[]

ekt (elektro konvulsif tedavi) hakkında ne dusunuyorsunuz?

Kimlere uygulanmalı? Uygulanmalı mı? Cevrenizde bu tedaviyi görüp iyileşen kimse var mı? Hastanın kendisi mi talep etmeli ya da onermeli? Senelerdir ilaç + değişen aralıklarla psikoterapi goruyorum ama değişim ve iyileşme adına tık yok bende. Dusuneyim mi bunu?

Soruyu ciddi sordum, ciddi cevaplar bekliyorum. Teşekkürler.


 
Bildiğim kadarıyla birkaç seans yapılıyor. Yani verdim elektroşoku hasta ayağa kalktı gibi bir durum değil. Uzun vadede uygulanınca hastalarda moronlaşma oluyormuş. Ne kadar doğrudur bilmiyorum. Eskiden lobotomi (beyindeki bazı lobların alınması) ve ekt işkence gibi görülüyormuş. Bugün de bunların sadece çok uç noktadaki şizofreni hastalarına uygulandığını okumuştum bir yerde. Doktor değilim tabi ama bu bana göre psikoza girmiş (gerçeklik algısını kaybetmiş) hastalara uygulanabiliyor. Sen akıl hastanesinde yatıyorsundur, uzun süren klinik tedaviye yanıt vermemişsindir, ciddi anlamda yere sıçıp bokunla oynuyorsundur, o zaman başkaları senin adına böyle bir karar veriyor. Sen şu anda bana göre o aşamadan çok uzaksın. Doğal yöntemlerle sorunlarını azaltmayı denemelisin. Böyle bir yola hiç girme bence.


  • dissendium  (03.05.16 15:08:10) 
Kroniklesmis majör depresyon hastalarına da uygulanıyor diye biliyorum ben. Hatta bi psikolog önermişti bunu bana, dusunur musun diye. Sözlükte de aynı tedaviyi gormus insanlar var bildiğim kadarıyla. Yıllardır dediğim de birkaç yıl değil, 15 senedir bu rahatsizlikla yaşıyorum ben ve depresyondan çıktığım bi dönem olmadı hiç.


  • damdanakan  (03.05.16 15:14:56) 
Bir de olay psikotiklikte bitiyorsa maalesef ben de oraya doğru gidiyorum. Son iki senedir depersonalizasyon yaşıyorum. Adımı hatırlayamadığım zamanlar oluyor.


  • damdanakan  (03.05.16 15:16:36) 
Hastaneye yatmayı hiç düşündün mü? Belki klinik tedavi daha olumlu sonuç verir. Beyin kimyası bozulmuşsa bunun tedavisi yine ilaçlardadır. Ekt doğası itibariyle beyin kimyasında bir değişiklik yaratmıyor. Bir de yine bir şey okumuştum, eskiden eşcinselleri tedavi etmek amacıyla bu yöntem uygulanmış, deneklere iki erkeğin cinsel birleşmesi izletilirken bir anda elektrik veriliyormuş, bu sayede bu görüntülerin zararlı olarak algılatılması sağlanıyormuş. Ama deney sonuçlarına göre eşcinsellerin durumları daha kötüye gitmiş. Ortada hormonal bir bozukluk varsa ya da kişilik buna daha yatkınsa bu tip şeylerin etkisi hiç olmayabiliyor. Geçmiş olsun, huzura etmek sizin de hakkınız tabi ama durumu daha da kötüleştirmeden tedavi görmek gerekiyor.


  • dissendium  (03.05.16 15:33:30) 
Hastaneye intihar riski varsa yatiralim dediler. Onun dışında bi şey soylenmedi. Ben bi suru ilaç kullandım ama inan fayda etmiyor.

Bi de o söylediğin tam olarak ekt değil, bildiğim kadarıyla. Davranışçı ekolden sacmasalak bi karşıt tepki oluşturma seysi. Hafif elektrik veriyorlar, ya da musil veriyorlar. Bi yandan küsüp bi yandan eşcinsel ilişki görüntüleri izliyorsun ve eşcinselliğin mide bulandırıcı olduğuna kosullaniyorsun (sözde).
  • damdanakan  (03.05.16 16:06:39) 
endikasyon varsa ekt düşünülebilir. hamilelerde falan yapılabiliyor ilaç kullanamadıkları için mesela. psikolog değil psikiyatrın önermesi lazım. ilaçlara dirençli depresyonun veya ekt gerektiren bir hastalığın varsa yaptırabilirsin.


  • shotgunwoman  (03.05.16 17:58:13) 
Ne bileyim, bana hep aynı yerdeymisim gibi geliyor. Sadece son bi gayretle düzenli bi isim olmasına cabaliyorum. Yanısıra kendimi hiç huzurlu hissetmiyorum zaten.


  • damdanakan  (03.05.16 18:40:42) 
şimdi, kronik depresyonda kullanılıyor denmiş, tamamen hatalı. bunu bir psikolok da söylemişse o da hatalı söylemiş. 6 aydan uzun süreli depresyonun tedavisinde ekt'nin hiçbir etkinliği yoktur, bunu net olarak söyleyebilirim.

akut major depresif bozukluk tedavisinde ise oldukça etkilidir, hatta aslında ilaç tedavisinden daha iyidir. ancak yan etkileri ilaç tedavisine nazaran daha hafif olmasına ve daha etkili bir yöntem olmasına karşın tedavi algoritmasında ilaç tedavilerinin arkasından gelir. yani, ilaç tedavisiyle yanıt alınamayan hastalarda önce kombine farmakoterapiye, ardından atipik antidepresanlara, ancak ondan sonra ekt'ye başvurulur.
şizofreni'nin psikotik atak dönemleri, dirençli okb ise endike olduğu diğer hastalıklar. en sık bu üç endikasyon için kullanılıyor. dahası vardır da textbook'lara dönüp tekrar bakmak gerekiyor. şimdilik bu üçü aktüel bilgi açısından yeterli olur sanırım.
  • sokaktakiyabanci  (05.05.16 13:22:23) 
sizin özelinizde ise ilaç + psikoterapiye devam etmek en ideal çözüm. günlük alışkanlıklarda değişiklik, farklı hobiler, uğraşlar, özellikle düzenli spor yapmak bir miktar düzelme sağlayabilir; ancak anladığım kadarıyla süreğen ve dirençli bir hastalığınız var. tam bir kür sağlanamaz belki ama şartlar nisbeten iyileştirilebilir, dalgalanma dönemlerinde tabiri caizse "bayır aşağı" dönemeçlerinizde daha az hasarla atlatmanız sağlanabilir, dibe vurmanız önlenebilir. tedavinin günlük işlevselliğinize katkısı olacağını düşünüyorum. "nasıl olsa işe yaramıyor" diyerek tedaviyi asla bırakmayın, çünkü en kötü seçenek bu olur.

çok geçmiş olsun.
  • sokaktakiyabanci  (05.05.16 13:27:54) 
@sokaktaki yabancı: Doktorla gorustum, o da benzer şeyleri söyledi. Daha önce yanlış bilgilendirilmisim. Benim için uygun bir alternatif değilmiş ekt. Cevabın için teşekkür ederim.


  • damdanakan  (07.05.16 22:06:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.