[]

Yazılım Uzmanlığı'na başlangıç nasıl yapılır ?

Aslında sorum biraz daha detaylı olacak. Daha önce bir duyuru açtım ve önüme koyulmuş bir çok seçenekten yazılım uzmanlığıyla ilgili olan hoşuma gitti. Gerçi hala tam olarak ne istediğimi bilmiyorum çünkü net birşey yok ortada.
Şimdi bu konuyla ilgili eğitim almak şart.

-Öncelikle İstanbul-Avrupa yakasında bildiğiniz iyi bir bilgisayar kursu eğitimi veren kurs var mı?(Sanırım Bilgeadam ilk uzak durulacak yer)

-5 sene bankada çalıştım ve nefret ettim bıraktım. İyi bir mesleğim olsun diyorum. Yaşta artık 30 olduğundan ancak tek bir işte öğrenip uzmanlaşabilirim gibi geliyor. Yani 3-5 sene sonra bankada olduğu gibi vazgeçip başka bir meslek seçme şansım olmaz sanırım bu yüzden iyi bir seçim yapmak lazım.

-Tabi yönelimlerimi tam olarak ben bilmeyince size de net bir şey söyleyemiyorum ama yazılım ilgimi çekiyor. Kolay öğrenebilirim ve girdiğim her işte azimliyim. Yine de yazılım dışında bilgisayarla ilgili tavsiye edebileceğiniz bir alan varsa çok sevinirim.

-Birde bu alanlarda ingilizce çok şart mı? Şöyle ki ingilizcem fena değil. Yani 10 üzerinden 7 veririm. Bu yeterli olur mu?

 
yazılım sektörüne girme. bu sektorde en fazla para kazanan kisiler bunun egitimini veren umut tacirleridir. bilgisayar muhendisleri bile guc bela is bulabiliyorlar. yok illa girecegim diyorsan da, bu kurslara filan parani kaptirma.

baska bir niteligin, yetenegin, ozelligin var ise buna yonel derim.
  • scars dont fade  (06.05.16 11:54:05) 
iyi bir yazılımcı olup da iyi para kazanamyan kişi sorunu kendinde arasın.


  • tchuck  (06.05.16 12:10:16) 
Yazılım mühendisliği diye bir bölüm var üniversitelerde, 5 yıl eğitim veriyorlar.
4-5 aylık kursla o seviyeyi nasıl yakalayacaksın?

  • etna  (06.05.16 12:13:00) 
@etna

Katılıyorum öyle bir durum var. ama bir işte çalışırken çok daha fazla teknik bilgin olur diye düşünüyorum. Yani o kurstaki eğitim de bir yere kadar ama işe girip 1 sene çalışınca o 5 senelik eğitim alan kişiyle aynı seviyeye gelirsin. Tabi tahmini bir şey bu ama genelde böyle oluyor.
  • Wolfware  (06.05.16 12:16:39) 
@Wolfware ne yazık ki sözel veya ea okumuş herkes böyle düşünüyor ve inan hiçbir fikrin yok. bilgisayar mühendisliğinde matematikle başlayıp işi fizik üzerinden elektroniğe aktarıp oradan bilgisayarın işleyişini öğreten derslerden programlamaya kademeli bir geçiş var. yani işi başlangıcından itibaren öğrenip üstüne bir de yazılımla alakalı olarak çok detaylı şeyleri sağlam bir temelle öğreniyorsun. akp sonrası açılan üniversiteler tartışılır ama normal üniversitelerin bilgisayar mühendisliğinde eğitim alan biriyle 1 sene çalışıp aynı seviyeye gelemezsin.

diyelim pratikte yeni mezunla aynı şeyleri yapabilmeye başladın 1 sene çalıştıktan sonra ki bu olabilir. fakat aynı yeni mezun tecrübe kazandıkça seni ezip geçecektir iş kalitesi bakımından eğer çok kötü değilse ya da bir mucize olup sen 30 yaşından sonra bir sene içinde paralı kurslarla müthiş bir yazılımcıya dönüşmezsen.

"bu işte para var, oturdukları yerden çalışıyorlar, keyifli de görünüyor, bu işe el atayım" diyebileceğin bir iş değil yazılım. mühendislik vs. okumadan hatta lise mezunu bile olup iyi yazılımcı olanlar da var ama bu işe ilgi duyup senelerce yapan insanlar. bu insanlar genelde işin en altından başlayıp senelerin birikimiyle bir yere gelebiliyorlar.

aslında bilgisayar veya yazılım mühendisliği mezununu da senden 5 sene daha tecrübeli görebilirsin. dediğim gibi, bölüm mezunu bir insanın senior yazılımcı olması 2-3 yıl alabilecekken seninki 5-6 yılı bulacaktır ki olabileceğinin de garantisini kimse veremez.
  • uckac  (06.05.16 12:26:16 ~ 12:27:21) 
- Yazilim icin ingilizce olmazsa olmaz degil ama cok cok önemli bir avantaj. Yazilim konusunda türkce kaynak problemi var ve türkce kitaplarin bir cogu giris seviyesinde kaliyor. Genelde güncel bilgiye ulasmanin yolu kullandigin yazilm teknolojisinin "official" siteleri, dökümantasyonlari ve güncel kitaplar. bunlar da ingilizce oluyor. Bunlarin disinda stackoverflow gibi tüm yazilimcilarin kullandigi ortak kaynaklar da ingilizce. O nedenle ingilizce bilmeyen bir yazilimci bilgiye erismekte problem yasar.

- Kurs olayi aldatici bir durum. Kurs alarak yazilima giris yapilabilir ama iyi bir yazilimci olmak icin cogu zaman kurs almak tek basina yeterli degildir. Kurslardan mezun olan cogu kisi belli basli kaliplarda birseyleri yapmayi ögrense de bu kaliplarin disina cikmakta zorlanir. Cünkü kurslar yazilimin temelini ögretmekten daha ziyade cok kisa sürede örnek isler yapmayi ve isnlara yazilimciyim hissi vermeyi tercih ediyorlar. Kurs alinabilir ama bu bir yazilim diline giris icin yeterli olur.

Benim size tavsiyem öncelikle bu isi hobi olarak götürmeniz, belki kurs alabilirsiniz ama kursun yaninda birkac hobi projesi gelistirmeniz. birkac eksiduyuru tarzi web2.0 web uygulamasi fikrinizi gelistirebilirsiniz, ya da mobil uygulama. Bu size isin pratik uygulamasindaki gidis yolunu verecektir. Bunun yaninda mutlaka ama mutlaka isin teorik tarafina da gitmelisiniz. bu yazilim mühendisligi nedir den baslar database tasarima, veri yapilarina, algoritmalara kadar gider. bunun icin üniversitelerin ders müfradatlarina ve islenilen konulara bakabilirsiniz. Bu konuda zayif kalirsaniz yazilim tecrübeniz kücük uygulamalarla kalir büyük uygulama gelistirirken gidis yolunu bulmakta zorlanirsiniz.

- yazilimda para kazanabilirmisiniz? maalesef kisa zamanda ögrenip iyi para kazanmak biraz sansa bagli. ister web, ister mobil, isterseniz back-end alaninda programci olmak isteyin en az 3 yillik yogun emek göstermelisiniz ki bu alanda kendinize is alani acabilesiniz. diger türlü is biraz sansa kalir. piyasada kurslardan ya da üniverside bilgisayar bilimleri alaninda mezun olup gercek anlamda yazilimci nitelikleri tasimayan bircok insan var. bu kisilerin yeteneklerini isi bilen bir sirket is görüsmesinde cok kolay ayirt edebiliyor cünkü yazilim mühendisligi kesin ve ölcülebilir bir bilim, yoruma dayali degil ve is görüsmesinde laf kalabaligi yaparak isi almak cok kolay degil, eger sansiniz yaver gitmezse.

Yazilimci olmak icin hangi yolu gitmelisiniz, kendinize hangi sorulari sormalisiniz:
- hangi alanda calismak istiyorsunuz? web, mobil, back-end, embedded programming
- hangi dilleri ögrenmelisiniz? java, c#, c, objective c, php, ruby ...
- yazilim gelistirme sürecleri? scrum, waterfall, agile ...
- yazilim gelistirme araclari? IDE, debug tools vs.
- hangi frameworkler ögrenilmeli ?
- hangi kütüphaneler ögrenilmeli ?
- yazilimin temelleri? algoritmalar, design patternler, yazilim mimarileri, object oriented programming

Tabi bu konularda kendiniz gelistirdikce önünüze daha cok soru cikacak. Her alanda az cok bilgi sahibi olarak is bulmak zor, mutlaka bircok konuda bilgi sahibi olmanin yaninda en az bir alanda derin bilgiye sahip olmak ve o alanin pratik ve teorik durumlarina hakim olmak gerekli, diger türlü gercek anlamda yazalimin mesleginiz olmasi sansa kalir. Bu ise girerseniz kendinizi sadece türkiyedeki yazilimcilarla degil tüm dünyadan yazilimcilarla kiyaslayin kendinizi ve bilginizi onlarin karsisinda test edin acama ne durumdayim diye, cünkü yazilim insani kolay aldatir, cok kolay bir sekilde her seyi yaparim hissi verir gelistiriciye.
  • emrahday  (06.05.16 14:07:44 ~ 14:08:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.