[]

neden para basmıyoruz vol II

endüstriyel tarım ve hayvancılık yolu ile neden devlet sadece (temel ihtiyaç olan) et ve süt ürünlerini fazla fazla üretip fiyatını düşürmüyor (kar payı olmadan satmak veya)? her vatandaşın satın alabilmesi ve sağlıklı beslenmesi için.

bizde serbest piyasa hikaye zaten. devletin dolaylı/dolaysız müdahale ederek şekillendirmediği sektör kalmadı.


 
Çünkü böyle bir dünya olmadığı için.
Hatırlarsanız Türkiye ilkokuldayken hepimize "tarım ülkesi" olarak tanıtıldı. Halbuki bugün türkiyeye bakınca bırak dışarıya satmayı, kendi ihtiyacı olanı üretmekten aciz bir durum var. Artık tarım ürünlerinin çoğu ithal ediliyor.
Soruya cevap,
artık dediğim gibi tarım ürününün büyük kısmı dışarıdan geliyor. Bu da dışarıdaki adamın kaşı gözü için değil, dışarıdan getirmek daha ucuz olduğu için. Senelerdir tarım ülkesi olarak pazarlanan Türkiyede tarım sektöründe gelişme kaplumbağa hızında bile değil. Kullanılan yöntemler, makineleşme vs. bunlar süper geride kalınca, üretimin birim başına maliyeti de haliyle dışarıdaki gelişmiş ülkelere göre bir hayli yüksek kalıyor. Bu durumda önerinizi yapmanın bir esprisi yok. "Hadi fazla üretelim de ucuzdan veririz millete" çok masum bir yaklaşım olaylara. Daha çok al dışarıdan, daha ucuz.
Kaldı ki zaten ülkede tarım sektörü yeterince desteklenmiyor. Sanayileşmek için belli çabalar sarfediliyor belki ama tarımdan artık vazgeçilmiş gibi bir durum var. Patates, pirinç meseleleri hep buna örnek. En büyük fındık ihracatçısıyken gelinen durum zaten ortada. İthal ikameci bir yol izlenebilir mi bunun önüne geçmek için? Bilemiyorum, belki ama sorunlar çok temelde olduğu için ne kadar sürede, ne oranda başarı elde edilir onu büyüklerimiz düşünürler.

Serbest piyasa ile falan da alakası yok bu olayın. Bilakis devletin yardımı gerekiyor tarım sektörüne toparlanma ihtimali için. Problem ülke içinde yeterince üretim yapılmaması falan değil yani. Kullanılan yöntemlerin geride kalışı, bir birim ürün maliyetinin dışarıya oranla yüksek oluşu, dolayısıyla da doğal olarak yerli üreticinin piyasada rekabet edemeyişi.
  • naberabi  (21.05.16 19:04:43) 
Ülkede üretim ve tarımcılık sıfır zaten. Eski Türklerdeki ikta ve tımar sistemi kadar bile yaratıcı sistem kuramıyorlar. Kırmızı et ve organik tarım hayal oldu.


  • Erensq06  (21.05.16 21:45:57) 
Sütçü ve etçi kodamanlar izin vermez, hem devletin bu şekilde piyasaya karışması hoş karşılanmaz.


  • cemiyetin unlu simasi  (22.05.16 00:45:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.