[]

Eski evler sağlam olur geyiği.

Her depremde ortaya cikan bu muhabbetin asli nedir?

Beyoğlu'ndaki -tarlabaşı dahil- eski evlerin falan 99'da ayakta kalmasıyla başlayan bir muhabbet mi?


 
valla eski evler genelde zemini sağlam eski istanbulda konuşlanmış olduğundan sorun çıkmıyor. kimisi çok hafif, kimisi sağlam yapılmış. ama büyük oranda çürükler.

eski evlerden biraz bağımsız ama benzeri sultanahmet camii için filan da denir, yaradan rabbim yıkmıyor filan diye. ya da çok sağlam yapılmış denir, mimar sinan büyük adammış filan. alakası yok, her sene, her ay bakımları ve kontrolleri var.
  • kurnaz  (25.06.16 18:40:39) 
Sadece evler değil diger tarihi yapılar öyle. belki de eski inşaat ustaları ,müteahhitler daha sağlamdı.. (karakter yapısı)


  • 1adam  (25.06.16 18:41:25) 
Üst yapı olarak öyle. Şimdiki evler kağıt gibi. Yan komşuların nefes almalarını bile hissediyorsun.Eski evlerin tek sorunları özellikle mekanik tesisat konusunda çıkıyor. Borular vs çok eski büyük sıkıntı çıkarıyor.


  • ihanet kac kisilik  (25.06.16 18:46:28) 
Doğrudan kaya zemin üzerine inşa edilen ve kırmızı yığma tuğla kullanılan evler gerçekten sağlam.


  • dissendium  (25.06.16 18:46:30) 
@1adam

hocam benim dediğim şey o, eski yapılar daha sağlam değil tam olarak, tarihi yapıların sürekli kontrolleri oluyor. ve sürekli yenileniyor.
  • kurnaz  (25.06.16 18:49:07) 
Laz müteahhit kavramı oluşmadan önceki evler sağlam tabii.


  • angelus  (25.06.16 18:49:39) 
İstanbul'daki evlerin büyük çoğunluğu depreme dayanıksız deniyor, ancak kiminle konuşsan "o kişinin evi" çok sağlam.

Ya o ev diğerlerinden farklı olarak kayanın üzerine yapılmıştır, ya 5 kata göre temel yapılmış ama ev 3 katlıdır, ya çift demir kullanılmıştır, ya da betonunu bizzat babası yapmıştır.

Herkesin kendi kendine uydurduğu bir gerekçe var kendi evinin neden güvenli olduğuna dair. E nerede o zaman bu dayanıksız evler?

Ben inanmıyorum insanların bu tarz yorumlarına.
  • burfak  (25.06.16 19:00:22) 
Alayı yalan bunların. 50-60 cm kalınlıkta yığma taştan 1-2 katlı evin deprem dalgalarına karşı gösterdiği direnç ile, demirinden çalınmış, deniz kumundan betonlu, ucuz işçilik için herkesin müteahhit olduğu dönemde, sokaktan toplanan işçilerle yapılmış bina karşılaştırıldığında tabii ki fark olacaktır. Bir de birey kendi evini yapıyorken sağlam zemin ararken, müteahhit kafası ben yapıp, satayım da paramı alayımdan ibaretti uzun bir dönem.

Şey var bir de "kaya" zemine yapılmış, sağlam. Öncelikle kaya diye bir taş çeşidi yok. Kaya, boyut ve konsolidasyonunu anlatır. Genelde kireçtaşı gibi sert zemin görünce "kaya" denilip, sağlam olduğu önyargısına varılır. Oysa ki o "kaya"ların altında nice karstik boşluklar olabilir, kumtaşı zemini daha güvenli kılacak.

Konu semtle ilgili daha çok. Zaten binaların sık yıkıldığı, heyelan olan yere, teknoloji yeterli olmadığı ve malzeme pahalı olmadığı için bina yapılmamış. Yapılan binalar da evladiyelik olarak yapılmak istenmiş. Yani evet amcam yaptı, betonu babam kardı falan olayının etkisi de var.
  • nawar  (25.06.16 19:09:36 ~ 19:11:30) 
şöyle ki en azından 99 depreminde ayakta kalmış diyorum.


  • cilekli krep  (25.06.16 19:44:44) 
@kurnaz, neye her ay bakıyorlar sultanahmet'de, ya da kim bakıyor? biraz bilgi verir misin?


  • manuel mandalina  (25.06.16 21:17:29 ~ 21:18:23) 
@konusma...

zugfestigkeiti mi diyorsun?
  • kurnaz  (26.06.16 00:40:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.