[]

bunun tıpta bir adı var mı?

kendi halinde iyi bir insan olmama rağmen içimde hiç merhamet duygusu yok. karşımdaki insan çok sevdiğim, değer verdiğim bir yakınım da olsa başına kötü bir şey geldiğinde üzülemiyorum, içim cız etmiyor.

misal çok yakın bir arkadaşımın başına korkunç bir şey gelmiş olsun, derdini dinler onu teselli edip yakından ilgilenirim ama hiçbir şey hissetmem. sadece hayvan demesinler diye üzülmüş gibi davranırım.

bazen burada intihar edeceğini bildiren kişiler görüyorum, millet seferber oluyor onu vazgeçirmek için "arkadaşlar şu semtte yaşayan birileri varsa gitsin konuşsun kurtarsın onu nolur :(" falan yazıyorlar. ben ise hiçbir şey hissetmiyorum. sıradaki soruya geçiyorum hemen.

bazen hasta çocuk resimleri falan paylaşılıyor sosyal medyada. umarım iyileşir deyip geçiyorum. üzülemiyorum.

geçtiğimiz son birkaç ayda çok acı kayıplar yaşadım yakın çevremde. çok sevdiğim insanlardı ama cenazeden eve geldikten sonra açtım müzik falan dinledim. günlük sıradan yaşantıma geri döndüm sanki hiçbir şey olmamışcasına.

bu sizce yalnızca bir karakter özelliği mi yoksa psikolojik bir rahatsızlık mı? eğer rahatsızlık ise bunun bir adı var mı?

 
Tıpta bir adı olup olmadığını bilmiyorum; bana kalırsa dümdüz merhametsizlik hatta biraz da bencillik gibi bu durum.

Ben hiç böyle biri olamadım mesela. Tamam her durumda kendini yiyip bitirmek iyi bir şey değil ama tamamen duygusuz olmak (atıyorum savaşlarda orda burda ölen çocuklar var, tecavüze uğrayan oldurulenler var ne bileyim bir sur örnek var) da benim aklımın alabileceği bir durum değil. İnsanlar çeşit çeşit iste.
  • fraise  (05.06.16 13:33:48) 
kendi halinde iyi insan olmanı açsana bi, belki de kendi halinde de çok iyi değilsindir; genel olarak iyi biri değilsindir. iyi bir insan olmak zorunda olduğundan değil de, kendini kandırma diye diyorum.

bahsettiğin kötü özellikler seni kötü insan yapmaz, kimseye kötülüğün geçmediği sürece kötü biri olmazsın; bence. ha, iyi biri de olmazsın ama.

cevaplarından gördüğüm kadarıyla sende bi "sağduyusal poser" havası var ama ergen tarzında değil. psikoljik rahatsızlık kısmını bilemem ama sosyal olarak bişeyler olsa gerek.
  • baba jo  (05.06.16 13:38:14) 
@baba jo ben sağduyulu bir tane bile cevap yazdığımı hatırlamıyorum. hiç öyle görünme gibi bir kaygım yok.
iyi insandan kastım kimseye zararım olmamasıydı, evet. kimseye bir zarar gelsin de istemiyorum. herkes mutlu mesut yaşasın. böyle düşünmek beni iyi bir insan yapar mı peki? bilemiyorum ama kesinlikle kötü biri olmadığımı biliyorum.

  • köstebek kurabiye  (05.06.16 13:42:24) 
Aynı tarif ettiğin gibi bir insanım. Bundan ötürü rahatsız değilim.


  • yirmisantim  (05.06.16 13:44:41) 
olumlu manada demedim zaten, tam aksine, sağduyudan eksik manasında dedim.

kimilerine göre iyilik yapmadıkça iyi olmazsın, kimileri de onlara kötülük yapmadığın sürece iyi olduğunu düşünürler. kötü biri olduğumuzu düşünmek iyilik yapmamızı sağlar, mevcut durumundan rahatsızsan kötü biri olduğunu düşünmeye başla derim.
  • baba jo  (05.06.16 13:46:28 ~ 13:48:01) 
@yirmisantim aslında ben de bu durumdan hiç rahatsız değilim ama tıp literatüründe benim gibilere verilen bir isim varsa bilmek istedim.


  • köstebek kurabiye  (05.06.16 13:46:46 ~ 13:50:09) 
İyi de illa ölüm olarak almamak lazım durumu. Başına kötü bir olay gelebilir ya da ölümü hiç doğal olmayabilir. Yoksa zamanında ve normal bir şekilde ölen insana uzulmeyebilirsiniz. İnsanın doğasında olan bir durum bu. Ama öteki türlüsü, bilemiyorum altan.


  • fraise  (05.06.16 13:49:29) 
bende de kısmen var bu ve her toplumun bireyi için biçtiği "iyi ol' kimliğinden sıyrılmış olmanın sonucu. yani makul vatandaş olmuyor bu tarz kişiler. sebebi ise maalesef geçmiş yaşantıdaki tatsız hatta travmatik deneyimler. birey farkında olmasa da "bunlarinki de bir şey mi? ben ne zorluklar çektim vaktinde ama bana kimse uzulmemisti, ben niye şimdi üzüleyim ki" diye düşünüyor. evet bence bu problemli bir yaklaşım, çünkü insan sosyal bir hayvandır ve bunun temelinde de empati yatar. ama kimseye bir zararımiz da yoksa bence duyarsız olmanın bir sakıncası yok.

diğer yandan, bu yaklaşım da, psikopatlari normal insanlardan ayıran en kritik ozelliklerden birisidir. su kısa videoyu izleyin:

bigthink.com

bir de nightcrawler ve there will be blood filmlerini izlediniz mi? oradaki ana karakterler için ne düşünüyorsunuz ? birkaç davranışının yanlış olması dışında, sizce doğru mu davrandilar , yoksa tamamen kabul edilemez mi yaptıkları?
  • scars dont fade  (05.06.16 14:07:09 ~ 14:10:31) 
  • utkumon  (05.06.16 14:28:40) 
Sevdiğin inanlar az demek ki.


  • Goddard  (05.06.16 14:30:30) 
bir de birebir psikopatiyle bagdastirmamak lazım, gerçekçi insanlar da diyebiliriz, su anki konumu ne olursa olsun, çok zengin ya da fakir, hayatında zor dönemler gecirmis çoğu kişide bu tarz duyarsizliklar oluyor. çevresi acımasız, vahşi bile diyebilir kendisine


  • scars dont fade  (05.06.16 14:31:56) 
@scars dont fade geçmişte yaşadığım travmatik durumlar oldu, haklısınız. belki de üzülmeyeyim diye kendi kendimi bir şekilde hissizleştirdim zaman içinde. filmleri izleyince yeniden yorum yapacağım.

@utkumon evet, rahatsızlığın adı bu olabilir. teşekkür ederim.
  • köstebek kurabiye  (05.06.16 14:34:02) 
@Sour bende de empati yeteneği az da olsa var. misal "ben şu şekilde davranmalıyım yoksa karşımdaki kişi üzülebilir, yanlış anlayabilir" vs. diye düşünebiliyorum en azından. ama his sıfır. özellikle birilerine acıma konusunda. en belirgin hissettiğim duygu mutluluk. genel olarak neşemi pek bir şey bozamıyor.


  • köstebek kurabiye  (05.06.16 15:32:14) 
Duygularım alınmış gibi desene şuna.

Bence altta yatan sorunların var. Çünkü olması gereken bu değil.

Ama yerinde olsam hic kurcalamazdim. Boyle ne guzel kafan rahat edersin. Ben de tam tersi.

Ama merak ettigim birsey var bir iliski yasarken ne yapıyorsun? Eski erkek arkadasima benzettim seni. Karsindakini cok kırabilirsin dikkatli ol insanlarin duygulari oluyor.
  • mobydick  (05.06.16 16:07:45) 
Düşünce akışı sırasında üzüntülerini umursamayarak anında unutma kararı aldıysan beynin otomatik olarak onları yok sayıyordur. Uzun vadede kötü bir şey bu. Bir gün sevdiğin insanın bir gülüşü bile aklına gelmediğinde ve o anı hissedemediğinde çok üzülebilirsin.


  • dissendium  (05.06.16 17:00:07) 
@mobydick aynen, kafam çok rahat.
biri ile birlikte olduğumda onu kırmamak için elimden geleni yapmaya çalışıyorum. bazen umursuyormuş rolü yapıyorum ama ben de insanım, yoruluyorum bir noktadan sonra hissetmediğim bir şeyi hissediyormuş gibi yapmaktan. mesela sevgilim üşüttü hasta falan mı oldu ya da elini mi yaktı "ufff canım kıyamam ben sana yaa çok acıyor mu canın? :(" falan diyemiyorum. demeye çalışınca da bazen çok yapmacık duruyor. o yüzden her şey yolunda gitsin, herhangi bir sıkıntı, hastalık, kaza vs. yaşanmasın mutlu huzurlu devam edelim istiyorum. tabii bu da mümkün olmuyor her zaman.

  • köstebek kurabiye  (05.06.16 19:26:46) 
Az önce şunu gördüm, buna biraz benziyor gibi geldi. Tamamını okumadım ama birkaç şey benziyor diye değerlendirme için gönderdim.
(bkz: kaliforniya sendromu)
t24.com.tr
  • aychovsky  (05.06.16 20:40:53 ~ 20:41:48) 
@aychovsky okudukça epey şaşırdım çünkü beni anlatan pek çok satır okudum. ancak benimle uzaktan yakından alakası olmayan yanları da var bu sendromun. birebir uymuyorum yani bu rahatsızlığın tanımına ama belki de her geçen gün bir adım daha yaklaşacağım, kim bilir.


  • köstebek kurabiye  (05.06.16 21:34:05) 
Muhtemelen bu psikopati ama buna sebep olan etkenin henuz bir adi olmayabilir. Onu da ben isimlendireyim

(bkz: ogrenilmis caresizlik) ve (bkz: ogrenilmis romantizm) gibi bu da toplumun birey icin bictigi makul kilif iste. Ama bu ise vicdan uzerinden saldiriyor, dolayisiyla buna (bkz: ogrenilmis vicdan) diyeyim. Yani, toplumun sosyal kimliginin bireyin vicdanini bicimlendirmesi, bireyin bu kiliftaki vicdana sahip olmasini beklemesi, yoksa toplumun bireyi dislamasi ve bireyin de kendi vicdanindan suphe etmesi, "lan yoksa ben vicdansiz miyim, yoksa ben kotu birisi miyim, o zaman niye toplumdaki vicdan normuyla benimki ortusmuyor ? vs." filan diye kendini sorgulamasi

Bundan yola cikarsak, bu dusuncelere sahip birisi, ogrenilmis vicdan ve gercek hayatindaki edindigi deneyimlerin farkliliklarindan kaynaklanan bir catisma yasamaktadir. bu gerçek hayattaki travmatik deneyimleri de psikopatiye sebep olmaktadır.


@aychovksy nin bahsettigi sendorum bununla birebir ortusmuyor gibi.

Neyse, trt2 deki yayinima donuyorum ben.
  • scars dont fade  (05.06.16 21:34:51 ~ 22:20:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.