[]

üniversiteye hazırlanmak konusunda ne önerirsiniz?

merhabalar.

kuzenim, dostum seneye üniversite sınavlarına girecek. mail'ini aynen yapıştırıyorum, bize biraz taktik, tavsiye verebileceklere teşekkürler.

***

Bu yıl 12. sınıfa gidecek biri olarak yaz ayını çok dolu dolu geçiremedim. Daha bitmiş değil ama şu an kadar çok etkili bir çalışma içine girdiğim söylenemez. YGS Matematik konularının yarısını ancak bitirdim, hatırlıyor muyum bilmiyorum.

SBS'de iyi bir anadolu lisesine gitmiştim, temel liseye gideceğim bu yıl. Seviyemi, yapabileceklerimi çok iyi biliyorum. Daha önce sıkı çalışmalarımda neler olduğunu gördüm. Ama şimdi benim problemim odaklanamamak..

Masaya oturamıyorum...
Otursam odaklanamıyorum...
Odaklansam en ufak şey dikkatimi dağıtıyor, kalkıyorum...

Dikkat dağınıklığı problemim yok. Sadece ders çalışırken bunları yaşıyorum. Sayısal alandaki dersleri matematik hariç pek sevmediğimden belki de bilmiyorum.

Ekstra tavsiyelerinizi de almak istiyorum. teşekkür ederim.

***

 
Masaya ne çalışacağını bilerek otursun, o şeyi çalışmadan masadan kalkmasın. Sevmiyorum diye bir olay yok, istediği bölüm için bazı şeylere katlanmak zorunda.


  • dissendium  (24.07.16 16:47:54 ~ 16:48:13) 
az önce gösterebildim kendine.

bilkent bilgisayar istiyormuş. hedefin çok yüksek olduğunu ve kendine olan güveninin kalmadığından bahsetti. sıkı çalışmayla yaptıklarımı biliyor ama güvenimi yerleştiremiyorum gibi bir şeyler daha söyledi.

?
  • tosiba  (24.07.16 17:05:41) 
Yapamaması için hiçbir sebep yok.

O bölümde prince legolas okuyor sanırım. Bence direkt onunla konuşturabilirsiniz.
  • dissendium  (24.07.16 17:19:33) 
@yahveyire

öncelikle teşekkürler. gösterdim hemen, konuştuk üstüne de biraz. defalarca kendini kısıtladığını söyledim, ısrar ediyor salak.

bana dediği şu;

son ygs denemesinden 380 almış. sanırım 110 net civarı bir şeye denk geliyor. Tabii bu moralini çok bozmuş. Yaz ayına müthiş bir gazla girmiş ama sonra ben de hatırlıyorum hatta 'sistem bu, sisteme köle olmayalım' falan dediği için kafası karıştı, kendi kendini karıştırdı, şu an ikna oldu, çalışacak, ben de yardım edeceğim hatta.

yarın kimyayla başlatacağım. matematikten bıkmış çünkü. yapamadığı halde gidip fem almış, bu zor ben yapamıyorum diyor.

üstelik sanki hep uykuda gibiyim, kafamı toplayamıyorum diyor..
  • tosiba  (24.07.16 17:37:54) 
Mesele aslında o masaya oturabilmek. Şimdi gidip o masaya oturacak isterse kitabı açmasa bile elinde telefon vs olmadan 40 dakika oturacak. Ondan sonra sıkıntıdan başlar zaten çalışmaya.


  • kljgslsdkjsd  (24.07.16 17:45:09) 
hepinize çok teşekkürler. onun yazımından;

***

teşekkür ederim öneriler ve morallar için.

birlikte konuşup beni nelerin masaya oturtamadığını konuştuk. birincisi bilgisayar. oyun falan yok, telefonda da keza. ama tosiba nın hesabını kullanarak zaman zaman ben de entry ler giriyordum sözlük te takılıyorum. sözlük başlı başına çok bağlayan bir şey zaten.

sonra tosiba ders çalışmam için hesabı aldı bende yeni hesap açtım. çaylak oldum ama yazdım, yazdım... ekşi sözlük beni çok bağlıyor. hani hiçbir şey yapmasam bile internette boş boş google da aramalar yapıyorum.

ya ben bu sorunu nasıl aşabilirim?

ortada bir bağımlılık var ama saçma bir bağımlılık. ekşi sözlük bağımlılığı olur mu ya? telefonumu değiştireceğim. tuşlu bir şey alacağım kendime. ama bilgisayar ders videoları için lazım. vazgeçeceğim bir şey değil. ama ders videosu bahanesine gidip ekşi de takılıyorum anca anca.

bunlar olmasa, oturup belki saatlerce çalışabilirim.

mesela 11de deneme olduğumda görünce korktuğum bazı soru tiplerini artık çalışmayla yapabiliyorum. çalışınca yaptığımı biliyorum. ama işte bu saçma sebeplerden çalışamıyorum..

***
  • tosiba  (24.07.16 19:12:20) 
ek: pomodoro tekniğine göre 5 dakika ara vermek gerekiyor. bu aralarda ne yapsın? geçen 40 dakika ders - 15 dakika mola yaptık, 15 dakika boyunca yattı, telefonla oynadı(ekşide gezdi).. dinlenmeden anladığı şey yatmak ve telefon.

egzersiz hareketler falan mı yapsın? başaşağı da durabilir, kan gider beynine.
  • tosiba  (24.07.16 19:29:29) 
Aralarda yemek yiyebilir. Ben evde ne zaman sıkılsam mutfağa giderim. Bazen buzdolabını açıp boş boş bakarım. O da öyle yapsın. Kuzeniniz madem bilgisayara bu kadar bağlı, o zaman İnternet üzerinden ders çalışsın. Ben sınava hazırlanırken FEM'in sitesine üye olmuştum, müzik dinleye dinleye sabahtan akşama kadar bir sürü soru çözüyordum, çok da iyi oluyordu. Ders çalışmak demek illa sessiz bir odada bir şeyler okumak, yazmak demek değil. Eğlenceli hale getirsin ders çalışmayı.


  • dissendium  (24.07.16 19:34:27) 
@dissendium

***

teşekkür ederim öncelikle.internetten çalışmaya çalışıyorum. ama bazen sıkılıyorum. mesela hocalara geldik var, çok sıkıyor. fem iraz daha akıcı. ama fizikte mesela fem i dinleyince soruların yine çoğunu çözdürmüyor, lys konuları olarak. ygs de iyi elbette.

yemek yemekle hiç aram yok:) matematik hocam mozart dinle demişti bana ders çalışırken. zekayı açar diyordu.

aralarda kafamı boşaltmak istiyorum. balkona falan mı çıksam? evin içinde de yürüyebilirim.

ayrıca internet üzerinden ders çalışacğaım diye bilgisayarım burada ama işte dersten başka her şeye yarıyor. ekşi sözlük te çaylaklıktan da sıkıldım zaten. bırakacağım kararlıyım. olmadı hesabımı başka birine veririm, e mail i şifreyi komple değiştirsin. ben de yenisi açmam zaten o kadar sıra bekleyeceğime.

az önce dedim ki hadi ders çalışayım.

"yarın çalışırım şimdi geç oldu"

kafayı yiyeceğim ya!!! yarın çalışırım ne demek? şimbi zaten memlekete gideceğim. orası daha sessizdir muhtemelen. orada çalışacağım. pomodoro tekniğini kullanıp çalışacağım. günde 5-6 saat çalışacağım. ben kafaya koydum, kazanacağım. ama o masaya bi oturmam, telefonu ve bilgisayarı imha etmem lazım. yapacağım inşallah.. elimden geleni yapmaya çalışacağım.. offf.

***
  • tosiba  (24.07.16 19:49:50 ~ 19:51:47) 
@yahveyire

***

teşekkür ederim öncelikle.meyve yemek iyi gelir diyorlardı. gece uyanık kalmak için de birşeyler yapmam lazım. kahve beni uyanık tutmuyor, çok denedim. elma uyanık tutar dediler, iki üç tane yedim, olmadı. ilaç falan mı alsam ne yapsam?

***
  • tosiba  (24.07.16 19:51:34) 
@yahveyire, hocam sınav ortamının nasıl olacağını nereden bilebiliriz? :) ben sınava ilk girdiğimde sallamıyorum bir 5 kişi falan öksürüyordu, 10 kişi falan da burnunu çekiyordu, arkamda oturan bir çocuk da kendi kendine fısır fısır konuşuyordu. Eğer çok sessiz bir ortamda ders çalışırsa sınav anında en ufak bir seste dikkati dağılır. Doğal, hafif gürültülü bir ortam iyidir. İyi ders çalışan adam bildiklerini her şartta hatırlar diye düşünüyorum.


  • dissendium  (24.07.16 19:54:06) 
Bugün geç oldu, yarın çalışırım dememek için biraz erken kalkmak ve kafa dağılmadan o günkü konuları çalışmak gerekiyor. Bir problemi çözemiyorsanız o problemi geçersiz hale getirmek en iyi yol. Bir de hedef bayağı yüksek olunca öğrenci gerçeklikten kopuyor. Olmazsa önce daha düşük sıralamalı bölümleri hedeflesin, sonra yavaş yavaş çıtayı yükseltmeye çalışsın.


  • dissendium  (24.07.16 20:02:29) 
@dissendium

***

zaten başıma ne geldiyse daha düşük sıralamalı yerleri hedeflediğim için oldu. ben zaten sene içinde hep bilkent istiyordum. okulda da ilk 5 içinde falan yer alıyordum hep. onun da gazıyla hiç düşmedim hedef olarak.

ama şimdi yalnız kalınca önce dedim ben bahçeşehir istiyorum, sonra bilgi ye kadar düşürdüm çıtayı. sonra rahat davranmaya başladım, zaten sıralaması düşük yaparım diye.. ama şimdi eski halime döndüm ve bilkent istiyorum.. yoksa çalışmama zaten. hoş şimdi d eçok çalışamıyorum ya.. ama işte sebebi de başka.

diyorlar ki, sabah 5 ilşe 10 arası beynin en verimli olduğu an. katılıyor musunuz? o saatte kalksam, çalışsam bir faydası olur mu. ama uyku düzenini de ayarlamam lazım öte yandan..
  • tosiba  (24.07.16 20:06:15) 
Bence ders çalışmaktan biraz sıkılmışsın ve bu yüzden bir kopuş dönemine girmişsin. Biraz tatil yapman yararına olabilir. Şimdi şöyle bir tavsiye vereyim. İstediğimiz meslek bizim hayatımızı şekillendirecek. Bu mesleği eğer iyi bir okulda öğrenirsek ne ala, ama ortalama bir okulda öğrensek de sonuçta istediğimiz mesleğe ulaştığımız için mutlu olabiliriz. Yani tercih yaparken üniversiteden çok bölüm önemli bana göre. Üniversite sadece o mesleğe ulaşmak için kullandığımız bir merdivendir. Bu nedenle hedefini biraz düşürerek çok daha sağlıklı bir öğrenim hayatı geçirebilirsin. Bana kalırsa bir insanın kapasitesinin biraz altında olan bir okulda okuması onun için daha iyidir. Bu sayede ders çalışmak seni zorlamaz ve okul haricinde birçok şeyle ilgilenebilirsin. Ama seni sürekli en iyi olmaya zorlayan bir okulda okursan eğitimin boyunca biraz yıpranabilirsin. Seni hedefinden şaşırtmak istemem ama üniversitede şu anda çalıştığından daha çok çalışacağını unutmamalısın. En verimli saat fikrine ben inanmıyorum. Herkesin biyolojik saati farklıdır. Ben ikinci öğretimim, akşam saatlerinde benim derslere ilgim daha iyi durumda oluyor. Kendini ne zaman iyi hissedersen o zaman ders çalışmaya başla ama öğlen 12-1 saatlerini geçirmemeye çalış. Çok erken kalkmana gerek yok. Bana kalırsa sabah saat 10'da da ders çalışılabilir.


  • dissendium  (24.07.16 20:36:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.