[]

grafiker için yol haritası

kızım lise grafik fotoğraf bölümü mezunu. yaşadığımız şehir izmir

üniversite sınav sonuçlarının pek ahım şahım olmayacağını sanıyorum. zira hazırlık yapmadı okuldaki bilgileriyle kaldı.
diploma notu nasıl hesaplanıyor tam bilmiyorum yıl sonu başarı puanları şöyle:
9. sınıf 60.67
10. sınıf 60.72
11. sınıf 76.64
12. sınıf 90.21

geçen yaz çizim kurslarına gitti ama sağlık sorunları nedeniyle pek verimli olamadı.


benim bakış açım şöyle: üni olsun da ne olursa olsun yerine madem okuyacak o kadar para ve zaman harcanacak öyleyse ona birşeyler katacak bir okulda okusun. grafiker piyasasında geçerli okullardan biri olsun.

değeceğine inandığım her türlü kursu, okulu, işi finanse ederim, yetmeyeni gerekirse gece gündüz çalışır yine yettiririm yeter ki gerçekten değsin.

kızım çok hırslı biri değil, biraz da ensesine vur ağzından lokmasını al tarzı. yardımlaşmayı seven paylaşımcı biri. iş kurma konusu bu nedenlerle düşündürüyor diğer yandan elim ayağım tutarken yardımcı olabilecekken olsa iyi olur diyorum. yani en erken 5-6 yıl sonrası için bi iş düşüncem de var

sektör hakkında bilgilerim yeterli değil. sektörün iç yüzü hakkında bilgilerinizi deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

kızın ne düşünüyor dediğinizi duyar gibiyim;

bir çizim kursuna gidip çizim konusunda gelişmeyi,
sınav sonuçlarına göre ve benim önerilerim doğrultusunda bir okula kayıt olmayı düşünüyor.
iki yıllık geçiş hakkından yararlanıp belki okulu dondurup önümüzdeki yıl sınavlarına hazırlanmayı da düşünebilirim diyor.

 
grafiklerlikle gelinecek maksimum bir sınır var ve bu sınır çok yüksek değil sadece ortalama bir hayat yaşamasına yetecek kadar. (eğer bi logoda milyonlar kaldırmayacaksa ki kaldırmaz bence) mesela yazılım çok yükselmeye açık bir alandır ama grafiklerlik o kadar değil anlatabilmişimdir umarım.

şu sözün +1 "benim bakış açım şöyle: üni olsun da ne olursa olsun yerine madem okuyacak o kadar para ve zaman harcanacak öyleyse ona birşeyler katacak bir okulda okusun. grafiker piyasasında geçerli okullardan biri olsun."

kesinlikle iyi bir okulda okumalı. sonra bu grafikerlik bilgisinin yeteneğinin yanına ticareti katmalı. zevk alarak yaptığı şeylerden para kazanmalı.

www.instagram.com bu kız bunun en iyi örneğidir. kendisi digital artist, illustrator. hem çiziyor hem bir sürü ünlü tanıyor hem geziyor. müthiş bir hayatı var. bi sitesi var oradan da satış yapıyor. yaptığı şey sadece bi grafik tabletle bişeyler çizmek ve satmak.

başka tavsiyeler gelecektir tabii ki bu benim naçizane tavsiyem. bende bu işi icra etmeye çalışıyorum ama yeteneksizim :P o yüzden iyi bir okula +1 diyorum.
  • freetakilir  (20.06.16 10:44:15 ~ 10:52:43) 
İlk öncelikle kızınızın tam olarak ne istediğine karar vermesi gerekiyor. Grafikerlik çok havada bir kavram ve piyasada grafiker terimi genellikle sıradan reklam ajanslarında vb. kurumlarda çalışan bilgisayar başı işçilerine deniyormuş gibi bir algı mevcut. Bilgisayar başında oturur, gelen siparişler ve istekler doğrultusunda ilan hazırlar, afiş hazırlar vs. gibi...İyi bir üniversitenini iyi bir bölümünden mevzun olmasınada gerek yoktur, teknik lise ve yüksek okulunda aldığı eğitim üzerine biraz program bilgisi katıp zaten müşterilerin isteklerine cevap verecek seviyeye gelebilirler. Ajanslar falan da böyle arkadaşları olabildiğince minimum ücretle çalıştırıp faydalanırlar. Maalesef şu an bu işin piyasası bu şekilde. Siz zaten grafikerlik diyerek çıtayı en aşağıya koymuş bulunuyorsunuz. Grafik tasarım, illüstrasyon, dijital art, sanat yönetimi, animasyon ve daha niceleri gibi daha spesifike ve daha altyapı gerektiren mesleklere yönelirse kendisi için daha hayırlı bir gelecek olur diye düşünüyorum.


  • Tutesh  (20.06.16 10:59:24 ~ 11:04:49) 
Sınavsız geçiş hakkını kullanarak 2 yıllık Grafik Tasarım önlisans programlarına yerleşebilir. Sonrasında DGS ile 4 yıllık fakültelere devam edebilir. İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde bu program var diye biliyorum.

Ayrıca sınavsız geçiş hakkının bu yıl son kez geçerli olacağı belirtiliyor. Seneye ek katsayı uygulaması geçerli olacak meslek liseleri için.
  • Sandeman  (20.06.16 11:11:25) 
cevaplar için çok teşekkür ederim arkadaşlar.

@ tutesh saydığın branşları meslek icra koşulları, iş alanları vb. açısından nasıl nereden inceleyebilirim? mesela bu işleri yapanları nerelerde bulurum?
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (21.06.16 11:10:28 ~ 11:19:47) 
@sandeman, evet seneye sınavsız geçiş kalkacak deniyor. yine de bizim kız etkilenmiyormuş, okula girdiği yıl geçerliymiş. zaten ikinci yıla kalınca sınavsız geçiş hakkından yararlanmak zorlaşıyor. o yıl mezunlarına öncelik tanınıyor. yer kalırsa geçmiş yıllar mezunları yerleşiyor. o nedenle bu yıl kaydını yaptıracak. dikey geçiş koşullarını tam bilmiyorum, başka okul oluyor mu? Kendisi bi yıl hazırlanayım ekonomiye burslu gireyim diyordu. İki yıl sınavsız geçiş hakkı olan okulda okuyup dikey geçişle ekonomiye girebiliyorsa yıl kaybetmemiş olur. o zaman burslu olmaz sanıyorum demi?


  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (21.06.16 11:20:05) 
Iyi okulda okumasi yetmez, ne kadar iyi okulda okursa okusun universiteden yeni cikmis taze bir grafiker sektor icin hic de kalifiye sayilmaz. Halihazirda ogrenciyken kendine portfolyo hazirlama baksin, genisletsin, surekli ilerlesin.
Yukaridaki arkadasin da dedigi gibi ne olursa olsun bir ust sinir var grafikerlikte ve bu sinir cok da yukarilarda degil.

Kisacasi iyi okul + saglam tecrube ve portfolyo diyorum ben. Kullanabildigin programlarin - sektore gore degismekle birlikte - o kadar da onemi yok grafikerlikte, potansiyelin seni one cikarir ve potansiyelini kanitlamanin yolu da portfolyon. Ogrenirken hic bos durmaman, ogrendiginle surekli uygulama yapman gerekli.
  • stavro  (21.06.16 11:40:34) 
adını koysak bu üst sınırın, ne civarlarda dolaşıyor rakamlar?


  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (21.06.16 14:01:41 ~ 14:01:59) 
İzmir ve grafik tasarım için konuşuyorum. (bende izmir'de çalışıyorum ve güzel sanatlar mezunuyum.) Okuldan yeni mezun bir grafik tasarımcı İzmir'de 1500-2000 lira arası maaş ile işe başlıyor. (daha geçen hafta 1 yıllık iş tecrübesi olan bir tanıdığım 2500 lira ile işe başladı. rakamlar maalesef bu kadar aşağılarda.) İlk yıl sonunda kendini kanıtlayabilir ve Jr.'likten senior'luğa geçiş yaparsa 2500-3000 lira civarlarında bir maaşı olur. Tecrübelendikçe ekiplere liderlik ve ekip yönlendirmeye başlar, jr. art directörlük, senior art directorluk şeklinde devam eder ajans macerası. Yine İzmir için söylüyorum, iyi bir ajansta (ki izmir'de sayıları oldukça az.) Senior Art Directorler +-5000 civarı maaş alıyor. İstanbulda bu rakamları ikiye üçe katlayabilirsiniz. Tabi illa birilerinin ajanslarında iş yapmak zorunda değil, kendi bağlantılarını kurabiliyorsa dışarıdan da iş yapabilir ya da kendi ajansını kurabilir. Grafik tasarım için aşağı yukarı meslek bu şekilde devam ediyor işte ama yukarıda dediğim gibi kendisinin ne istediği çok önemli. İşin en başında kendisinin ne istediğini belirleyebilirse, okula girdiği zaman okulun verdiği yetersiz eğitimlere rağmen kendini istediği alanda geliştirir ve güçlü portfolyolar hazırlarsa, okuldan çıktığında iş bulması o kadar kolaylaşır. Çünkü maalesef okullardaki eğitimler yetersiz kalıyor, okuldan mezun olan çocuklar okulda okuduğu 4 yılın üzerine de 2 yıl piyasada çalışıp iş öğrenmeye çalışıyor. Bizleri bu şekilde yönlendiren olmamıştı ve okuldan mezun olduktan sonra çoğu arkadaşım epey bir bocaladı. Ben biraz şanslıydım ve mezun olmadan çok önceleri iş bulup çalışmaya başladım, bu benim için okuldan çok daha eğitici olmuştu. Gerçi iş yüzünden okulu biraz uzatmak zorunda kalmıştım ama değdiğini düşünüyorum.

İllustratorlerden bahsedicek olursak onlar genelde sabit bir iş yerinden ziyade proje bazlı çalışıyorlar, illüstrasyon işinde her şey portfolyo ve vitrinden ibaret. İsminiz ve portfolyonuz size bir sonraki işinizi bulur ve isim yapmış arkadaşlar gerçekten iyi standartlarda yaşayıp iyi paralar kazanıyorlar... Ajans ya da stüdyo bünyesinde çalışan illüstratör sayısı çok azdır, ne seviyelerde maaş alıyorlardır bilemiyorum ama yine tanıdık üzerinden bir örnek vereyim, daha mezun bile olmamış bir tanıdığım Behance.com'a hazırlayıp koyduğu portfolyosu sayesinde bir çocuk kitabının sayfaları için illüstrasyonlar hazırladı ve ortalama bir art direktörün aylık maaşından daha fazla para kazandı. O bitirdiği işten sonra yeni bir proje daha aldı ve şu an onun üzerinde çalışıyor, yeni çalıştığı işin ücretini bilmiyorum...

Animasyon piyasasına pek hakim değilim o bambaşka bir dünya, onun da kendi içinde çizgifilm animasyon, hareketli grafik tasarım( internet sitelerindeki bannerlar, reklam animasyonları vs gibi) falan gibi branşları var...

En başa dönecek olursak, anladığım kadarı ile kızınız kurs alıp yetenek sınavlarına hazırlanacak ve güzel sanatlar fakültelerinin yetenek sınavlarına girip Grafik Tasarım bölümlerini kazanmaya çalışacak. Zaten yukarıdaki cevapta saydığımız meslek gruplarının hepsi grafik tasarım bölümlerinden eğitim alıp branşlaşıyor. En kısa sürede yetenek sınavlarına hazırlık kursuna başlayıp hazırlanması gerekiyor çünkü sınavlar genelde ağustos ayı başlarına ve ortalarına doğru oluyor. Aslında epeyde gecikmiş sayılırsınız.

Bu arada İzmir'de yaşadığınızdan bahsetmişsiniz ama eğitim için İzmir dışına gönderme durumunuz var mı söylememişsiniz, eğer illa İzmir istiyorsanız Dokuz Eylül Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesinin eğitimleri fena değil ama İzmir dışı imkanı var ise Mimar Sinan ya da Eskişehir Anadolu Türkiye'de iyi seviyedeler, bunları Marmara Üniversitesi takip ediyor...
  • Tutesh  (21.06.16 16:32:13 ~ 16:35:20) 
çok çok teşekür ederim arkadaşlar, şimdi çok daha net bakabiliyorum:)


  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (22.06.16 11:09:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.