[]

tazminat davası/avukat masrafları

haklı fesihle işyerinden ayrıldık geçen hafta. iki senelik tazminatım ve ödemedikleri 3 aylık maaşım kaldı içeride. ispatı oldukça kolay haliyle tüm bunların.

bizim gibi işten ayrılan en az 20 kişi var geçtiğimiz 2 ay içinde. maaş durumları 4 aydır kötü çünkü. birilerinin davasının sonlanmasını bekleyip emsal dava mı açmalıyım yoksa?

hiç avukatlık işim olmadı şu güne kadar. ne kadar harcarız, bu giderler kaybeden tarafa fatura edilebilir mi? bana bir bilgi/akıl verebilir misiniz? çalışacağım avukat ününe göre mi para alır yoksa standart tarifesi mi var bu işin. alacağım 3 kuruş para, onu da avukat sıfırlasın istemiyorum, lazım o üç kuruş bize:(

 
iş mahkemelerinde avukatlar genelde yüzde bazlı çalışıyor, ilk masrafları da almayabiliyor. %25'e kadar çıkan rakamlar duydum. hiç para vermeyecekseniz bu oranlar olur gibi geliyor.

avukat zaten mahkemeyi kazanınca karşı taraftan savunma masraflarını alıyor. aslında sizden almadığını da ordan alıyor ama sıfır masrafla dava kazanma bedeli gibi oluyor %25 artık.

2 senelik tazminat ve 3 maaş çok gibi gelmiyor kulağa. muhtemelen mutabakat imzalamadıysanız daha önce, yıllık izinleri ve fazla mesailerinizi de almayı teklif edip muhtemelen de alırlar.
  • prodeq  (12.04.16 11:30:14 ~ 11:31:12) 
ilk açılış ücreti 600 700 tl filan tutar, ilk başta ufak bir şey gösterilir istenen tazminat, sonradan gerçek değer istenir. bu sırada ek masraflar da olabilir.

avukat alacağın paradan yüzde ister bir de. 10 20... ne kadar koparırsa :)
  • fakyoras  (12.04.16 11:31:05) 
öncelikle haklı fesihle iş akdinizi siz sonlandırdınız değil mi? haklı fesih gerekçeniz nedir? ve daha da önemlisi bu ispatlanabilir bir gerekçe mi?

sorularınız cevapları ise şunlar;

- kıdem tazminatınızı, içerde kalan ücretinizi, varsa fazla mesai ve yıllık izin- genel/hafta tatili alacaklarınızın tümünü dava yoluyla talep edebilirsiniz.

- yargılama giderlerinizin tümünü davayı kazandıktan sonra karşı taraftan tahsil edebilirsiniz. ama avukatınızla kendi aranızda yaptığınız anlaşma bedeli buna dahil değildir. bu tutar da genellikle alacağınız paranın %10-20 arasında bir bedeldir.(istanbul/ankara ve izmir için böyle en azından)

- emsal çıkmasını beklemenize gerek yok ve bence beklemeyin de. çünkü davanız zaten 1-2 yıl sürecektir. tahsiliyle birlikte geçen süreyi göz önüne alınca zaman kaybettiğinizde o firmayı bir daha yerinde bulamama ihtimaliniz de var. o yüzden bir an önce davanızı açın.

- toplu olarak hareket edip bir avukatla da anlaşabilirsiniz. bu durumda yine anlaşmanıza bağlı olarak vekalet ücreti oranı da düşebilecektir.
  • dahili meddah  (12.04.16 11:35:56) 
fesih gerekçem 4 aylık maaşımın yalnızca bir ayını, o da faizsiz ve iki taksit halinde 3 aylık bir sürede yatırmaları. en son iki hafta önce aralık ayının yarısını ödediler yani. ne zaman düzeleceğine dair bir açıklama da yapmıyorlar. aldığım para zaten düşük, hiç para kazanmayarak da yaşanmıyor malesef:(


  • shubulubapshubaptishaluva  (12.04.16 12:44:10 ~ 12:46:02) 
ben de 2012 yılında iş akdimi haklı feshederek dava açtım Nisan ayında masrafım 2000 tl civarında oldu . işyeri duruşmaları bilerek uzattı . kazandıktan sonra 2 defa yargıtaya gitti dosyam orada boş boş bekledi ve 2015 ekim de paramı alabildim . avukat kazandığımın % 15 ini aldı ama başka harçlar vergiler falan da çıktı . hesapladığımdan çok az para geçti elime . o kadar sene sinir olmaya beklemeye değmedi ama yine de hiç dava açmasaydım küsüp işi bırakan diğer arkadaşlarım gibi pişman olabilirdim .


  • devilone  (12.04.16 13:42:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.