[]

Türkiye'de geri dönüşüm (recycling) neden olmaz?

Avrupa'da, ABD'de yıllardır var. Bizde ise belediyelerin göstermelik kutularından ileriye geçemiyor. Hadi bu duyuruda neden Türkiyemde geri dönüşümün bir türlü büyük oranlarda gerçekleştirilemiyor olmasının nedenlerini tartışalım.

Bence en büyük sebep bu alanda bir yandaşın çalışmıyor olması :)


 
Türkiye de geri dönüşüm var.


  • Frederick Co  (01.06.16 18:21:12) 
@frederick Co
büyük ölçeklerde değil bu varoluş ama..

  • anonymice  (01.06.16 18:24:00) 
Kar getiren bir alan değildir belki. Devlet de zorlamayınca kimse yanaşmıyordur.


  • hayde bre  (01.06.16 18:25:30) 
Çünkü insanlar çöplerini ayrmak istemiyor, üşeniyor, gocunuyor. Bilinç yok. Eğitim yok.


  • Goddard  (01.06.16 18:26:00) 
@Frederick Co : Türkiye'de geri dönüşüm oranı OECD'nin 2013'te yayınladığı rapora göre %1 oranındadır. Almanya'da bu oran %65 Almanya tabii ki geri dönüşümde bir ekol ancak burada geri dönüşüm bir hayat tarzı haline gelmiş. Biz de iki pil toplayınca geri dönüşüm yaptığımızı sanıyoruz. Geri dönüşüm sadece evsel atıkların dönüşümü olarak düşünülmemeli.

www.forbes.com
  • burya  (01.06.16 18:35:18) 
Kultur yok. Yoneticilerin de bu kulturu olusturacak vizyonu yok. Kultur yok, cunku belediyesi iyi calisan, geri donusum icin ayri posetler dagitan, ayri ayri toplama yapan yerlerde bile insanlar bununla ugrasmaz, hepsini ayni yere atar. Yoneticilerin vizyonuysa ortada. Hala Osmanli, fetih, nasil da koyduk lay lay lay diye geziyorlar. Geri donusumu 20 sene once halletmisti herkes. Su anda ise millet %100 yenilenebilir enerjiye gecti, gecmeyenler ilerleyen senelerde patir patir tamamlayacaklar. Bu kafayla, biz yine 50 sene sonra Japonya'dan Almanya'dan geri donusum fabrikasinin insaatini yapmasi icin sirket tutup bununla ovunecegiz.


  • f_d  (01.06.16 18:44:59) 
şirkette 4 ayrı kutu var. kağıt, plastik, cam ve pil şeklinde. biz bunları ayırıyoruz ofiste. geçen dışarı çıktım, baktım o çöpleri ofisimizden alan abi hepsini aynı kutuya fırlattı gitti.
yakaladım ben bunu birkaç gün sonra, sordum nasıl gidiyor geri dönüşüm işleri falan diye; adam da dürüst çıktı. abi ne geri dönüşümü ya, atıyozzz gidiyoooo gibi bir cümle kullandı.

bu işler duyar kasmak ile olmuyor sevgili arkadaşlar, herkesin bilinçlendirilmesi lazım.
  • Polaroid  (01.06.16 18:57:44) 
Goddard +78741053

www.hurriyet.com.tr
  • nawar  (01.06.16 19:08:37 ~ 19:31:10) 
ben almanya'dan bahsedeyim.
benim gördüğüm kadarıyla geri dönüşüm daha çok evlerde yapılıyor. yani ofislerde kağıt, plastik, cam gibi ayrımlar çok yok. her evin iki tane büyük çöp konteynerı oluyor. birden fazla dairenin bulunduğu evlerde duruma göre bu sayı artıyor.

Bir tanesi yeşil çöp konteynerı: buraya her türlü ambalaj, kağıt, plastik gibi şeyler atılıyor.

Diğeri de siyah çöp konteynerı: buraya da organik çöpler, meyve sebze ve yemek artıkları, çocuk bezleri atılıyor.

bu konteynerlar haftada bir kez evin temizlik ve bakım işleriyle görevlendirilmiş olan kişi tarafından (hausmeister/in denen bu kişi evde oturan birisi olabildiği gibi dışarıdan da tutulabiliyor ve ücret alıyor tabii) yolun kenarında belirlenen bir yere bırakılıyor ve çöpçüler tarafından boşaltılıyor.

sistem müthiş işliyor. büyük miktardaki cam şişe gibi atıklar içinse her kasabanın belirli yerlerinde büyük demir konteynerlar var. burada şişeler renklerine göre ilgili konteynera atılıyor. bu konteynerlar da ayda bir falan boşaltılıyor sanırım.

bunun dışında dışarıya bedava çöp bırakma günleri oluyor. çöp dediğim eski beyaz eşya, koltuk vs gibi her türlü büyük veya ufak eşya yolun kenarında belirlenen yerlere bırakılıyor. bunlar da toplanıp geri dönüşüm fabrikalarında geri dönüşüm işlemine tabi tutuluyor.

ancak en önemli nokta nerdeyse bütün pet şişelerin depozitolu olarak satılması. diyelim marketten bir litre kola aldın. 65 cent kola için 25 cent de depozito için veriyorsun. verdiğin 25 centi geri almak için boş şişeyi her markette bulunan boş şişe toplama makinesine atmak gerek. o makine sana ister o dükkanda kullanabileceğin isterse yine o dükkandan nakit olarak tutarı geri alabileceğin bir fiş veriyor. 50 cl'lik pet şişelerin depozito ücreti 15 cent oluyor. bazı cam şişeler de depozitolu olarak satılıyor. cam doğaya fazla zarar vermediği onlar da miktar daha düşük oluyor.

adamlar bu sistem sayesinde %65 gibi müthiş bir geri dönüşüm ortalamasına ulaşıyorlar.
  • burya  (01.06.16 19:09:54) 
bizim mahallede salı ve cuma sadece geridönüşüm atıklarınızı dışarıya çıkarınız diye anons geçiyorlar, salı ve cuma şöyle bir atılanlara göz atıyorum; herkes bildiğimiz ıslak mutfak çöpünü falan çıkarıp atmış yine. çünkü bilinç yok. bunun için insanlar suçlayamıyorum çünkü okullarda bu konuyla ilgili en ufak eğitim vermeden sadece "salı günü plastikleri dışarı çıkarın" "bu kutuya sadece cam atın" diyerek bir anda vahy indirir gibi bir bilinç oluşturamazsınız. ben bile sözde bilinçliyim, "amaan ayırsam nolucak, arttığım çöpte yine hepsi birbiriyle karışacak" diye düşünüp ayırmıyorum. zincirin ilk halkasından son halkasına kadar herkesin bilinçli bir şekilde efor sarfetmesi gereken bir konu geridönüşüm. öyle ha deyince yapılamıyor malesef.


  • ambrosia  (01.06.16 19:21:09) 
İnsanlar bu konuda bilgisiz ve umursamaz ama bilinci arttırmak için de adam akıllı çalışma yok. Birkaç sokağa göstermelik bir şeyler koyuyor belediyeler, o kadar. Durum böyle olunca geri dönüşüm, bu konuda duyarlı insanlar için bile zahmetli bir iş haline geliyor. Evde çöpleri ayrıştırdıktan sonra yükleyip sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek geri dönüşüm kutularına taşımak pek de kolay bir iş değil. Demek istediğim, geri dönüşüm kutuları yaygınlaşırsa insanlar da ufaktan ufaktan bilinçlenmeye, bu kutuları kullanmaya başlarlar. Sokaktaki konteynerin yanında bir de cam atıklar için bir konteyner olursa insanlar da içtiği sodanın şişesini çöp konteynerine atmaz bence. Ufak bir örnek sadece. Benim hala umudum var :)


  • pike  (01.06.16 19:23:07) 
almanyada ciddi cezalar var. cöpünü yanlis yere atarsan belediye görevlisi bina hakkinda rapor tutar, binanin yöneticisi de cöpten o cöpü kimin attigini tespit etmeye calisir. sonra ceza yazilir. bu konuda sertler, bu konuda iyi olmak icin esnemeyen güclü kurallarin olmali, bu kurallari uygulayacak mercilerin olmali, kisiden kisiye esnememeli. bu da tam almanyaya göre bir durum. türkiyede trafik kurallarinda bile, kurallar cok net olmasina ragmen ceza yazilamiyor, cöp konusunda ne yapilabilir.

ikinci olarak bilinclendirme önemli. almanyada bir cocuk ana okulundan itibaren hangi renk cöp kutusuna hangi cöp atilir ögrenir. cöp kutularinin renkleri, bulundurulmasi gereken yerler ciddi kurallara baglanmistir ve bu kurallar cevre örgütleri, partiler, yerel yönetimler tarafindan denetlenir. halkin egitim nedeniyle bu konuda hassasiyeti güclü, ne kadar önemli oldgunun farkindalar.

son olarak da öncelikler. türkiyede bu konuda sert önlemler alsan insanlar "bu kadar derdimiz var, bi de bu mu cikti basimiza" derler. is kazalarinda liderlige oyandigimiz, terörün oldugu bombalarin patladigi, trafikte kazalarinin, tecavüzlerin oldugu ülkemizde maalesef bu konuyu tartismaya, önlemler almak icin aksiyon almaya sira bile gelmez. almanyada haberler izlendiginde gündemlerinin ne kadar sakin oldugu ve türkiyeyle karsilastirilamaz bicimde kafalarinin rahat oldugu cok acik.
  • emrahday  (01.06.16 20:00:30) 
@emrahday : sana kesinlikle katılıyorum. türkiye'de çoğu sorunun çözülememesinin en büyük nedeni "ceza" kurumunun olmaması veya uygulanamamasıdır. park veya çöp bunlardan sadece ikisi. adam makas ata ata gidiyor trafikte, trafiğin ebesini bellemiş bir de utanmadan videoya çekip youtube'a koymuş aldığı ceza 170 tl.

polisler vatandaşa ceza kesmekten korkuyor. siyaset her türlü kurumun içine feci derecede sızmış. belediyelere yetkiler verilmeli. bu tartışma merkezi sistemin ankara'dan türkiye'yi yönetmeye çalışması tartışmasna kadar gider ki hiç çıkamayız o işin içinden. belediyelere yetki versen partizanlık belediyelerde devam eder tabii.. sonuç olarak : zor dostum zor.
  • burya  (01.06.16 20:04:34) 
bizdeki sorun sözde milliyetçilik. gerçekten milliyetçi isen gelişmiş ülkelerdeki gibi sokağa atılan çöpe yatak odana atılmış gibi tepki göstermelisin. bunu yapabildikten sonra sıra geri dönüşüme gelir.


  • perloneth  (02.06.16 02:03:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.