[]

Bizim Nasıl Bir Geçmişimiz Var?

Üzerinden sadece bir kaç on yıl geçmiş cumhuriyetiz ama anadoludaki 600 yıllık tarihimize ait en ufak yazıyı okumaktan aciziz. Onun yerine alman arkeologlar,
linguistler geçmişimizden kalan konularda gelişme sağlıyorlar, doktora yapıyorlar, o dilleri bizden iyi biliyorlar.

çünkü araştırmacılar. put-perest değiller.

Peki biz ne yapıyoruz? Aydın insanlar ne yapıyor?

 
"atalarımızın mezar taşlarını okuyamıyoruz"a gelir bu konu, ben söyleyeyim.


  • devilred  (16.04.16 13:28:26) 
600 yıl önceki yazıyı ben bile okuyorum arkeologlarla ne ilgisi var. 10 bin yıl önceki eserler falan de bari.


  • angelus  (16.04.16 13:30:30) 
@acemi
@devilred

demek istediğim anlaşıldı sanırım.
  • vapurlarfalan  (16.04.16 13:32:22 ~ 13:34:00) 
"tarihimize ait yazıyı okuyamıyoruz"
"çünkü onlar put-perest değiller"
"aydın insanlar ne yapıyor?"

tebrikler, anketimiz sonucu master degree reisçi çıktınız.
serihaber.net

tarihten bi' haber yaşıyorsun gardaş.
  • mrtkbl  (16.04.16 13:35:09) 
Bir de mesela bir İngiliz sence 7. yüzyılda yazılmış İngilizce bir metni okuyabiliyor mudur? Ki onlar harf değişikliği falan da yaşamadılar. Ya da ortalama bir üniversite mezunu İngiliz genç Shakespeare'in günümüz İngilizcesine uyarlanmamış bir eserini okuyabiliyor mudur? Bence okuyamıyordur. Onu da onun eğitimini almış, Eski İngilizce'yi bilen insanlar okuyordur ama İngilizler "Ya biz neden Shakespeare'in bir eserini orijinal diliyle okuyamıyoruz" diye ağlamıyorlardır. Gereksiz olurdu çünkü. Bu her toplumda böyle, 600 yıl önceki yazıları da okumayıver ne olacak ki, bugün yazılanları okusan yeter.


  • angelus  (16.04.16 13:43:23) 
@angelus ingiliz tarihi araştırmacısı türkiyedeki tarih konusunda ders veren kişi sayısından fazladır.


  • vapurlarfalan  (16.04.16 13:57:41) 
Seni durduran mi var git oku. Herkes dilbilimci olmak zorunda mi


  • Traveller  (16.04.16 14:19:32) 
müselles-i mütesaviyu's-sakeyn demek yerine ikizkenar ucgen deyip kurtuluyorlar batı aşığı küntürsüz atayizlar! bilim, sanat ve ifade özgürlüğü olmadan gelişme dediğin kavram bir hayaldir. insan suretini yasaklayan, ruhban sınıfı ayrıcalıklarını kaybedecek diye matbaayı 300 yıl boyunca yasaklayan bir kabile kültüründen ne bekliyorsun? ben de bunu merak ediyorum.


  • ukde  (16.04.16 14:19:46) 
Eger dertleri üzüm yemekse gidip Osmanlıca ögreniyorlar. Yok dertleri bazı değerlerle hesaplaşmaksa ağlak ağlak saçmalıyorlar.

Anadolu'da okumak isteyip de okuyamadığınız ne var? Ona göre yardımcı olalım.
  • babilbaligi  (16.04.16 14:49:27) 
angelus

evet okuyor ve anlıyor kolaylıkla, ufak ses değişimleri hariç bir farklılık yok.
  • partizan  (16.04.16 15:08:25) 
Aynen yaa
youtu.be

  • jazzabel  (16.04.16 15:21:41) 
suan turkiye'de yasayanlarin cogunun gecmisi ne osmanliyla ne selcukluyla basladi. turk kani, suan anadolu'da %10-20 civarlarinda, geri kalani rum (yunanca konusan roma vatandaslarinin kanidir -yunanli demiyorum, o kavram baska bir sey-) kanidir. evet genel anlamda atalarimizin mezar taslarini okuyamiyoruz efes'e, perge'ye, hattusas'a gittigimiz zaman. anadolu tarihi, insani sadece osmanlidan ibaret degil.

turk tarihi arastirmalarinda geride kalmamizin sebebi, bu milletin ve yoneticilerinin hala abdulhamit kafasinda olmasindan ileri geliyor. insanlara gore, arkeolojik alanlar tastan ibaret. putperestlik, bilimin kaynagidir demek sacmaliktan ote bir sey degil. bilim-tarih'in ileri gitmesi din ve bilimin paralel seyler olmadigini, ayri ayri incelenmesi gerektigini bilenlerde olur. bir akademisyen olarak sunu soyleyebilirim, bu kafayla gidilirse turkiye'de daha cok uzun yillar avrupalilar bizim tarihimizi bizden iyi bilirler. galiba bu toplumun basina gelmis en kotu sey, araplar ve islamla tanismamiz. baska bir sey demiyorum.
  • ubi dubium ibi libertas  (16.04.16 15:38:41) 
@partizan @angelus
Alfabeleri komple değişmese dahi eklenen/çıkarılan harfler, değişen kelimeler, anlamı değişen kelimeler oldu. Bu işle uğraşmayan hiçbir İngiliz eski eserleri rahatlıkla okuyamaz. Buradaki rahatsızlık bir kaç kelime değil; bir kitabın yarısına yakınını anlamaz.

  • Euxinos007  (16.04.16 16:02:38) 
"ingilizce degismedi vsvs." => orthographiesoftheworld.files.wordpress.com


  • common of demons  (16.04.16 17:25:38) 
o degisiklikleri falan cozmek zor bis degil standart degisiklikler. ben middle english bir suru sey okudum ben anliyordum ingiliz mi anlamayacak.


  • partizan  (17.04.16 00:56:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.