[]

Mezuniyet, yüksek lisans vs.

üniversite son sınıf öğrencisiyim dolayısıyla mezuniyet sonrasında neler yapıcağımı ivedilikle belirlemem gerekiyor. aklımda bikaç seçenek var tabii. yüksek lisans olayına kararlı gibiyim ama türkiyede mi olsun yurtdışı mı o konuda kararsızım. yurtdışı olursa almanya istiyorum ama başlangıç seviyesindeki dandik almancamla yaban ellerde ne yaparım bilemiyorum. o yüzden önce almanyada 1 yıl ya da 9 aylık bi dil okuluna gidiyim, hem dili, hem ülkeyi öğreniyim ardından yüksek lisansa başlayım diyorum. ama bi yandan da hayatımın 3 yılını kursla falan heba etmeyim, istanbulda bi üniversitede yüksek lisans yapıyım bi yandan da iyi kötü bi yerde çalışıyım paramı kazanıyım hayata atılıyım diyorum. bu durumda sorularım şunlar;
1-bu seçeneklerin artıları eksileri nelerdir? yapabileceğim, benim atladığım başka şeyler var mı? (evlenip evimin kadını çocuklarımın anası olmak gibi mesela)
2- yurtdışı dil eğitimi hakkında okul vb tavsiyesi deneyimi olan arkadaşlar mesajla ya da burada paylaşabilir mi?
3- aynı şekilde özellikle almanya da master yapmış arkadaşlar tecrübelerini aynen paylaşabilir mi?
şimdi de, sonra da teşekkür ederim

 
yurtdışında master kulağa hoş geliyor. lakin, zor. yabancı dili anadilin gibi bilmek için 9 aylık bir kurs illaki yetmeyecektir. sen o yüksek lisansı 4 sene gibi düşün, daha da uzayabilir bile. bir de, dönünce tanıdık yoksa, hali hazırda iş bulmak da zor.

ben, yurtdışında yüksek lisansı tavsiye ediyorum. bir yandan deneyim yaparsın falan. lakin sen bilin.
  • lovemyself  (21.11.09 19:46:42) 
en iyi yöntemlerden biri okuldaki danışmandan yardım alman. çünkü okuldaki(itü, odtü, boğaziçi gibi okullar) hocalardan çoğu yurtdışındaki üniversitelerde önemli isimleri tanır. danışmanında bu konuda çoğunlukla yardım eder. diğer üniversitelerde ise yurtdışından gelmiş profesör/doçentlerle konuşabilirsin. yls (yurtdışı yüksek lisans sınavı-ismi ya da kısaltması yanlış olabilir ama var böyle bir sınav. ösym yapıyor) ye girmende işe yarayabilir. bu şekilde yurtdışına gidersen geldiğinde bir üniversitede öğretim üyesi olarak işe başlayabilirsin. ama her halukarda burs ya da benzeri bir mali destek olmadan yurtdışına çıkma. orada aç kalman çok kolay.
dil en önemli engel. çünkü bildiğim kadarıyla üds 80 puan ( yada yökün kabul ettiği sınavlardan birinden eşdeğer puan) istiyorlar.bu oldukça yüksek bir puan. bu puanı ve yine 85-90 ales puanıyla bu sınavı geçersin.
bir de kendini almanya ile sınırlama. yurtdışında yüksek lisans yapmak senin için çok büyük bir avantaj olur.
  • felagund  (21.11.09 22:30:15) 
Alanin fen bilimleri ise Almanya'da ingilizce master yapilabilecek yerler var. Harc parasi yuksek degil ama kendi masraflarini kendin karsilaman gerekir.

Ingilizcen ve ortalaman iyiyse Kanada'yi deneyebilirsin. Kabul alirsan yasamana yetecek kadar burs veriyorlar.
  • curt  (22.11.09 00:36:30 ~ 00:37:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.