[]

sizce sinema okumalı mıyım?

durum şöyle. 25 yaşımdayım. liseyi açıktan bitirdim. şu an yine açıktan fotoğrafçılık okuyorum. sinemacı olmak istiyorum. yazar-yönetmen. yazarlıkla ilgili birçok kitap okudum ve şu an gayet yeterli bilgim var. bir tane bitmiş uzun metraj senaryom ve yirmiye yakın taslağım var. bunun haricinde yedi kadar da kısa metraj senaryo yazdım.

bu yaşta okula girersem ki bu sene geçti artık, okul bitince 29 yaşımda olacağım.

aslında burda bir iki film yapıp biraz para kazanıp amerikaya gidip orda kariyer yapmak istiyorum. (amerikada çekmeyi planladığım, orada geçen güçlü bi hikayem var) dil de bilmiyorum henüz. şimdi ben bir yıl üniversiteye saçma sapan şeyleri ezberleyerek çalışmak yerine o zamanımı sinema kitaplarına gömülerek ve film izleyerek geçirsem ve elime ilk geçen parayla ekipman alıp, kısa filmler çekip,tecrübe kazanıp, biraz daha para bulup sağlam bi ingilizce eğitiminden sonra uzun metraj çeksem ve ardından amerikaya kaçsam çok daha iyi olmaz mı?

çevre konusu çok önemli aslında, daha da önemlisi ailem. onlar bu radikal karara ve hayallerinin ardından koşma fikrine pek sıcak bakmıyorlar. aslında ciddiye almıyorlar. kafamdaki fikirleri ve potansiyelimi göremedikleri için içi boş bi hayal olarak görüyorlar.

sizce ne yapmalıyım? okul fikrinden vazgeçip direkt sonuç odaklı mı çalışsam. yoksa okulun bana katacağı şeyler olur mu? okulla oldum olası sorunlu biriydim. yani kalkıp bana orda saçma sapan konular verip o konulardan çıkmadan bi şeyler yazmamı isteseler ben okuldan soğurum ve bir iki yıla okulu bırakırım gibi geliyor. bir sene bütün günlerimi girebilmek için harcadığım okulu bırakma fikri zaman kaybı riskini düşündürüyor.

sinema okuyan arkadaşlar; okul size ne kattı?

 
her yaşta her şey okunur


  • freebird5406_2  (24.04.16 11:18:17) 
Hicbir yasta sinema tv okunmaz. Cok merakliysaniz avrupa da amerika da workshop lara katilin.


  • allah yazdiysa bozsun  (24.04.16 11:21:22) 
okulu sadece kitap okumak veya anlamsız dersler olarak görme. orada senin gibi bir çok kişi tanıyıp ortaklaşa işler yapacaksın. öbür türlü kendine nasıl ortak vs bulacaksın? okul bu açıdan oldukça önemli bir konu. mesela bir elemanla tanışacaksın 'benim amcaoğlunun kamera firması var ondan alırız kamerayı' falan diyecek hopp bi masraf gitti işte.

önce planını kur. ekipman almak demişsin. ekipman tutarı ne kadar? çekim masrafı ne kadar? filmi çektin bundan nasıl para kazanıcaksın? bunları bir kağıda otur yaz mutlaka. sonra buraya yaz milletin fikrini al. 24-25 yaşında iş yapan çoğu kimsenin dayısı amcası hep sinema sektöründe iş yapan insanlar. bu elemanlarda onlardan beleş kamera ekipman alıp öyle yapıyorlar işlerini. dışarıdan 'abi adam 23 yaşında 120dk film çekmiş' gibi efsanelere inanma fazla.
  • dedim dedim de kime dedim  (24.04.16 11:27:01) 
okulunu oku ve ayni zamanda festival, yarisma vs. bunlara katil. daha iyisini olabilirsin.


  • evimin paspasi  (24.04.16 11:27:40) 
Amerika'da gecen guclu hikayeni cekmek icin amerika'ya gitmek zorunda degilsin. Bak mesela GoT gayet ispanya'da, irlanda'da falan cekiliyor.


  • la noix  (24.04.16 11:37:55) 
Arkadaşım senelerdir Mimar Sinan sinema-tv'de, en son altın koza kısa metraj deneysel film ödülü aldı. Şimdi yine bir yerlerde çekimdeler, daha okulun ilk senelerinde de yarışmalara katılıp ödül aldılar. Bi ara karşılaştığımızda okulu neden bitireyim ki, kullanmamız için çok sağlam ekipmanlar sunuyorlar, bitirsem kendim karşılamam lazım demişti. Yani böyle imkanları da var okulun. Mimar Sinan gerçi en iyisi sanırım sinema-tv'de, baya çalışman lazım sınava


  • gmzo  (24.04.16 11:44:53) 
dedim dedim de kime dedim;

7. sanat derneği diye bi yer var orda kursa gidip biraz çevre edinir ve pratik yapma imkanı bulurum ve oradan ekip bulabilirim diye düşünüyorum. ekipman konusunu da düşündüm. düz hesap 10,000tl gibi bi bütçeye kısa film çekmek için iyi bi ekipman toplayabiliyorum. o parayı ve çekim masrafını da çalışarak biriktireceğim.


la noix;

amerikada geçen hikayeyi çekmek için amerikaya gitmek istemiyorum zaten, ben amerikada yaşamak ve orada kariyer yapmak niyetindeyim.
  • kapı gıcırtısına erekte olan adam  (24.04.16 12:28:44) 
okuma kardeşim. türkiye'de bu bölümü hakkıyla veren üniversite yok. koca bir zaman kaybı olur senin için.

4 sene o şekilde vakit kaybedeceğine bir kaç aylık pratiği bol bir kursla çok daha fazla şey öğrenebilirsin.

şu iki kursu öneririm mesela. hocaları gerçekten iyi.

www.istanbulfilmakademi.com

digitalfilmacademy.com.tr
  • halitkin  (24.04.16 13:32:40) 
@kapı gıcırtısına erekte olan adam
ayda 1000tl biriktirsen 10.000tl 10 ay eder neredeyse 1 yıl. istanbul gibi bir yerde yaşadığını düşünürsek eve 1000tl harcasan 500tl yeme-içme olsa 1000tl'de biriktirdin. 2500tl bu zaten ortalama çalışan maaşı. sen diyorsun ki ben bunu okul okuyarak kazanırım. zor bence. tabi giderleri kirayı vs kısmak mümkün. bak mesela ben okurken ayda 2000tl falan kazanıyordum (konser supervisoru idim) 1000tl'ye elektro gitarı anca 3 sene sonunda alabildim.

bu kafa ile yola çıkma hocam işte. çok arkadaşlarım enstitü ayağına birçok okula girdiler hep eli boş döndüler. nereden beleşe kamera nereden beleşe mikrofon bulurum reflekslerini geliştirmen lazım. öbür türlü uzar gider işler.

beleşe derken şöyle 'sana şu sahneyi çekeyim kamerayı 2 gün ver, şurada dublör figüran olayım şunu 1 gün ver' vs şeklinde.
  • dedim dedim de kime dedim  (24.04.16 13:44:31 ~ 13:46:26) 
dedim dedim de kime dedim
izmirde ailemle yaşıyorum. burası istanbul gibi pahalı bi yer değil. kaldı ki ben asosyal biriyim pek arkadaşım yok. samimi olduğum bi arkadaşım var o da şehir dışında okuyor. geldikçe görüşüyoruz. yani öyle gezip tozma, para harcama gibi bi durumum yok. işe girersem para biriktirmek için sigarayı bile bırakmak istiyorum. bir yıl alır belki ama o bir yılı üniversiteye hazırlanmak için geçirmekten daha karlı olur gibi geliyor.

  • kapı gıcırtısına erekte olan adam  (25.04.16 14:54:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.