünde çalışmalar yapmak.
Kitap listemizi yapmaya başladık. mobidik, suç ve ceza, devlet, hayatın kaynağı... gidiyoruz. önerileriniz olursa makbule geçer.
davranış bilimi, işletmecilik konularında bilgilenmek ( aöf ikinci üni olarak önerdim, yaparsa ne ala)
bol bol gezmek
3 boyutlu çalışmalar yapmak (heykel kursu)
yabancı dili ilerletmek
portfolyo oluşturmaya başlamak ve zamanla geliştirmek.
başka neler önerirsiniz?
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (04.08.16 14:00:32 ~ 14:24:23) 
@freya, evet genel kanı öyle sanıyorum. ben de oyun oynamayan birinin oyun sektöründe pek başarılı olmayacağı konusunda endişeliyim doğrusu.
yiine de; ben çalıştığım süreçte gördüm ki hiç bir şey bilmeden işe başlayan elemanlarım işe daha çabuk adapte oldular daha fazla yol aldılar, başka firmalardan gelenler hep bocaladılar, yanlış işler yaptılar, şirketin vizyonuna uymayan işler yaptılar.
Bu açıdan bakınca hiç bilmeyenin avantajı daha fazla bana göre. Bence bizim oyunları oynadınız mı diye sormak yerine elemanın mücadeleci, dirayetli olup olmama gibi bazı özelliklerine bakmalılar.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (04.08.16 14:23:28) 
@hayat, geçiş yapamaması durumu için de senaryo oluşturmak gerekirse, öyleyse piyasada çok iş görecek bir bölüm olmadığını söyleyebilirim.

mimarlığa geçiş için nispeten avantajlı ve kazanması kolay bölümlerden biri mimari restorasyon'dur. olur da geçiş gerçekleşmezse, iş imkanları da iyidir. devlette kadrosu da var hatta. bilginize.
  • manuel mandalina  (04.08.16 15:02:02 ~ 15:03:42) 
çok teşekkür ederim manuel mandalina.
senaryo oluşturmak deyince düşündüm de; hakkaten senaryolarla boğulmuş gibiyim. ablasında işim ne kolay olmuştu. fizik istiyorum dedi. "e bütün fizkleri yaz madem öyle" dedim. baştan sona tek bölüm yazdı biri tuttu oldu bitti. bu ne yaa böyle, o olursa şöyle bu olursa böyle olmazsa şu...
gerçi kendisi seçimlerini yaptı gezmeğe gitti ben mi fazla irdeliyorum bilemedim ki.. ama öte yandan sizlerden aldığım bilgiler, fikirler çok yararlı oluyor, dün fırsat bulup soramamıştım. sürenin uzatılması şansım oldu.

restorasyon bölümlerine bakayım hemen. tekrar teşekkürler.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (04.08.16 15:50:48 ~ 15:53:49) 
mimari restorasyon bölümü sınavsız geçiş yapabileceği bölümler arasında yokmuş da onun için seçmemişiz. notlarıma bakınca gördüm.

seçebileceğimiz bölümler şunlar:

basım ve yayın teknolojileri
basın ve yayıncılık
bilgisayar destekli tasarım ve animasyon
endüstri ürünleri tasarımı
endistriyel cam ve seramik
fotoğrafçılık ve kameramanlık
geleneksel tekstillerin restorasyonu
görsel iletişim
grafik tasarımı
halıcılık kilimcilik
marka iletişimi
medya ve iletişim
mimari dekoratif sanatlar
reklamcılık
seramik ve cam
seramik, cam ve çinicilik
web tasarımı kodlama
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (04.08.16 16:01:53) 
@hayat, rica ederim. dgs ile mimarlığa geçiş var da, diğer bölümde yoksa bilemiyorum.

edit: sınavsız dediğinizi yeni farkettim. o konuya hakim değilim.
  • manuel mandalina  (04.08.16 16:12:51 ~ 16:14:51) 
mimari dekoratif sanatlar bölümünden dikey geçişle;
iç mimarlık, iç mimarlık ve çevre tasarımı, mimarlık,
grafik, fotoğraf,
çini, el sanatları, eski çini onarımı, geleneksel türk el sanatları, geleneksel türk sanatları, seramik ve tezhip bölümlerinden birine geçebiliyor.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (04.08.16 16:37:56 ~ 16:38:18) 
Evet, dediğiniz dgs geçişleri oluyor da, sizin öss puanıyla değil de sınavsız geçiş yapacağınızı ve sınavsız geçiş listesinde mim rest olmadığını bilmeyerekten yazdım. Bunu söylemek istedim.


  • manuel mandalina  (04.08.16 17:58:55) 
Bu arada sunu da ekliyim. Düşündüğünüz programların öğretim kadrosunu iyi arastirmanizi öneririm. Örnek verdiğiniz dek. san. bölümünü ben ilk kez duyuyorum, halen akademik işlere devam ettiğim ve bu konu alanimla doğrudan alakalı olduğu halde. Kimler eğitim veriyor, alanları ve tecrübeleri nelerdir, bu çok önemli. Nihayetinde geçiş niyeti olsa da ortalama iki yılını orada geçirecek. Yeni kurulan bölümler genelde çevre bölümlerdeki hocalardan toplama kadrolarla oluşturuluyor ve ilk yıllarda programları çok oturmamış oluyor, bunlar olumsuz etkenler. Ama ola ki alanında uzman bir bölüm başkanı bulmuşlardır, öyleyse çok iyi. Başarılar, kolay gelsin.


  • manuel mandalina  (04.08.16 18:29:10) 
Her seferinde nokta atışı yapıyorsunuz manuel mandaline, ben de şimdi akademik kadrolara bakıyordum, akademik kadro dışarıdan nasıl incelenir demeye gelmiştim. çünkü okulun sitesinde öğretim görevlileriyle ilgili bilgiler kaldırılmış veya hiç konmamış galiba. sadece bir öğretmenin bilgilerine ulaşabildim . bölüm başkanının da bilgileri yok okulun sitesinde.


  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (04.08.16 19:18:00) 
Bölümün yeni kurulmuş olmasıyla ilgili muhtemelen. Site dışında bilgi edinmek zor, okulun ya da bölümün facebook sayfasına ve forumlara bakilabilir, orada öğrenciler konuşmuştur muhakkak.


  • manuel mandalina  (04.08.16 22:34:43) 
Ay dayanamicam, bu son; bölümün ilk senesi ise kesinlikle yazmayın.


  • manuel mandalina  (05.08.16 00:59:12 ~ 01:00:32) 
@hayat, mimarliga girmesi bitirmesinden daha kolay emin olabilirsiniz. Lutfen kiziniz eksideki mimarlıkla ilgili butun basliklari okusun, inanın ki yazilanlar abartili degil fazlasi yok eksigi var. Yeni mezun oldugunda teklif edilecek rakamlari gorunce "acaba benimle kafa mi buluyorlar?" Diye dusunme ihtimali cok cok fazla. Okumasi cok masraflı bunu da not duseyim. He diger bölümlerden mezun olursa durum cok mu parlak olur, inanın ki fikrim yok. Ama mimarligi lutfen cok cok iyi arastirmadan hedef olarak koymayın, simdiki aklim olsa asla asla mimar olmazdım.


  • physcos physcos  (05.08.16 02:22:21) 
yazacaklarım ne kadar faydalı olabilir bilmiyorum. bir bilgisayar oyunu firmasında çalışıyorum. bundan 5 sene önce oyun firmasında çalışmak aklımın ucundan geçmezdi mesela. oyun sektörü hızla gelişen bir alan. özellikle son zamanlarda türk yapımı oyunlar oldukça çoğaldı ve gençler, çocuklar tarafından epey rağbet görüyorlar. joy game'in oyunları, zula vs. bize ne kadar bu oynanır mı ya gibi gelse de oldukça popülerler.

kızınızın bilgisayar, mobil vs. oyunlarla çok ilgisi olmadığını belirtmişsiniz. şimdi yavaş yavaş takip etmeye başlasa mesela bu zamana kadar oynamadığı için pek kaybı olmayacaktır. benim naçizane önerim, youtube üzerinden oyun videoları çeken kanallara bir göz atması olacaktır. hem görsellik olarak hem de ilgisinin çekip çekmediğini ölçebilmesi için. (şahane animasyonlar için uncharted 4 derim :))

animasyon, tasarım alanına hakim değilim açıkçası bu yönden bir şey söyleyemiyorum. ama oyun sektörü, animasyon tasarım vs. ilerlemek için çok çok iyi bir ingilizce kesinlikle olmalı.
oyun tasarımı için birçok oyuna az çok aşina olmalı, oynamasa dahi bilse anlamında diyorum. oyunlar genellikle birbirlerinden ilham alıyorlar, farklı tasarımlar ve hikayelerle yeni bir karakter yaratılıyor başka bir oyuna. :)

umarım kızınız için her şey çok güzel olur, bol şans.
  • rheia  (05.08.16 02:50:25) 
tercihler dün gece yarısı kapandı arkadaşlar, seçimlerinde değişiklik yapmadı olduğu gibi bıraktı. hayırlısı artık...
zaman ayırıp cevaplayan, mesajla bilgilendiren herkese çok çok teşekkür ederim.

@manuel mandalina, yazdığımız okulların hiç birinin ilk senesi değil, en yenisi 4 yıllık. bölümden mezun olanların çoğu mimar olmuş. Sizin gözünüzden kaçtı sanırım bu bölüm :)

@phycos phycos, lise son sınıfta mimar olmak istediğini söyleyince ilk önce sözlük, mimarlar odası sitesi, internette bulabildiğim yazılar, mimar arkadaşlarım, çevremizdeki mimarlık firmaları.. epeyce araştırmıştık. tablo kişiden kişiye değişmekle birlikte ortak sıkıntılar sizin yazığınız konular. İşi yaptıranın işten anlamaması, işin maliyeti ile ilgili sıkıntılar, teknik zorluklar, bürokrasi, üretler vs.
Çok haklısınız, mimarlık zor mesleklerden biri. Kızım, okurken, mesleği yaparken karşılaşacağı zorlukların farkında. Gelgör ki yetenekleri o yönü işaret ediyorve mesleki ilgisi var. Küçüklüğünden beri binaların dizaynını kafasında tekrar yapar, şu şurda olsaymış daha iyi olurmuş gibi yorumlar yapar.
Bilemiyorum artık hayırlısı neyse o olsun demekten başka yapacak bişe kalmadı, seçtik gitti...
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (05.08.16 07:26:45 ~ 09:12:47) 
@farkındaysa sıkıntı yok, insallah gonlunden gectigi gibi olur hersey. Başarılar diliyorum.


  • physcos physcos  (05.08.16 08:06:48) 
@rheia, güzel dileğin için sağolasın :)

Oyun sektörünün sıkıntıları da pek hafifsenecek gibi değil bana kalırsa. Yeni yeni hareketlenmeler var evet. Bu sektörden ekmek yemek mümkün.
Lakin;
Bizim birinci olduğumuz alan kişi başına düşen oyun oynama saati. Üretmiyoruz ama fena halde tüketiyoruz, garip olan bu kadar çok tükettiğimiz şeyi hala üretemiyor oluşumuz. Mantıklı değil demi...
Nedenini düşününce durum hiç şaşırtıcı değil;
İspanyollarla atbaşı giden malum ortam bilgilerimiz, çalışmadan, üretmeden kolay elde etme trendimiz (makarna kömür, malum ortam...) ve kişi başına düşen gelirimiz... Paramız yok, üretimimiz yok, oyun oynuyoruz. Sektörde hareketlenme var çünkü ülkede ucuz işgücü var, yabancı sermaye oyun ürettirmek için giriş yapıyor. Üniversiteler o işgücünü sağlamak için bölüm açıyor. Yakında meslek liselerinde de açılır belki açılmıştır bile.
Oyun sektörünün benim dışarıdan görebildiğim tablosu genel hatlarıyla bu. Yüz milyar dolarlarla ifade edilen sektörün gerekli alt yapı olmadan (kallavi veri merkezi, oyun alabilecek kazanç, vs) neresinde olabileceğimiz belli aslında :)

İngilizce şart evet :)
Ve vizyon, yaratıcı düşünce alışkanlığı. Hiç oyun oynamamış biri yaratıcı düşünce alışkanlığı ve vizyonla çok iyi işler çıkarabilir. Kızım için yazmıyorum ( kızım yapar gibi anlam çıkmasın) sektör ve aslında çoğu sektörle ilgili genel bakış.
Hintlileri biliyorsunuz bilişim sektöründe bir numaralar. Onların eksik noktası; güven sağlamıyorlar. Bu nedenle app stor'da satış yapamıyorlar, kimse onlardan ürün almak istemiyor, iş yaptırmak istemiyor.
Bizim eksik noktamız da katip gibi söyleneni- yapılmışı yapmak, yeni şeylere burun kıvırmak hatta "tu kaka" demek, işin şeytanlıklarını bulmak, sıfır farkındalık.

5 yıldır oyun sektöründesin madem, bir iki konu var merak ettiğim bulmuşken sorayım:)
Firma veri merkezi kullanıyor mu kullanıyorsa yurt içi/ yurt dışı nereden sağlıyor?
Çalışanlara ne ödüyor, ücretler en alt ve en üst hangi aralıkta?
Şirket kaç yıllık, yeni yatırımları var mı, kazancı hangi aralıkta?

edit: phycos, güzel dileklerin için çok teşekkür ederim :)
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (05.08.16 08:50:27 ~ 12:02:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.