[]

tercih sorusu

merhaba. birkaç senedir psikoloji okumak istiyorum, sıralamam çok istediğim üniversitelere yetmese de 9 eylül'e yetiyor. araştırmayı sevdiğim ve konuya ayrı bir merakım olduğu için psikoloji düşünüyorum. fakat sıralamam odtü sosyolojiye de yetiyor ve psikoloji kadar olmasa da sosyoloji üzerine bir şeyler öğrenmeyi de seviyorum, iş imkanları nasıl bilmiyorum ama ikisi arasında kaldım. sırf odtü sosyoloji için psikolojiye gitmemek mantıklı mı?




 
Geçen sene ben de aynı ikilemdeydim. Mezuna kalmayı seçtim o ayrı. Ama şimdi dönüp baktığımda vereceğim karar şöyle olurdu;
Odtü sosyolojinin artıları:
Bölümün akademik anlamda hakkını verecek hocalar
Odtü kampüsü (bölümdışı gelişime sunduğu imkan)
Bölümün %100 ingilizce olması
Düşük bir ihtimal olsa da (yani bu ihtimale bel bağlamanızı istemem) psikolojiye geçiş veya psikoloji çapı
Dokuz Eylül Psikoloji yeni bir bölümken (daha tam oturduğunu düşünmüyorum) Odtü Sosyoloji'nin köklü olması
Dokuz Eylül Psikolojinin artıları:
İstediğiniz bölüm olması gerçi burada şu da önemli psikolojiyi klinik psikoloji yüksek lisansı yapıp o alanda uzmanlaşmak için istiyorsanız bu geçerli yoksa diğer alanlar için odtü sosyoloji okurken yandal yapmanız bile ya da yüksek lisans yapmanız bile sizi hemen hemen aynı noktaya getirir

Sonuç olarak;
İzmir ya da Ankara dışındaysanız ve maddi durumunuz iyiyse. Dokuz eylül Psikoloji'den çıkınca yurtdışı yüksek lisansıyla destekleyebilirim ya da çok çalışır daha köklü psikoloji bölümüne sahip bir okulda yüksek lisans yapabilirim (kontenjanlar çok kısıtlı, misal Odtü'ye girmek çok zor deniyor) diyorsanız Dokuz Eylül Psikoloji derdim.
İzmir ya da Ankara dışındaysanız maddi durumunuz orta veya daha kötüyse, iş bulma kaygısı vb. varsa Odtü Sosyoloji
İzmir'deyseniz Dokuz Eylül Psikoloji
Ankara'daysanız Odtü Sosyoloji

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
  • deeps  (24.07.16 11:34:32) 
Ben de tercih yaparken seninle aynı şeyleri düşünmüştüm. puanım boğaziçi psikoloji hariç bütün psikoloji ve sosyoloji bölümlerine yetiyordu. boğaziçi sosyolojiye gitsem mi diye çok düşündüm ama gitmedim çünkü iş imkanları iyi değil. türkiye'de iş yok yani. yurtdışında master yapıp akademisyen olurum çok çalışırım diyorsan gidebilirsin. ya da ailenin durumu iyi ise psikoloji kliniği açabileceksen, başaracaksan git.


  • tahin pekmez yoğurt  (24.07.16 11:37:39) 
Psikolog olmak istiyorsan bilemem ama asıl istediğin araştırmak ve öğrenmekse bence odtü sosyoloji. Deu'nün düzgün düzenli bir kampüsü bile yok, üniversitenin sosyal ve bilimsel imkanları bence odtü'de tartışmasız daha iyi. Odtü de eski Odtü müdür bilmicem ama her türlü iyidir. Sonra üstüne toplum psikolojisi filan bi şeyler araştırırsın ne güzel.


  • dahayeniymis  (24.07.16 11:39:03) 
İkisin de de acsin, vazgec, hukuk oku..


  • alttaraf  (24.07.16 12:00:15) 
İl imkanı dersen kesinlikle psikoloji. Maalesef ki odtü bile olsa sosyolojiyi kurtulacak bir alan değil ülkemizde. İş imkanları sıkıntılı. Sırf okul iyi diye kendine bunu yapmamalısın. Psikoloji iş imkanları olarak daha geniş.


  • ananotherlife  (24.07.16 19:26:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.