[]

Amerikalıların evleri

neden hep tahta? belgesellerde denk geliyoruz da adamlar hep tahtadan yapıyor evleri sonra kasırgaydı bilmemneydi uğraşıp duruyorlar. Sadece daha ucuz diye değildir herhalde var mı başka sebebi?

deprem için tahta ev betonarmeye göre daha mı iyidir daha mı kötüdür? bizde de olsa böyle evler güzel olurdu aslında villa gibi evi bir haftada yapıyor adam. böyle evde yaşayan var mı hiç ses yalıtımı falan nasıl oluyor acaba çok merak ediyorum.


 
prefabrik o evler hep o yüzden.
çok kolay monte ediliyorlar, çok kolay büyüyorlar ihtiyaç anında
bana bir de garaj ekleyelim, şuraya bir de oda ekleyelim diyorsun 10 günde ekleniyor
beton olsa, yık, dök bi ton moloz şu bu
  • Corc  (20.05.16 10:06:54) 
  • scars dont fade  (20.05.16 10:07:53) 
  • scars dont fade  (20.05.16 10:09:58) 
farklı konu açmayayım bari. bu evler ne kadar sağlam peki ?


  • hakim oynayin dedi  (20.05.16 10:10:05) 
evler prefabrik olduğu için normal bir betonarme yapıya göre pek de sağlam olduğu söylenemez. çünkü betonarme yapılar belli bir derinlikte temele oturtuluyor. benim bildiğim prefabrik yapılar genelde belli bir süre için yapılıyor. yani normal bir yapıya göre ömürleri biraz kısa.


  • fatedtoloveyou  (20.05.16 10:40:42) 
bunların evleri hep müstakil bi de banliyö mü diyorlar artık bilemiyorum fakirinden zenginine ahh ah tam hayalimdeki evler :(


  • Nox  (20.05.16 11:02:12) 
scars dont fade in verdiği ikinci linke göre betonarme ya da tahta olması kasırga için çok farketmiyor anladığım kadarıyla. her ikisinde de duvarlar pencereler yok oluyor.

Nox
aynen valla ben de çok beğeniyorum. discovery tv de bir program vardı evleri satın alıp yeniliyorlardı. çok kısa sürede çok güzel işler yapıyorlardı. tahta olduğu için mesela banyoyu komple yıkıp aynı gün tekrar yapıyorlardı.

ama bence ses yalıtımı falan betonarme kadar iyi olmaz sanki. duvarlar incecik yan odada ne ses varsa direk duyulur gibime geliyor.
  • yue  (20.05.16 11:56:22) 
amerika icin yapi-deprem yonetmeliklerinden/standartlarindan okuma yapmak lazim sorulariniza dogru yanit verebilmek icin. her cografyada yapi malzemeleri tercihleri farklilik gosterir, bunlar icin farkli parametreler var, vs.

mesela, dogal afetler sonucunda yapinin zarar gormesi halinde rekreasyon gerekir ki malzemenin geri donusumunu dusundugumuzde (farkli bir yerde tekrar kullanilabilmesi de diyebiliriz) icin ahsap yapilar > betonarme yapilar. dogal afetlerden devam edeyim. afet sonucu bina hasar gordu, ahsap yapilar deprem kuvveti altinda betonarme yapilara gore farkli esneklik/kirilma/basinc vb davranislar sergiliyor, ki bu bizim lehimize. ahsabin birim agirligi (sert agac kullanildigini ongorerek soyluyorum) 0.8 ton/m3 iken betonarme yapida bu 2.5 ton/m3'tur. hangisinin altinda kalmak yasama olasiligini artirir? ahsap > betonarme.
  • gokhlayeh  (20.05.16 13:05:10) 
gokhlayeh
deprem için düşününce beton daha iyi değil mi ağırlığından bahsetmişsin ama sonuçta sadece beton değil içinde çeliği vs. si var sonra pek anlamıyorum ama perde beton falan diyorlar aynı şiddette depreme beton daha çok dayanır diye tahmin ediyorum ben :)

  • yue  (20.05.16 14:00:56) 
yue
2 katli binaya perde duvar yapilmaz, adama gulerler, kimse gulmezse ben gulerim :)) saka bi yana soyle anlatayim biraz yuzeysel olacak ama umarim becerip anlatabilirim.

(turkiye icin)arsam var. ev yapmak istiyorum. once zemine baktiririm. 99 depreminde hatirlarsin soyle bir soylenti vardi hep "aluvyonlu zemine yapmislar binalari." ondan yikilmis derlerdi. neden? bina ne kadar saglam olursa olsun, kendisini zeminde sapasaglam tutabilecek bir zemine ihtiyac duyar. zemin turu onemli ve yeralti su seviyesine bagli olarak ne tipte bir zemin uzerine yapacagim evimi kaya mi toprak mi? sonra, yapacagim binayi ne icin kullanacagim. kendi evim olacak, ok. param var mi? var, sorun degil. guzel. peki kac kat? dubleks istiyorum, hay hay. yapinin malzemesini nasil secerim? tas > ahsap > celik > beton. kriterlerim neler? saglikli olmasi, deprem kuvvetine bagli olarak can guvenligimi saglayacak en guvenilir malzeme olmasi, yillar sonra olasi fikir degisikligiyle birlikte rekreasyon da olabilir, geridonusumunun -dogayi dusunerek- kolay olmasi. 3 kattan fazla yapacak olsam, maliyeti dusunerek, beton>celik uzerinden giderim her halukarda.

bahsettigin yapilar, amerikadaki suburban yapilar. bunlar icin betona gerek yok. sehir merkezine geldikce (downtown) zaten bu tipte binalari ve genis sosyal alanlari bulamazsin diye dusunuyorum, ozellikle yogun nufuslu sehirlerde.
  • gokhlayeh  (20.05.16 15:18:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.