[]

Filizlenen havucum büyüsün istiyorum.

Buzdolabında unutmuşum, filizlenmiş. İnternette dolanan marulun kökünü suya koyun tepeden uzasın gibi şeyleri önceki havuçta yaptım, çürüdü yavrucak.
Bunu nasıl büyütebilirim garanti? İnternet ya tohumdan ya da suya koyun kök salsın yönteminden gitmiş.

Başka denenmiş çözümü olan var mı?

 
toprağa gömseydin filizlenmişken.


  • cekilmis gayfe  (24.07.16 23:34:06) 
Filizlenen yerini (kafasını) kesip suya ıslatsan o kök verir zaten. Kalanını da ye. :)


  • yirmisantim  (24.07.16 23:40:26) 
Kök salmadan toprağa gömdügum vakit ne kadar nemli tutarsam tutayım yapraklar soldu gitti bir hafta on güne. O yüzden kök salmasına uğraşıyorum çürümeden havuç.

@yirmi suya koydum azıcık ama suyu ne kadar sık değiştirir isem degistireyim havuç içinde sümüklenip kokuyor. Sudan çıkarıp ıslak pamuğa sarayım dur şimdi aklıma geldi.
  • kaymaktutmayansicaksut  (25.07.16 09:18:32) 
www.youtube.com

videonun devamınıda yapmış toğrağa aktardığı.
  • yue  (25.07.16 10:18:46) 
4 parmak kadar yeşillenmişti havucum ve nemli toprağa ektim makul süre suda beklettikten sonra. Yaklaşık 2 haftadır toprakta ve yaprakları soluyor. Havucun kökünü besin maddesi olarak.kullandıktan sonra ölüyor anlayacağınız.
Toprağa gömünce kök salmadı. Sorunum devam ediyor.

Edit: sorunum kalmadı, tüm filizler ölmüş ve altındaki havuç kökü çürümüş. Tohumdan büyütmek tek çare sanırım.
  • kaymaktutmayansicaksut  (13.08.16 16:16:49 ~ 16:20:46) 
malesef. yetiştirme konusunu biraz okudum, teknik olarak söylediğiniz na-mümkünmüş.
kültüre alınmış havuç, bizim anladığımız anlamda turuncu kök havuç yalnızca tohumdan yetiştiriliyor.

1. havuç iki yıllık bir bitki, yani ilk sene vegetatif aksam (kök gövde yapraklar vb), ikinci sene de generatif organlar (çiçek, tohum) büyüyor.

megep.meb.gov.tr


2. sizin gördüğünüz yöntemde yalnızca yeşil aksamın büyümesine devam edip çiçek vermesi, yani son bi çabayla tohum üreterek neslini devam ettirmesi sağlanabiliyor, sonra bitkinin ömrü bitiyor zaten.

www.gardeningknowhow.com

(...)First off, a word of caution; when we say you can grow carrots from carrots, we mean the plant, not the root vegetable.


wakeup-world.com

(...)the plant that re-grows from planting a carrot top will NOT produce edible carrots, only a new carrot plant.
  • kaichi  (13.08.16 16:39:01 ~ 16:39:51) 
Vay be. Yanlış biliyormuşum.

Yaşam ne kadar güçlü. O hâldeyken bile tohum vermeye çalışıyor. İntihar edenleri anlamak zor.
  • yirmisantim  (13.08.16 17:38:12) 
@yirmisantim

evet bi çok anlamda doğru söylüyorsun.. yaşam süresi haricinde de bi sebepten erken öleceğini "anlayan" bitkiler de (aşırı kurak, sıcak yada soğuk) hemen çiçeklenmeye tohum üretmeye başlıyor son gücünü neslin devamı için harcıyor. bi çok böcek türünde de ölmekte olan dişiler olgunlaşmamış da olsa hemen yumurta paketlerini bırakıyorlar (hamam böcekleri en bilinen örnek), insanlardaki aşırı stres - kaza vb durumundaki "düşük" olayları bile en kökeninde bununla açıklanabiliyor diye okumuştum, bebeğe son bir şans verebilmek için.

yaşamın devamı hariç geri kalan her şey anlamsızlığı tüm canlıların genlerinde var ama işte "sevdiğim kız beni terketti :..(" başka bi şey o, yaşam da bi durup vazgeçiyor demek ki.
  • kaichi  (13.08.16 18:09:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.