[]

Psikoloji okuyan veya psikologlara kısa bir soru

bilişsel davranışçı terapi ve şema terapi hakkında ne düşünüyorsunuz?

akademik anlamda ve iş hayatında çokça kullanılan ve etkinliği kanıtlanmış yararlı yöntemler midir?

ilaç tedavisinden daha faydalı olduğunu söyleyenler bile var, sizce doğru mudur?

teşekkürler.

 
Çok kısaca; bilişsel davranışçı terapi kişinin bilişlerine odaklanır ve semptom azaltmak ön amacıyla çalışır.Şema terapi ise bdtyi kabul eder ve aynı zamanda psikanalitik bakış açısına da atıfta bulunarak var olan bilişlerin, şemaların 0-6 yaşta karşılanmayan ihtiyaçlar doğrultusunda oluştuğunu öne sürerek kategorize ederek çalışır.
Her ikisi de akademik anlamda etkinliği kanıtlanmış bilimsel ekollerdir. Psikolojik semptoma ve hastaya göre bir ekolün diğer ekolden daha çok işe yaradığı söylenebilinir. Mesela okb, depresyon tedavisinde semptomu ortadan kaldırmak adına gayet geçerli yöntemlerdir ancak narsist kişilik bozukluğu için psikanalitik yaklaşımın eline su dökemezler bana göre.
Ilaç tedavisi için şu söylenebilir. Bir ruhsal hastalık iki sebepten sürer.
1- hastanın hastalıktan ikincil kazançları
2- hastanın çevresindekilerin hastanın hasta olmasından kazançları.
Biyolojik bir alt yapı yoksa ilaç bu döngüyü kırmak için belli bir düzeyin üzerinde etki gösteremez bu sebeple evet bazen ilaçtan daha faydalıdır psikoterapi.
  • buraya yalniz uyanmak icin geldim  (09.04.16 03:07:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.